E 8 și jumătate la Petrești, Dâmbovița, și în comuna lipită de autostrada spre Pitești se dă primul mop. Mai sunt cam 3 ore până vine delegația de la București, însă între Primărie și Căminul Cultural, unde e centrul de vaccinare, se fac drumuri-drumuri.
Flori, ficuși și brăduți tuia sunt aduși cu roaba de la prima clădire și împrăștiați pe gazonul din curtea mare, de la șosea, unde trebuie să ajungă Stella Kyriakides, comisarul european pe Sănătate. Oficialul european de origine cipriotă va veni alături de ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, și secretarul de stat Andrei Baciu, unul dintre coordonatorii campaniei de vaccinare.
Centrul de vaccinare inaugurat aici nu va fi unul fix, ci mobil. Venit „la cerere”, după ce mai multe persoane de la fabrica de textile din sat au semnat că vor să se vaccineze. Mai exact, 26.
Până azi, comuna era printre codașele județului, cu 15,81% vaccinați. Media județului Dâmbovița, una extrem de joasă, 23%, o bătea cu aproape 10 procente.
Numărul 7 și numărul 21
„Ce vă mai place să ne faceți poze!”, se amuză localnicii, cărora vântul le dă mari bătăi de cap. Umbreluțele nu stau, cortul, neprins în cuie, e și el luat de o pală sănătoasă. Șantierul e supravegheat îndeaproape de cățelușa primăriei, care se vrea alintată și hrănită.
SMURD-ul vine cu vaccinurile, o platformă de ridicat mașini aduce niște mese. Din toate direcțiile, mașini cu numere de Dâmbovița și Argeș ocupă trotuarul, descarcă marfă și, apoi, se retrag la umbra nucilor.
Căminul e la numărul 7. Șapte clădiri mai departe, la numărul 21, pe aceeași parte a străzii principale, casa părintească a Elenei Ceaușescu zace în spatele unui gard verde, scorojit, năpădită de buruieni.
Însă căminul e mândru. Renovat pe fonduri europene, cost peste 300.000 de euro, arată bine înăuntru, cu o sală de așteptare ce se poate transforma, ușor, într-un cinema. Și nu neapărat unul sătesc.
Glume cu „prefă-te că ți-e rău”
Oamenii vin la vaccinare și înainte să apară comisarul european. Întâi, câțiva localnici. „N-am avut cum să ajung în altă parte”, spune unul dintre ei, care lucrează în sat. Altul e fericit că apare în poză, „mereu m-am întrebat cine le face poze ălora care-și pun poze de la vaccinare”.
Cu o jumătate de oră înainte de vizită, doi câte doi, ca în excursia școlară, apar lucrătorii de la fabrica de textile din Petrești. Vin veseli la vaccinare, iar dialogurile dintre ei sunt spumoase.
– „Mamă, ce bine e aici”, spune o doamnă obosită.
– „Ne mai odihnim și noi”, îi răspunde alta.
– „Păcat că stăm așa puțin”, se amuză prima.
– „Prefă-te că ți-e rău și o să vezi cât mai stai!”. Se râde.
Reprezentanții companiei spun că s-a făcut o listă, iar 26 de persoane s-au înscris. La fel, oamenii au preferat schema fiindcă „era aproape”. Dar nu din comoditate, ci din cauza programului.
„Acum li s-a dat, pe rând, o fereastră”, completează aceștia.
„Poate la toamnă”
Dacă lucrătorii din fabrică s-au vaccinat, mulți săteni au rămas la casele lor. Doamna Marinela îmbie trecătorii cu roșii coapte la 4 lei kilogramul de la poartă, la numai 100 de metri de căminul cultural, și invită doritorii să și le aleagă din grădină.
În mirosul de vrej, femeia spune că a auzit de sosirea delegației de la București, dar nu a reușit să meargă să se vaccineze, „pentru că am mâine de făcut un parastas și trebuie să mă pregătesc”.
E convinsă, însă, că o să mai vină „la toamnă” oamenii cu vaccinul, când se anunță iar o creștere a cazurilor.
„Mergeți înainte la medic” versus „e sigur pentru toată lumea”
Pe la 12 și jumătate își fac apariția și oamenii de la București. Sunt întâmpinați de primarul PNL-ist Lucian Andrei, câștigător detașat al ultimelor alegeri, și de prefectul Aurelian Popa. Vin și trei reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, care nu se prezintă.
Unul dintre ei, care vorbește la prezidiu, stârnește atenția celor din spatele său când spune că „oricine are boli să se ducă la medicul de familie înainte (de vaccinare, n.r.) și să ia o decizie”.
Venită după, ministra Ioana Mihăilă contrazice parțial spusele părintelui și subliniază că nu contează boala de care suferă o persoană, vaccinul e „sigur pentru toată lumea”.
Comisarul și elicopterul
Totuși, Ioana Mihăilă și Andrei Baciu provoacă nemulțumirea jurnaliștilor prin lipsa datelor exacte. Reporterul Larisa Antal de la PRO TV îi întreabă, pe ambii, ce procent din România rurală a fost vaccinată până azi. Insistă pentru un răspuns, o cifră. Măcar aproximativ.
Cu „roșu” prin Suceava și alte zone ale țării, cei doi evită un răspuns exact, invocând că e greu de calculat, și confirmă impresia că la sat lumea s-a vaccinat mai puțin decât la oraș. Răspunsurile nu lămuresc prea mult ce va face România în fața noului val Delta, deși se vorbește, totuși, de echipe care merg și vor merge prin zonele rurale pentru a-i vaccina pe oameni.
Noul val Delta pe care comisarul pe sănătate îl vede drept majoritar în UE în scurtă vreme și spune că nu e cazul să ne relaxăm. „Vaccinați-vă!” a fost îndemnul comisarului.
Când să răspundă la prima întrebare, Stella Kyriakides este bruiată de un elicopter care trece pe deasupra Căminului cultural. „Suntem safe”, se amuză operatorii TV după ce elicopterul se îndepărtează.
După 14, nimicul
Agitația se stinge repede. Brigada de la București se întoarce, la fel se întâmplă cu plantele de pe peluză, returnate în curtea primăriei.
La Petrești s-au vaccinat câteva zeci de persoane, dar comuna are peste 5.000 de locuitori, iar 100 de persoane vaccinate înseamnă undeva pe la 2%. Dar n-au fost o sută. Și nici județul Dâmbovița nu stă cu mult mai bine, o arată nu mai puțin de 15 centre de vaccinare care au devenit inactive, după cum a remarcat presa locală.
În arșița orei 14, puțini se încumetă să mai iasă din case. Ici-colo câte un biciclist care dă semnalul că în Petrești există viață și după-amiază.
Că vaccinare nu pare că va mai exista. Următorul tren va veni poate, la fel ca-n grădinița doamnei cu tomate uriașe, „la toamnă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro