Sunt peste 4 kilometri de la un capăt la celălalt al Ferentariului, dacă plimbarea începe în zona Cimitirului Israelit din Zețari și se termină la „Sebastian”, unde cartierul se îmbină cu Rahova.
Un melanj de străzi de case, blocuri de patru etaje și blocuri-turn – în general în marginile zonei – Ferentariul a rămas un cartier izolat al Bucureștiului.
Unul dintre motive este expus, într-un interviu pentru postul RRI ,de autorii volumului „Ferentari incomplet”, coordonat de Andrei Răzvan Voinea, Dana Dolghin și Gergely Pulay.
Ferentariul nu duce nicăieri. Dacă vecina Rahova duce spre Alexandria, Berceniul spre Giurgiu și Oltenița, Chitila spre Târgoviște și așa mai departe, cartierul se termină în câmp.
Autorii descriu în interviu cum un cartier cu debut pitoresc a fost scăpat de sub control atât de autoritățile comuniste, cât și după anii ‘90.
Sigur, Ferentariul e diferit de imaginea-horror creată de internet. Care rulează o serie de 2-3 imagini cu gunoaiele dintre câteva blocuri. O modernizare firească a atins și cartierul mărginaș.
Deși izolat, el își cere, apăsat, drepturile.
Iar ultimii primari au promis multe pentru zonă.
Piedone câștigase masiv în Ferentari
Într-o statistică realizată de Libertatea după alegerile locale din 2020, ziarul a arătat că primarul ales al sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, a pierdut un singur centru de vot din cele 8 din Ferentari.
Câștigând, în același timp, și majoritatea din Rahova, cel mai mare cartier din sector.
Imediat după alegeri, Piedone a promis că va schimba fața locului. A reușit?
Sector și cartier fără primar
În 2021, Libertatea a analizat realitatea din teren. Primăria începuse reabilitarea unor părculețe, însă multe arătau rău.
În plus, multe străzi păreau arate, cum ar fi Aleea Iacob Andrei A.
În mai 2022, după încă un an, Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Iar Ferentariul, la fel ca întregul sector 5, a rămas fără primar.
Pentru că nici acum, în aprilie 2023, la un an de la condamnare, în sectorul 5 nu s-au organizat alegeri. A rămas în funcție un interimar, Constantin Melnic (PSD). Dar treaba e coordonată de Rareș Hopincă, venit ca city manager de la Consiliul General al Municipiului București.
Iar Ferentariul, cu tot cu doza de fard, are în continuare probleme.
Străzi cu gaură în frunte
Multe dintre străzile care nu sunt la drumul principal „se scufundă”, după cum glumesc, amar, oamenii din zonă.
Ei indică mai multe artere secundare. De exemplu, pe Pășunilor, stradă perpendiculară cu Iacob Andrei, o gaură în capătul străzii e semnalizată cu crengi.
La vreo 200 de metri mai la stânga, aleea Iacob Andrei A a rămas la fel ca în 2021. Pare că asfaltul e bătătorit constant.
Iar pe strada Pavel Constantin, o gaură apărută încă din anii trecuți e semnalizată cu un semn rutier și cu o anvelopă îndesată în crăpătură.
Dublă securitate.
Se investește în părculețe și pavele
Câțiva metri mai încolo, pe Calea Ferentari, artera principală din cartier, un semn de circulație e căzut într-o rână.
Părea, oricum, prins superficial de un stâlp complet erodat. A rămas cu breteaua metalică atașată.
Însă, pe cealaltă parte a drumului, se lucrează. Parcul Ferentari arată bine, îngrijit, cu echipe întregi care taie gazonul.
a investit Primăria Sectorului 5, în 2022, în realizarea sistemului de iluminat din parcul Ferentari Mic
Așa cum sunt curățate, constant, și străzile mari din cartier. De la un capăt la celălalt al Căii Ferentari, ziarul a observat cum coșurile de gunoi erau la locul lor, cu pungi înăuntru și, în general, puțină mizerie pe străzi.
500 de metri înspre inima cartierului, pe Lacul Bucura colț cu Calea Ferentari, e cea mai mare forfotă.
Se montează pavelele. Și seamănă mult cu cele care se propagă printre blocurile sectorului 3.
Nu e de mirare. Noul director de la infrastructură e chiar venit de la Primăria lui Negoiță. Îl cheamă Florentin Corbuleanu și l-a înlocuit de Florin Titică, omul prins de Libertatea cu muncitorii în propria curte.
„Dacă vin pompierii, cum fac cu gardurile?”
„În rest, trotuarele le lasă crăpate, probabil ca să vină cu pavelele”, spun oamenii, care vorbesc despre zona din apropierea depoului STB Ferentari.
Aici, la colț cu strada Iacob Andrei, apare o nouă nemulțumire a locuitorilor.
Garduri de doi metri înălțime care au apărut fie în locul celor minuscule, care înconjurau blocurile, fie unde nu era nimic.
„Zici că suntem la pușcărie”, spun și oamenii de la câteva străzi distanță, pe Baciului.
Ei completează: „Dacă vin pompierii, Doamne ferește, cum fac cu gardurile astea? Le ocolesc? Le dărâmă?”.
Soluția e dincolo, pe Iacob Andrei, unde un gard a rămas neterminat. El înconjoară un spațiu verde doar dintr-o latură.
Stâlpul tip Pisa
Ferentariul nu e ocolit de ploaia rece de la început de aprilie.
Lumea se adăpostește în curți sau în hipermarketuri, care au apărut, ici-colo, în cartier.
La ieșirea din Ferentari spre Rahova, prin zona cunoscută drept Trafic Greu, un stâlp se înclină, ca turnul din Pisa, către benzinăria de la colț de stradă.
E monumentul unui an în care un sector n-a avut primar.