„Case din Banat. 100 de ani vechime. 100 de ani de la Marea Unire. Case din tot Banatul vor fi refăcute cu ajutorul voluntarilor de la Asociația Acasă în Banat. La aniversarea Centenarului Marii Uniri, Asociația Acasă în Banat demarează un proiect prin care își propune să pună în valoare casele vechi de un veac din întreg Banatul”, este descrierea modestă făcută de către reprezentanții asociației.

În spatele proiectului stă însă multă muncă. Trei temerari, membri fondatori ai Asociației „Acasă în Banat”, și-au unit forțele pentru a salva casele de-un secol în care locuiesc bâtrânei ce nu mai au nici forța, și nici posibilități să miște un deget pentru confortul lor.

31603710_2894236673948739_2489885626317406208_oIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 22

Nicoleta și Radu Trifan cu prietenul lor Vlad Vancea au început proiectul de suflet al vieții lor. Ideea era mai veche, dar totul a pornit după ce Nicoleta și Radu, îndrăgostiți până peste cap de tradițiile românești, și-au cumpărat o căsuță într-un sat din Banat. O casă veche, care stătea să pice, a fost readusă la viață de cei doi, cu ajutorul prietenilor și al voluntarilor pe care au reușit să-i „miște”.

Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

„Ideea unei astfel de asociații a prins contur acum mai bine de 10 ani, pe când, împreună cu Nicoleta, băteam de nebuni cele mai puțin cunoscute sate din Banat, vizitam locuri cu mare potențial, dar care nu văzuseră, până atunci, nici urmă de turiști. De atunci, multe lucruri s-au schimbat, noi ne-am atașat de un colț de rai de la țară și, treptat, am prins curaj, văzând că se poate. Ne-am propus să nu mai stăm deoparte și să punem în practică ceea ce până acum erau doar idei bune, dar neconcretizate. Prin această asociație vom da frâu liber ideilor noastre, ținute până acum la sertar, și vom încerca să aducem un plus de valoare pentru patrimoniul Banatului, fie că este vorba de arhitecutra tradițională, de istoria sau de promovarea potențialului turistic”, povestește Radu.

Casa de peste 160 de ani a Babei Lina, pusă la punct de inimoșii tineri

După ce și-au renovat căsuța din colțișorul lor de rai, Radu și Nicoleta au mers mai departe. Au mai găsit o casă de peste 160 de ani, în care locuiește Baba Lina, în satul Valeapai din comuna Ramna a județului Caraș-Severin. Au apelat la Facebook și, în doar patru ore, mai mulți tineri cu suflet bun au reușit să-i curețe casa Babei Lina, să-i zugrăvească pereții înnegriți de fum și să o pună la punct astfel încât bătrânica să-și ducă ultimele zile din viață într-un mediu curat.

De aici și până la înființarea asociației a fost un simplu pas. În scurt timp, Nicoleta, Radu și Vlad au reușit să renoveze trei căsuțe și, iată, a venit rândul minunăției cu numărul patru.

Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO

Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO


::placeholdeR–>

Pe lângă faptul că readuc la viață căsuțele tradiționale din Banat, cei trei vor să ajute mai ales familiile și persoanele care nu au posibilități să facă ele ceea ce este de făcut.

„În cadrul proiectului Asociației Acasă în Banat, vor fi alese case cu valoare arhitecturală din județele Timiș și Caraș-Severin, case reprezentative pentru regiunea Banatului, pe care vrem să le păstrăm și să le arătăm generațiilor următoare. De asemenea, vor fi sprijinite familii care au nevoie de o mână de ajutor. Renovarea va fi făcută cu ajutorul voluntarilor și va dura o singură zi pentru fiecare casă. Lucrările vor fi doar de intervenție rapidă, în special pentru a opri procesul de degradare. Este vorba de mici reparații, vopsiri ale fațadei, gardului, ale porții. Casele alese în cadrul proiectului vor fi case vechi, reprezentative pentru arhitectura locului, case care au aproximativ 100 de ani, la care nu s-a intervenit agresiv la nivelul fațadei și sunt locuite în prezent de proprietarii lor”, povestesc membrii fondatori.

Trei case renovate, urmează a patra

În prima parte a anului, membrii asociației, alături de comunitatea locală, au renovat primele trei case în satul Valeapai, comuna Ramna. A patra casă care va fi renovată în cadrul acestui proiect este casa cu nr. 17 din satul Ramna, comuna Ramna, județul Caraș-Severin. Casa are o vechime de peste 100 de ani și a fost grav afectată de inundațiile din 2016, iar proprietara, o bătrână de 76 de ani, nu mai are posibilitatea, și nici puterea să o renoveze. Astfel, sâmbătă, 2 iunie, de la ora 9, voluntarii Asociației Acasă în Banat, alături de oameni din Ramna și din zonă, vor da o nouă viață casei și un nou început bătrânei care locuiește aici.

Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux