Ora 8.00. Pavilionul Expozițional Romexpo. Delegați liberali din toată țara ajung singuri sau însoțiți la cel mai important eveniment al partidului: alegerea președintelui PNL. Toată lumea se așteaptă la un meci greu, după luni întregi de muncă asiduă în teren. 

Delegații PNL sosesc la Romexpo

În pregătirea partidei, obișnuitele pariuri. Cine va câștiga? Florin Cîțu? Ludovic Orban? Fiecare dintre susținătorii celor care concurează la șefia partidului îl dau drept viitor învingător pe propriul candidat. Cotele sunt în aer. Asupra unui singur lucru însă cad de acord cei mai mulți dintre ei: lupta de uzură care a precedat Congresul PNL a ținut partidul pe loc.  

Ludovic Orban iese primul în așteptarea președintelui Iohannis, pășind ferm pe covorul albastru-liberal. Avea să apară după câteva minute și contracandidatul său.

Locul unde liberalii au venit să găsească liniștea

„Avem nevoie de liniște, oameni buni. Avem nevoie, ca să muncim!”, se ridică un glas din mulțime. Liberalii veniți la „festivalul democrației” invocă, poate că fără voia lor, coperta ziarului „Adevărul” tipărită cu ocazia primelor alegeri libere din România, din 20 mai 1990, când victoria i-a aparținut lui Ion Iliescu.

În fața pavilionului Romexpo, delegații discută despre problemele din partid și despre faptul că au fost târâți fără voia lor într-o competiție care nu le aparține. „Am venit ca oile”, spune un delegat. „Da, ne-am certat între noi ca proștii, nu era războiul nostru, n-aveam nicio treabă”, i se răspunde. 

Forfota unei dimineți de septembrie în PNL

„După ce se termină acest congres, trebuie să intrăm mai mult în Europa, prin investiții“, spune un liberal. Cei din jurul lui îl confirmă. Așteaptă să se termine congresul, ca să vină banii europeni. Din punctul lor de vedere, aceasta este singura șansă a partidului pentru a recâștiga încrederea electoratului și a recupera procentele pierdute în ultimele luni.

Zâmbitori, unii fac fotografii pentru rețelele de socializare, amintiri pentru acasă și pentru vremurile în care partidul era la guvernare.

Zâmbete și voie bună înainte de congres

Sunt adunați în grupuri, în stânga și-n dreapta intrării principale. Nu pot sta în mijloc, pentru că acolo este întins un covor albastru, în țiplă, pe care urmează să pășească președintele României, Klaus Iohannis. Organizatorii sunt permanent atenți să-i avertizeze că trebuie să degajeze culoarul de intrare. Orban face și el ordine.

Orban dirijează mulțimea ca să fie eliberat culoarul pe care urmează să vină Klaus Iohannis

Puțin după ora 11.00, se trage semnalul. Câțiva bărbați smulg țipla. „Au luat folia, înseamnă că vine ăsta. Le-aș face figura, să mă duc să le murdăresc covorul“, spune un liberal de pe margine, dar stă la locul lui. 

Susținător aproape declarat al lui Florin Cîțu, președintele Iohannis calcă, pas cu pas, pe covorul curat. Este întâmpinat de cei doi căpitani de echipă. Nu strânge mâna niciunuia, păstrând o aparentă imparțialitate și o distanță de siguranță. Pare însă că Ludovic Orban joacă în deplasare. 

Klaus Iohannis s-a strecurat zâmbitor printre liberali, flancat de cei doi candidați

Din difuzoare se aud îndemnuri de ocupare a locurilor în sală, iar lumea se bulucește la intrare. Unii trec fără a le fi verificate certificatele de vaccinare, deși aceasta a fost o condiție obligatorie pentru organizarea congresului. 

Iohannis, bruiat din sală

Puțin după ora 11.00, se dă primul fluier: intră în scenă Klaus Iohannis. Deși, oficial, nu poate fi în terenului niciunui competitor, prezența sa la congres este semnalul că a devenit un președinte jucător. 

Susținătorii echipei lui Orban încearcă să-l bruieze chiar de la primele cuvinte. „Orban, Orban”, „Nu ne dați la PSD”, „Nu ne confiscați partidul”, se scandează din sală. Președintele nu se împiedică și duce jocul mai departe: „Văd că sunteți foarte energizați. E foarte bine, suntem un partid viu”, încearcă Iohannis să tempereze elanul de ultras al delegaților.

Fiecare dintre cei doi candidați are în public suporteri vocali și ambele grupuri își vor demonstra potențialul de a scanda pe tot parcursul congresului. Susținătorii lui Orban sunt cei care dau tonul huiduielilor, dar nici echipa lui Cîțu nu se lasă mai prejos. Se huiduie mai ales când sunt chemați pe scenă candidații și echipele lor.

În ziua în care incidența COVID a trecut de 4 la mie în București, la Congresul PNL au participat peste 5.000 de persoane. În mulțime, respectarea măsurilor de siguranță rămâne o misiune imposibilă. Observând că participanții mai renunțau la distanțare și chiar la măștile de protecție, Theodor Stolojan, președintele Comisiei de Organizare a Congresului PNL, i-a certat de mai multe ori pe delegații din ambele echipe. 

Unii liberali și-au dat masca la o parte, ca să se facă mai bine auziți

Fotografii în timpul discursului lui Orban

Orban are primul discurs, cel în care își prezintă bilanțul de președinte al partidului. În sală, Florin Cîțu face fotografii cu susținătorii, cu scena pe fundal.

Premierul a fost destul de solicitat la poze

„Ai distrus România”, „La brutărie, du-te la brutărie să vezi cât e o pâine”, „Du-te la oi, cu Raluca”, „Demisia”, „Orban te-a adus la guvernare”. Așa e întâmpinat Florin Cîțu de liberalii lui Ludovic Orban.

În timp ce susținătorii premierului încearcă din răsputeri să acopere huiduielile adversarilor cu propriile scandări, Florin Cîțu le dă criticilor replica: „Cei care strigați «demisia» știți că vreți să vă dați jos propriul guvern, da? Numai Dragnea făcea asta”.

Florin Cîțu a avut de înfruntat huiduielile susținătorilor lui Orban, motiv pentru care și-a pierdut vocea în timpul discursului

„Echipa câștigătoare” nu reușește să acopere scandările adversarilor. „Sus pancartele, nu le lăsați jos“, se încearcă o schimbare de strategie în echipa premierului. Degeaba, n-are succes. Tabăra susținătoare a lui Ludovic Orban este mai bine plasată în teren: grupuri de delegați energizați huiduie din spatele sălii, din stânga scenei, din dreapta, din tribune, de pe scările de la intrare.

Susținătorii lui Cîțu au încercat să contracareze huiduielile celor din echipa Orban

„Nu mai urlați așa, ăsta nu e liberalism, dă-o dracu de treabă“, încearcă să arbitreze o doamnă, dar nu sensibilizează pe nimeni. Huiduielile continuă. Sunt atât de puternice încât, în încercarea de a se face auzit, Florin Cîțu rămâne fără voce. Bea apă des să-și dreagă glasul.

Discursul său e întrerupt de câteva ori chiar de Ludovic Orban, care încearcă să-și tempereze echipa. „Am rugămintea către toți susținătorii mei să stea liniștiți. Noi suntem pozitivi”. Adversarul nu apreciază gestul, ba chiar incită sala: „Do your worst” (arătați ce aveți mai rău, n.r.). 

Ludovic Orban a încercat să-i tempereze pe propriii susținători

E rândul lui Ludovic Orban să vorbească. Experiența sa de jucător cu o vechime de 31 de ani în partid își spune cuvântul: încă președintele PNL își păstrează și stăpânirea de sine, și glasul. 

Susținătorii săi au venit pregătiți la congres. Inclusiv cu o imagine în care Superman-Cîțu primește replica: Ludovic Orban este Batman. E concurs de supereroi într-un partid care în sondaje se prăbușește vertiginos, după cum o recunosc chiar liberalii de pe scenă.

În sală, în primul rând, o parte dintre liderii care-l susțin pe Cîțu, Alina Gorghiu, Emil Boc, se strâng în jurul lui Rareș Bogdan, care tastează întruna pe telefon.

Emil Boc, Alina Gorghiu, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu din „echipa câștigătoare”

La un moment dat, Boc are ceva să-i spună lui Orban. Pare un reproș, cum au fost multe în această campanie, dar și sâmbătă pe scenă. Șeful PNL îl ascultă privind în gol spre scenă.

Prima repriză se încheie indecis.

La pauză: mici și bere

Nu toți delegații participă la ceea ce liderii PNL au numit „festivalul democrației“ din sala Romexpo. Mulți dintre ei aleg să se refugieze la terasele din apropiere, care vând mititei, ceafă de porc, cârnăciori și bere. Unul dintre ei are de gând să împace și capra, și varza: încearcă să intre în pavilionul central cu două pahare de bere și un suc. Organizatorii îl somează să părăsească incinta, iar liberalul se retrage. 

