Sute de băileșteni s-au adunat, sâmbătă dimineață, în parcarea Sălii de Sport “Ada Nechita”, din municipiul Băilești, pentru a lua parte la Botezul Cailor, o manifestare organizată de mai bine de o sută de ani în ziua de Bobotează. Animalele, împodobite cu panglici și flori, au fost aduse de către proprietarii lor pentru a lua parte, după slujba de Bobotează, și la o expoziție în urma căreia să fie desemnat cel mai frumos cal din oraș, dar și din localitățile învecinate.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Deși localnicii se așteptau să îndure gerul Bobotezei, prin ceața care se lăsase la primele ore ale dimineții și-a făcut apariția soarele.

“E o vreme care contrazice la acest moment gerul Bobotezei, este o zi superbă, parcă ar fi primăvară. Văd atâta lume ieșită, probabil și așteptau oamenii acest moment de ieșire în aer liber. Fiecare dintre deținătorii de animale dorește să își expună și totodată să își facă văzută partea aceasta de contribuție din gospodărie cu animalele pe care le folosesc. Este o tradiție care are peste 50 ani. Cetățeanul crede foarte tare în partea de început a anului în care își pune foarte multă bază pentru lunile ce urmează. Animalele sunt binecuvântate de soborul de preoți care vine, cu credință și cu iubire de animale, oamenii vor avea un an mai bun și mai roditor”, a explicat Costel Pistrițu, primarul municipiului Băilești.

Localnicii iubesc tradițiile

Imediat după slujba de sfințire a apei, preoții din Băilești au botezat și cei peste 30 de cai care au luat parte la expoziția de pe platforma aflată în apropierea sălii de sport.

“Vin aici de când mă știu, de mic copil. Îmi place tradiția, iubim animalele, de aceea venim. Am câștigat anul trecut marele premiu cu iapa mea, Bianca”, a declarat Sergiu Vălu, unul dintre proprietarii de cai participanți la expoziție.

Proprietarii de cai au dat dovadă de mare măiestrie în strunirea animalelor nărăvașe, obișnuite în această perioadă cu liniștea din grajd, și nu cu muncile câmpului.

“Este de felicitat orice cetățean care vine cu animalul aici. E foarte greu să strunești caii după o lungă perioadă în care au stat în grajd și proprietarii dau dovadă de măiestrie atunci când participă la prezentarea cabalinelor. Este un concurs de frumusețe, însă la urma urmei și premierea se face pentru a-i stimula și a-i determina pe oameni să își întrețină aceste animale, dar și pentru mândria fiecăruia dintre ei. Este o echipă care face această selecție, ca de fiecare dată există și specialiști în această comisie. Am avut în anii trecuți și un concurs de viteză, dar anul acesta, pentru siguranța cetățenilor nu l-am organizat pe una dintre arterele principale ci într-o parcare”, a mai spus edilul Băileștiului.

Costel Pistrițu susține că anul acesta dorește ca în oraș să fie construit un hipodrom, iar pentru iubitorii de hipism să fie realizată o școală de echitație: “Îmi doresc foarte mult să realizăm aici o școală de echitație și o zonă tip hipodrom unde cei care iubesc aceste minunate animale pentru ca Băileștiul să poată oferi regiunii noastre posibilitatea ca orice cetățean să vină și să înceapă o lecție de echitație, bucurându-se de momente plăcute în aer liber”.

Botezul Cailor reprezintă una dintre multele tradiții de Bobotează din județul Dolj. În noaptea de 6 spre 7 ianuarie, în comunele doljenene Poiana Mare, Desa, Negoi, Dobridor, Moţăţei, Maglavit, Unirea (Risipiţi), Ciupercenii Noi, Galiciuica şi Caraula oamenii vor sta lângă foc și vor păzi fântânile de pe uliță, acestea fiind împodobite de către femei cu papură, stuf, crengi, peşchire, velinţe, chilimuri.

“Oamenii obișnuiesc să își păzească fântânile pentru a nu fi spurcate, adică să nu apuce cineva să arunce în apă cu tărâţe de grâu sau de porumb, paie, pleavă, cenuşă”, a explicat Amelia Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj.

De asemenea, în ziua de Sf. Ioan, tinerii din comuna doljeană Ghindeni pleacă cu Iordănitul.

Citește și: Nu mai există ”gerul Bobotezei”. Specialiștii avertizează: ”Joaca de-a Dumnezeu e periculoasă!”

Urmărește-ne pe Google News