Ofițerii din cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj își desfășoară întreaga activitate sub motto-ul “Că nimic nu este acoperit care să nu se descopere și nimic ascuns care să nu se cunoască”, oamenii legii fiind ghidați de cuvintele lui Iisus Hristos menționate în Evanghelia lui Luca. Și pentru că doresc să rămână pe primul loc în topul criminaliștilor cu cele mai bune rezultate din țară, anchetatorii doljeni se mobilizează ca o adevărată echipă.

dolj 1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Pe lângă cei 24 de polițiști care merg la “fața locului” pentru a preleva probe, în laboratoarele ultimului etaj al sediului IPJ Dolj lucrează experții în grafoscopică și tehnica documentelor, traseologie, balistică și dactiloscopie. Mulți dintre polițiștii craioveni sunt specializați pe mai multe categorii de expertiză, însă comisarul șef Emil Frănțescu deține specializare pentru toate cele patru domenii. Acesta susține că niciuna dintre zilele de lucru nu se aseamănă, în fiecare clipă ivindu-se ceva nou de lucrat.

Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi: „Ne plătește mai bine ca-n Italia”
Recomandări
Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi: „Ne plătește mai bine ca-n Italia”

“Nu poți să te plictisești, nu ai cum, nu e un caz la fel. Acum deschizi lucrarea asta, acum lucrez la un document italienesc. Acum sunt colegi prin Italia sau intru în baza de date, dacă am acces, să îmi dea și mie cineva un model, cum ar trebui să arate un astfel de document. În secunda următoare, mă poate suna un alt coleg să mă întrebe cum arată o talpă de pantof  X model. Sari de la una la alta”, povestește comisarul șef Emil Frănțescu.

Lucrarea cea mai amplă – 841 pagini de concluzii

Cele mai migăloase cercetări sunt reprezentate de cele care presupun analiza scrisului și a semnăturii private. Fiecare individ are un stereotip dinamic al scrisului pe care îl păstrează toată viața.

“Am avut o lucrare pe expertiza scrisului și a semnăturii care a cuprins un număr de 24 de persoane bănuite de comiterea de fapte infracționale de natură economică a căror scris sau semnătură se bănuia a fi anumite documente. Am analizat atunci nici mai mult nici mai puțin de 64.000 de documente cu specimene de scris și semnătură de la cele 24 persoane, reușind să implicăm în dosar un număr de 15 din acestea, pe un volum de 15.000 de capturi foto, examinări de scris și semnătură. S-a dus la trei luni și ceva de muncă, iar raportul a avut nici mai mult nici mai puțin de 641 pagini. L-am pus în două bibliorafturi”, a precizat comisar șef Cristian Boicea, șeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Dolj.

Lucrările de genul expertizelor grafologice sunt mult mai epuizante decât cercetările într-un caz de furt unde la fața locului au fost descoperite amprente sau alte probe biologice.

::placeholdeR–>

De la prins teroriști la identificat cadavre mumificate

Activitatea ofițerilor criminaliști este una foarte variată. Fiecare zi de muncă le poate aduce o nouă provocare, însă sunt pregătiți să îi facă față. Au învățat că există mereu soluții pentru a finaliza cercetărilor într-un dosar.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Topul partidelor din România la alegerile parlamentare
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Topul partidelor din România la alegerile parlamentare