Peste 2.000 de simpatizanți AUR au venit din toată țara în capitala Moldovei. Delegații de la Constanța și Agigea la Hunedoara, din Suceava și Maramureș până în Timiș.
Îi recunoști ușor, după pancartele pe care și-au scris județul sau după scandările numelui localității din care provin. Cu toții flutură aceleași steaguri, pe care stau scrise cele patru cuvinte în jurul unei cruci: libertatea, națiunea, credința, familia.
Câțiva fac notă discordantă. Dintr-o dubă mare, albă, marcată „Frăția dacilor”, coboară steaguri ale României pe care este imprimat simbolul dacic, balaurul cu cap de lup.
La sărbătoarea „interzisă de autorități”, dar organizată de AUR, nimeni nu poartă mască, iar oamenii se înghesuie unii în alții pentru a se încălzi. La ora 9.00, când marșul pornește prin oraș, sunt minus 5 grade.
„Nu băgăm în seamă toți viermii care ne conduc”
Liderul George Simion a spus că, de fapt, manifestarea de la Iași nu este o mișcare de partid; nu vor flutura steaguri ale AUR, vor doar să celebreze unirea. În mijlocul coloanei care s-a strâns în fața Palatului Culturii, Simion nu este însă singur. Îl are alături de copreședintele AUR – Claudiu Târziu -, ca mai apoi să li se alăture și Călin Georgescu, fosta propunere a partidului pentru funcția de prim-ministru.
„Suntem încălziți de sfântul nostru tricolor, de credința noastră creștină, suntem un neam care nu se pleacă în fața vrăjmașilor. Nu băgăm în seamă toate insectele, nu băgăm în seamă toți viermii care ne conduc, din păcate, este timpul să ne luăm înapoi istoria și cei care nu vor să marcheze 24 ianuarie au un adversar în noi. Astăzi nu menționăm numele vreunui politician vremelnic, astăzi am venit pentru Ștefan cel Mare și Alexandru Ioan Cuza”, strigă Simion, cățărat pe fundația de beton a statuii lui Ștefan cel Mare.
Poze cu statuia lui Ștefan cel Mare
Discursul înflăcărat al liderului AUR nu prinde la toți membrii partidului: mulți profită de ocazie pentru o plimbare în Iași. Și pentru poze cu statuia lui Ștefen cel Mare.
„Adriane, dă-te aici cu noi, în poză, să prindem și statuia în spate”, îi strigă un bărbat de 30 de ani liderului unui grup de 50 de persoane pe care-l numește „viitorul primar din Agigea”. Un alt grup, cu un steag mare pe care e scris cu roz „Hunedoara”, stă la rând, în spatele celor din Agigea, ca să facă poză cu statuia lui Ștefan și Palatul Culturii în fundal.
Ceilalți ieșeni
După o slujbă ținută ad-hoc de un preot din Bacău – Amfilohie Brânză, circa 800 de oameni pleacă din fața Palatului Culturii spre Piața Unirii fluturând steaguri. Pe drum, grupurile de întârziați tot vin până când o mulțime de aproape 2.000 de persoane străbate centrul orașului.
Rostesc „Tatăl Nostru” în fața Mănăstirii Trei Ierarhi, unde un sobor de preoți al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ține o slujbă. Sunt prezenți și oficialii ieșeni, în frunte cu primarul Mihai Chirica.
Mulțimea se oprește apoi în fața Primăriei și a sediului PSD, unde strigă „Libertate”, „Unire” și cântă „Treceți batalioane române, Carpații!”. Ajung după câteva minute în Piața Unirii, unde simpatizanții lui Simion au instalat, pe treptele Hotelului Traian, două boxe mari de la care se aude muzică populară.
Aici, un grup de aproximativ 80 de persoane, îi întâmpină pe simpatizanții AUR cu alt tip de bannere pe care scrie „Moldova spune nu extremismului”, „Vrem dezvoltare, nu fascizare”, „Aur și Șoșoacă nu reprezintă Iașul” sau „Moldova, regiune liberă de fascism”. Sunt oamenii care reprezintă mișcarea „Moldova vrea Autostradă”.
Polițist: „Simion se urcă pe statuie, ce să-i facem?”
Cinci polițiști locali păzesc statuia lui Alexandru Ioan Cuza, în jurul căreia e întins și un gard care formează un perimetru de un metru până la baza statuii. Au vrut să-i descurajeze pe simpatizanții AUR să se urce pe statuie. Mulți însă au preluat discursul liderului Simion și și-au arătat nemulțumirea:
„De ce să nu mă urc pe statuie? Sunt român, sunt în țara mea și fac ce vreau. Este ziua unirii!”, le strigă o femeie de 60 de ani polițiștilor, în timp ce aceștia o ajută să coboare de pe statuie.
Liderul George Simion intervine și strigă: „Luați gardurile astea de aici”. Începe să tragă de ele, pe lângă polițiștii prezenți, spunându-i unuia dintre ei: „Stai liniștit, ți-ai făcut treaba!”
Acțiunea lui Simion îi impulsionează pe oameni să-l urmeze, așa că undeva la 100 de cetățeni ocupă baza statuii. Polițiștii se retrag, strigându-și înfrângerea în cască:
„Simion se urcă pe statuie, ce să îi facem?”.
„V-am spus că e posibil să trimită oameni să ne omoare”
În timp ce Simion ocupă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, de pe treptele Hotelului Traian, din aceeași Piață a Unirii, „manifestarea apolitică” a AUR continuă. Copreședintele Claudiu Târziu și Călin Georgescu țin discursuri cu tente ultranaționaliste și antioccidentale.
Din boxele montate de către AUR în fața hotelului începe să răsune Hora Unirii. În acel moment, toți liderii partidului coboară pe treptele hotelului și încep să danseze, împreună cu oamenii adunați la manifestare.
Hora e înghesuită între hotel și statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Simion vrea să urce din nou pe trepte pentru a vorbi mulțimii, dar o persoană cu gluga trasă pe cap se apropie de liderul AUR și îl stropește cu cerneală. Un alt bărbat din mulțime vrea să-l șteargă pe Simion cu căciula lui, dar acesta refuză. Le zâmbește oamenilor și îi îndeamnă să continue: „Haideți, haideți, mai departe!”
Forțele de ordine îl rețin în cele din urmă pe bărbatul care a aruncat cu cerneală, însă Simon le strigă să-l lase în pace, „că așa a pățit și Emil Constantinescu”. Revine apoi către mulțime și își continuă programul.
De pe treptele hotelului se aude muzică populară live. Cântă trei interpreți – Ion Paladi, Margareta Clipa și Angelica Flutur – care o fac gratuit, după cum spune liderul AUR. Pentru Ziua Unirii.
Pe fundalul muzicii, Simion se plimbă prin mulțime, face live-uri pe Facebook și repetă întruna: „Pot să ne împuște, noi nu renunțăm. V-am spus că e posibil să trimită oameni să ne omoare”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro