Dacian Cioloş a dat startul unei campanii atipice, cel puţin în România, pentru a dezvolta o platformă civică, România 100, pe care ulterior să o transforme într-un partid. Şi-a propus să călătorească în mai multe oraşe din ţară, să organizeze dezbateri şi să meargă personal pe străzi pentru a discuta cu oamenii.
Primul pas al acestei călătorii cu final electoral a fost făcut la Bucureşti. Dacian Cioloş şi fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, au participat la o dezbatere la Palatul Universul şi au răspuns la întrebări pe teme politice, economice şi sociale.
„Unii spun că am luat-o iar pe ocolite, că de ce nu facem un partid, direct, să ne asumăm lupta în arena politică, că venim cu poveşti şi bla-bla de implicare civică, ong-uri şi asociaţii. Tocmai pentru că noi credem profund că un nou proiect politic nu are nicio şansă, dar nicio şansă de a schimba România dacă nu există asumare civică activă. Nu poate nici o mişcare civică să schimbe România singură, dacă nu există asumare politică, dar nici invers. Deci nu e doar un moft”, a declarat fostul comisar european.
În tentativa de a crea o forţă politică, Cioloş trebuie să scape de percepţia că partidul de dreapta pe care doreşte să-l înființeze se adresează doar clasei de mijloc şi celei superioare. Una dintre probleme sale este impresia alegătorilor că fostul premier nu li se adresează pensionarilor, şomerilor sau, în general, oamenilor care votează, cu precădere, PSD.
,,Trăiţi într-o realitate virtuală, puţin elitistă. Întrebarea nu este ce veţi face, ci cum. Fără trecerea de la civic la politic, tot ce aţi vorbit aici nu va putea fi aplicat”, a spus una dintre susţinătoarele proiectului, când a luat cuvântul.
,,Apropo de România reală şi de România virtuală. Noi, cu România reală vrem să lucrăm şi eu cred că şi oamenii aceştia din sală sunt România reală, şi cei care constituie comunităţi locale. Nu doar cei care merg la mici cu bere şi care pot fi electoratul captiv al unui partid. Trebuie un dialog acolo, la nivel local, între cele două Românii reale, şi una şi alta reală. Doar că una s-a aliniat în spatele unora, zicând că facem aşa cum ziceţi voi, că aşa e bine, dacă ne mai daţi şi 100 de lei la salariu e foarte bine şi ceilalţi care au stat departe sau care ies în stradă să înjure, să spună că nu sunt de acord, şi foarte bine deja că fac asta. Dar cum punem cele două Românii reale împreună, ca să vorbească una cu cealaltă şi să-şi spună punctul de vedere nu la televizor şi în stradă, separaţi de jandarmi, ci acolo, în comunităţile lor şi cum facem ca să conectăm şi mişcările civice cu acţiunea politică. Avem nevoie şi de una, şi de cealaltă, şi eu insist pe treaba asta. Nu mă poate nimeni convinge că avem nevoie doar de un partid politic”, a spus Cioloş.
Tot neobişnuit este şi modul în care ,,România 100′ încearcă să se finanţeze. Dacian Cioloş a apelat la ,,crowdfunding”, adică bani donaţi de simpatizanţi. În ultimul an, platforma s-a bazat pe voluntari, dar acum caută oameni care să renunţe la slujbele din prezent şi să se dedice în totalitate proiectului.
,,Dacă există un motiv pentru care am decis să rămân în ţară şi să fac tot ce ţine de mine aici, sunt generaţiile tinere. Aşa cum sunt ei, oameni care au un reflex, care au în sânge libertatea. Problema este că noi, ca societate, nu ştim cum să canalizăm în mod pozitiv şi constructiv acest spirit de asumare şi de independenţă pe care îl au generaţiile tinere”, a mai declarat Cioloş.
În blugi, o cămaşă în carouri, deschisă la culoare, peste care a tras un tricou cu însemnele ,,România 100′, Dacian Cioloş s-a îndreptat la pas spre Piaţa Universităţii pentru a discuta direct cu oamenii. În acest timp, colegii săi făceau sondaje în rândul trecătorilor, adresându-le întrebări precum ,,care ar trebui să fie cea mai importantă calitate a unui politician” sau ,,ce vă nemulţumeşte la actuala guvernare”.
Fostul prim-ministru şi-a dorit ca acţiunea sa să fie una discretă, rugându-i pe jurnalişti să nu-l asalteze atunci când vorbeşte cu oamenii, sugerând astfel că nu vrea să dea conotaţii electorale gestului său. Nu toţi au înţeles asta. ,,Gata, au început”, spune cu reproş un trecător, prin ,,ei” referindu-se la toţi politicienii şi la campaniile lor electorale.
Citeşte şi: