Oraşul aflat la aproximativ 140 km nord-est de capitala Kiev este înconjurat de forţele ruse şi este practic imposibil să se evacueze masiv civilii şi răniţii.

„Este numai cenuşă”, a descris situația tragică primarul Vladislav Atroşenko. „Suntem într-o zonă de război. Este foarte periculos”, a avertizat edilul. Autorităţile locale se străduiesc să scoată răniţii grav de sub dărâmături pentru a putea fi tratați în spitale.

44 de oameni, militari şi civili, între care trei copii, așteaptă să fie operați. Peste 200 de persoane au murit de la 24 februarie, data declanșării invaziei ruse la scară largă. În oraş mai sunt aproximativ 120.000 de locuitori.

12 martie 2022: clădirea istorică a hotelului Ucraina din Cernihiv a fost grav avariată.

Oamenii rămași în Cernihiv își petrec cea mai mare parte a timpului ascunzându-se în adăposturile antibombă. „Slavă Domnului că le avem”, spune Anna, rezidentă în oraș. Fiul lor, 12 ani, iese foarte rar afară: „E panicat, lui și prietenilor lui le e frică să iasă”.

Locul în care dormi doar când „ți se oprește creierul”

Bombardamentele sunt atât de dese, încât Anna și soțul ei privesc pe rând cerul. El o face noaptea, ea dimineața. „Atacurile sunt extrem de puternice. Clădirea și ferestrele tremură din toate încheieturile”, spune îngrozită femeia. Este imposibil să dormi: „Ațipesc doar când sunt epuizată, pentru că pur și simplu ți se oprește creierul”.

Civilii sunt prinși în încercuire fără apă curentă, electricitate și încălzire și sub bombardamente intensive. Și la fel ca Mariupol, orașul asediat de la Marea Azov, puține clădiri par să fie scăpat de rachete.

„Spitale. scoli. Un cinematograf. Stadionul. Clădiri istorice și rezidențiale. Toate au fost distruse sau avariate”, a întărit Anna.

Au lovit unele zone de două ori la rând. Este evident că o fac intenționat. Majoritatea cartierelor orașului sunt complet distruse.

Anna, rezidentă din Cernihiv:

Olena, o altă rezidentă, spune că singurul lucru care a mai rămas în picioare din cinema este fațada: „Este distrus. Total. L-am văzut cu ochii mei”.

Din multe clădiri din Cernihiv a rămas în picioare doar fațada.

Apa a fost „raționalizată”

Singurul moment în care tânăra se aventurează să iasă din adăpost este când „luptă” pentru a găsi apă. Adesea se formează cozi lungi la punctele de distribuție organizate de autorități. Oamenii vin cu sticle, găleți ori butoaie. Dar fiecare persoană are voie să se aprovizioneze cu doar 10 litri.

Fără electricitate, singura modalitate prin care ea poate încărca telefonul mobil este când unul dintre vecini o lasă să folosească generatorul.

În plus, s-a tăiat și gazul, adică nu există încălzire. „Nici nu vorbim despre frigul îndurat, face parte din rutina noastră”, spune Olena.

După ce Rusia a bombardat, săptămâna trecută, un pod de legătură în direcția capitalei Kiev, Cernihivul a fost „închis”, a spus Vladislav Haus, guvernatorul regiunii Cernihiv.

„Nu există nicio ieșire sigură”, a subliniat el. Locuitorii sunt prinși „într-o capcană”.

9 martie 2022: în Cernihiv au fost bombardate mai multe zone rezidențiale. Din casele oamenilor a rămas doar un morman de moloz.

„Atacurile se succed la 10-15 minute”

Rusia atacă orașul „la fiecare 10 sau 15 minute”, a spus Haus, iar zonele civile au fost lovite „intenționat”. „Au vizat clădiri rezidențiale, școli, spitale, grădinițe și stadionul”, a spus el.

BBC scrie că este dificil să verifici în mod independent informațiile din Cernihiv, deși conturile de pe rețelele de socializare ale locuitorilor, imaginile și imaginile din satelit autentifică unele dintre afirmațiile guvernatorului.

„Mai multe spitale și școli au fost atacate”, afirmă și Maria. „O școală a fost lovită de două ori într-o singură săptămână”, susține ea.

Într-un singur atac, pe 3 martie, 47 de persoane au fost ucise în timp ce se aflau într-o piață din oraș, a declarat guvernul regional. 

Atac cu 8 bombe asupra oamenilor care stăteau la coadă la alimente

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a declarat că au fost folosite atunci cel puțin opt bombe nedirijate, cunoscute sub numele de „bombe mute”.

Amnesty International nu a reușit să identifice o țintă militară legitimă la locul atacului sau aproape de acesta. Credem că majoritatea victimelor stăteau la coadă la alimente, când rachetele au lovit.

Amnesty International:

De asemenea, pe 10 martie, un obuz a lovit oamenii aflați la coadă la pâine. 10 persoane au murit.

Guvernatorul Haus afirmă că aproximativ 200 de oameni au murit deja la Cernihiv, „dar numărul deceselor ar putea fi mai mare. Unele trupuri fără viață sunt încă sub dărâmăturile clădirilor prăbușite și încă încercăm să le preluăm”.

Ruinele Cernihivului

Familia Mariei trăiește în panică continuă. „Stăm tot timpul în buncăr”, a spus femeia.  Iar Anna afirmă că rămâne foarte concentrată, pe „modul de supraviețuire”.

În mod paradoxal, Anna a învățat să trăiască în vreme de război și nu îi mai este frică. Ea și soțul ei își imaginează momentul când cerul nu va mai fi luminat de explozii. Speră doar că va fi o zi senină.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Fotografii: EPA

Urmărește-ne pe Google News