Liberalii s-au răcorit la o apă sau o bere de tensiunea din sală. Plus doi-trei mici

Până la finalul competiției, vânzătorii de la cele trei terase din curtea complexului vor vinde până la 6.000 de mici, potrivit estimărilor acestora. A mers bine și grătarul de pui și de porc – cârnații, mai puțin -, dar pe acestea vânzătorii nu le-au contabilizat la fel de bine.

Ieșiți afară, o parte dintre susținătorii lui Orban se bucură de soarele cald de toamnă și pozează cu pancartele pregătite pentru congres.

A doua repriză: îmbulzeală, îmbrânceli și nereguli la urnele de vot

Înainte ca discursurile de pe scenă să ajungă la final, delegații se grăbesc să pună mâna pe buletinele de vot și se îndreaptă spre organizatori. Din cauza timpului alocat verificărilor, în zona de votare se creează îmbulzeală. 

E iar hărmălaie! Sute de liberali se înghesuie să-și preia buletinele de vot, să ajungă cu ele la urne, să voteze, să aleagă președintele partidului. Până la urne, uită de normele sanitare: stau umăr la umăr, bat palma, se sărută și se îmbrățișează. 

Pe hol e un continuu du-te-vino. Organizatorii repetă: împăturiți buletinele, votul e secret, vă rugăm să nu faceți fotografii în cabină! Ambele echipe au supraveghetori ai procesului de vot, oameni care vânează potențialele fraude. Meciul devine din ce în ce mai tensionat. 

Unii dintre delegați se grăbesc atât de tare să înscrie buletinul în urna de vot încât uită de orice reguli și intră, câte doi, câte doi, în cabinele de vot. „Nu știu, domle, nu-l cunosc! A intrat după mine în cabină. Ce să-i fac, să-i zic să plece?”, se scuză un delegat. 

Liberalii au votat și doi în cabină

Altul e surprins de jurnaliști în timp ce-și fotografiază buletinul de vot. La ieșirea din cabină, e întâmpinat de o mulțime de jurnaliști, care-i cer să-și justifice gestul. Omul rămâne înmărmurit, știe că are cartonaș galben și tace. Organizatorii îl admonestează: „Cum ați putut să faceți așa ceva? Este caz penal! Chemăm poliția!”. Se lasă cu o ușoară îmbrânceală. Ca să arate că e un om de bună credință, liberalul șovăitor acceptă să șteargă fotografia făcută chiar acolo, în fața presei și a organizatorilor. 

Un delegat și-a fotografiat votul, spre nemulțumirea altor colegi

Însuși Ludovic Orban își ia rolul de arbitru și pornește într-o verificare spontană. Se oprește în dreptul unei cabine și-i atrage atenția unei alte delegate: „Nu mai fotografiați, vă rog! Așa ceva nu se poate!”. Femeia pune capul în pământ și votul în urnă. 

Ludovic Orban n-are un pronostic bun pentru el și echipa lui. Simte că e pe cale să piardă partida și reacționează: „Să le fie rușine! Asta nu e democrație”. 

Procesul electoral a fost atent supravegheat de reprezentanții celor două tabere

La ora 18.30, previziunea i se confirmă. Vede cartonașul roșu și este eliminat din joc. 

Câștigător este Florin Cîțu

Ludovic Orban este resemnat: va renunța la șefia Camerei Deputaților și, în cele din urmă, la relația cu președintele Klaus Iohannis, anunță de pe scena congresului. 

De cealaltă parte, Cîțu urcă triumfător pe scenă. „Lupul tânăr” intrat în urmă cu cinci ani în politică are acum PNL la picioare.

Florin Cîțu își păstrează atitudinea de câștigător pe care a promovat-o pe tot parcursul etapei, de parcă ar fi citit dinainte cronica acestor alegeri anunțate. „Nu mă surprinde alegerea dumneavoastră, pentru că am spus din primul moment că #echipacâștigătoare este singura soluția pentru PNL”. 

Mai este timp pentru un selfie cu susținătorii, înaintea unei zile de duminică în care urmează să fie votați ceilalți lideri ai partidului. Și aici miza e importantă, pentru că noul președinte al PNL vrea să-și impună „echipa câștigătoare”.

Seara, după mai bine de nouă ore de scandal intern fără precedent la un congres al unui mare partid din România, noul președinte al PNL coboară urmat de susținătorii săi treptele de la Romexpo.

În spate, Rareș Bogdan își aranjează cravata. Unii spun că e cravata de viitor candidat la Președinția României.

Mai multe imagini de la congresul PNL.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 23

 
 

Urmărește-ne pe Google News