- Manualele școlare editate de Editura Didactică și Pedagogică, a Ministerului Educației, sunt pline de greșeli.
- Elevii din clasele a VI-a au manuale de Limba română, Geografie și Istorie cu greșeli. La fel este și manualul de Matematică pentru clasa I.
- Care este soluția pentru corectarea greșelilor? Se dau erate…
- Cu cine lucrează Editura Didactică și Pedagogică: 4 tehnoredactori, 5 redactori și … colaboratori. Despre cine sunt acești colaboratori, nicio vorbă.
- Șefa EDP nu vede greșeli, ci „o oarecare virgulă pierdută pe undeva”.
- Scandalul greșelilor din manuale a ajuns, miercuri, în Parlament.
Discuțiile despre greșelile din manualele școlare care au avut loc în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților au început cu laude despre cât de bine și la timp au fost livrate 2,5 milioane de manuale, care au reprezentat „700 de tone de maculatură”.
Reprezentanta Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) a dat vina pe colaboratori. Dar a ținut să menționeze că este un manager de succes, pentru că a reușit tipărirea a 105 titluri, cu numai 4 tehnoredactori și 5 redactori.
Șefa EDP nu vede greșeli în manuale, ci „o oarecare virgulă pierdută pe undeva”
- În manualul pentru clasa a VI-a de Limba română există un dezacord între subiect și predicat, dar și semne de punctuație puse greșit.
- În manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, orașul Turnu Măgurele din Teleorman este poziționat în locul municipiului Drobeta-Turnu Severin, din Mehedinți, Marea Moartă este pusă pe hartă în loc de Marea Roșie, un stat nu există, iar regiunea Ruhr, din Germania, este greșit scrisă Rhur.
- În manualul de Istorie de clasa a VI-a, Michelangelo este trecut ca fiind Buonarotti, nu Buonarroti, cum este corect, se fac trimiteri către hărți inexistente și se dau explicații care induc în eroare elevul.
- Elevii din clasa I află din manualul de Matematică și explorarea mediului că numărul 12 este mai mare decât numărul 16.
Maria Mihaela Nistor este mulțumită de ce a făcut editura pe care o conduce cu manualele școlare și are numai cuvinte de laudă.
În total s-au editat și livrat aproximativ 2,5 milioane de exemplare de manuale școlare, în aproape 700 de tone de carte școlară.
„Închipuiți-vă ce eforturi supraomenești s-au derulat aici, pe parte de transport, pe parte de editare, scriere, și vreau să le mulțumesc atât autorilor, cât și colegilor din DTP, celor din Ministerul Educației, precum și colaboratorilor, pentru ducerea la bun sfârșit cu succes a acestui proiect”, spune Mihaela Nistor.
Cât despre erorile „strecurate” prin manuale, Nistor a îndemnat audiența să facă o diferență între „erorile științifice și o oarecare virgulă pierdută pe undeva”.
Manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, retipărit, pentru că erata lui ar fi încă jumătate de manual
Șefa EDP dă vina pe autori pentru greșelile din manuale și se gândește la un posibil sabotaj în cazul manualului de Geografie. Mai mult, ia în calcul și să îi dea în judecată pe autorii de manuale.
În manualul de Geografie pentru clasa a VI-a sunt atât de multe greșeli încât nu se ia în calcul decât o retipărire. Erata lui ar fi încă jumătate de manual.
„Dacă EDP suportă pagubele celor 148.000 de manuale de Geografie, tipărite în limba română, atunci își rezervă dreptul de a da în judecată atât Centrul Național de Evaluare și Examinare, cât și autorii. Și, după cum bine știți, s-a dus o campanie de cvasi-linșaj mediatic, aș putea spune, din partea autorilor care nu au recunoscut, într-o primă etapă, că acele greșeli le-au aparținut”, susține directorul Editurii Didactice și Pedagogice.
Mihaela Nistor speră că la manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, care va fi retipărit, a fost vorba de „ignoranță crasă, și nu de sabotaj”.
„Cei vinovații vor fi trași la răspundere, iar aici mă refer atât la redactorii EDP, cât și la autori, pe care ne rezervăm dreptul de a-i da în judecată”, mai spune Nistor.
„E un chioșc Editura Didactică și Pedagogică, o mizerie. Ați făcut un experiment pe mințile copiilor noștri”
Șefa Editurii Didactice și Pedagogice spune că, atunci când a preluat-o, erau doi redactori și „de două ori mai mulți contabili”.
„Dar, în momentul de față, avem angajați 4 tehnoredactori, 5 redactori și colaboratori pentru majoritatea disciplinelor. S-a lucrat destul de mult cu colaboratori. La manualul de Geografie nu există tehnoredactor al EDP, pentru că cei responsabili au spus că au ei propriul om și se descurcă. Nici corectori nu avem angajați la EDP, s-a lucrat cu ajutor din exterior”, a mai spus Mihaela Nistor.
Replica deputatului PMP Robert Turcescu a venit imediat: „E un chioșc Editura Didactică și Pedagogică, o mizerie (…) Ați făcut un experiment pe mințile copiilor noșțri, pe nervii profesorilor din școlile românești”.
Manualul de Matematică, 7 metri de pagini cu greșeli
Manualul de Matematică are pagini cu greșeli care, înșirate, ajung la o lungime de peste 7 metri, a spus deputatul PNL Raluca Turcan.
Deputatul PNL Florica Cherecheș a menționat că atunci când statul lucrează cu edituri particulare, cea mai mica greșeală face ca un manual să fie întors de la livrare, iar când vine vorba de greșelile editurii de stat, toate acestea sunt trecute cu vederea și șterse cu o simplă erată.
Șefa Editurii Didactice și Pedagogice s-a arătat supărată pe faptul că nimeni nu a observat nicio greșeală la manualul de clasa a V-a de anul trecut, deși ea a găsit 76 de pagini cu erori acolo.
Citește și:
Liviu Pop, despre greșeala din manualul de clasa I: „12 poate fi mai mare decât 16, depine cum privești”
EXCLUSIV/ Jean Constantin, infarct în Cimitirul Bellu, de la o glumă! Episod incredibil întâmplat cu 3 decenii înainte de moartea marelui actor