130.000 de ucraineni au intrat, în luna 24 februarie – 24 martie, doar în Cracovia. Mai mulți decât au rămas în toată România în aceeași perioadă. 

Într-un singur oraș polonez s-a adunat mai multă teamă, revoltă și chemare la acțiune decât în aproape orice alt oraș european. Asta face specială situația Poloniei. Țara este aproape în pragul de a rupe relațiile diplomatice cu Rusia, conform Moscovei, indignată după ce un număr record, de peste 40 de diplomați, au fost trimiși acasă de către Polonia, în urma acuzațiilor de spionaj. 

La rându-i, Rusia folosește un ton militarist față de Polonia. Ziarul Pravda, una dintre vocile apropiate Kremlinului, a numit acum cîteva zile Polonia drept ”hiena Europei”, un citat din Churchill și i-a atras atenția că ea urmează pentru ”denazificare”. Iar guvernul lui Vladimir Putin a amenințat cu represalii dureroase pentru expulzarea diplomaților. 

Joi seară, polonezii și ucrainenii s-au strâns, împreună, în fața statuii lui Adam Mickiewicz, celebru poet polonez de secol XIX. Pentru Cracovia, e un loc simbolic de întâlnire, un epicentru al protestelor și exprimării urbane.

Statuia din centrul Cracoviei cu un desen al statuii din Kiev, „Mama Ucraina”, în sabia căreia e înfipt capul lui Putin

„Nu înțelegem prea multe, vrem acasă, ne e dor de tati”

„Corabia rusească de război!”. „Du-te dracului!”. E corul care unește două popoare, o vorbă care s-a aflat, joi seară, inclusiv pe buzele copiilor. 

Sute de oameni au participat la manifestația anti-război din Cracovia

Surpriză, au venit și ruși. Un grup format din 10 ruși au apărut înfășurați într-un steag al țării lor, din care lipsea însă o culoare. Cea roșie. „Culoarea războiului”, după cum au explicat ei pentru Libertatea.

„Faceți dragoste, nu război”, scrie fata cu bicicletă din piață

S-au adăugat și ucrainence. Erau soții, mame, fiice. Ele au fost cele au cântat imnul țării lor, un cor feminin în Piața Mare.

Refugiate din Ucraina au protestat cot la cot cu femei din Polonia. Mesajul de pe foaie: „Iubește aproapele, Fără Război”

Nastia, 17 ani, este fata cea mare a unei familii din Lviv. Alături de ea sunt surorile de 10 și 11 ani, dar și mama plus o mătușă.

„Tati a rămas acolo. Nu știu politică, nu înțeleg foarte multe din cele petrecute acum, dar vrem să se termine cât mai repede. Ne e dor de el și ne e dor de casă”, a spus ea, ridicând o pancardă în limba engleză pe care se putea citi „Cine tace e de acord cu Putin”.

Familia Nadiei așteaptă să revină la tată

Mesajele au fost multe. N-au lipsit deja legendarul tractor care trage tancul după el, Putin în toate ipostazele posibile și bannere antifascism.

Putin, comparat de polonezi cu Hitler
Chipul lui Putin însângerat

S-a plâns și pe margine

Apoi, după un monolog în trei limbi, engleză, ucraineană și rusă, aproape urlat de un tânăr pe scenă, grupul s-a pornit într-un marș către zona sensibilă a orașului,  Consulatul Rusiei. S-a dat semnalul cu „Închideți cerul Ucrainei!”. Și s-a pornit valul.

NATO, salvați lumea, închideți cerul, mesajul unui protestatar

Cu tobe, cu geci mai groase, căci cele 15-20 de grade ale zilei s-au comprimat la 7-8 grade spre seară.

Și cu lacrimi ale celor care stăteau în marș ori pe margine. Multe femei cu cărucioare n-au avut putere să meargă mai departe. Au rămas pe trotuarele pietruite din orașul vechi și au plâns la strigătele celor care manifestau.

Fata din Ucraina, în lacrimi

Cu o voce gâtuită, răspundeau la „Glorie eroilor”, „Ucraina peste tot” și „Slavă nației”.

Aproape de ora 19, s-a ajuns la consulat. 

„Ce-i cu cârpa din balcon?”

Apărată de garduri și de polițiști, clădirea stătea deja față-n față cu mesaje lăsate de la protestele anterioare.

„Putin, vei sfârși ca Rasputin”, poze cu oameni care au pierit în război, imagini cu Putin și Lukașenko, celălalt inamic public din Polonia. La începutul manifestației, lumina aprinsă ieșea prin două geamuri din consulatul Rusiei. Ea s-a stins pe parcursul scandărilor tot mai furioase. 

Fată plângând în fața unui panou cu Putin, vei sfârși ca Rasputin

Din toate piepturile, s-a auzit „mordercy”. În polonă. În traducere, „criminalilor”.

Apoi, când luminile s-au stins, steagul rus a rămas singur pe balcon. Și a fost atacat. „Ce-i cu cârpa din balcon, ce-i cu cârpa din balcon!”.

S-a și țopăit ca pe stadion. „Cine nu sare e muscal”, cântat la unison de ucraineni și polonezi.

Abia după 8 seara grupul masiv de oameni s-a risipit. Dar nervozitatea a rămas pe străzile curate, a rămas aproape palpabilă, amestecată cu întrebarea: ce mesaj și, mai ales, ce sprijin va oferi președintele SUA astăzi, aici, în Polonia, țara care-și poartă cu mândrie insultele dinspre Moscova. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

 
 

Urmărește-ne pe Google News