De la ora 9 dimineața, pe străduțele din Băile Tușnad curg oameni în grupuri mici spre tabăra de vară, așa cum duminica merg spre biserică. Este ziua în care se ține „concertul Orban”, pe scena mare, adică discursul premierului Ungariei care încheie tradițional programul Universității de Vară Tusvanyos. Toată săptămâna, pe aceeași scenă au urcat trupe de muzică din Ungaria și zona Transilvaniei, iar în cele 27 de corturi din toată tabăra s-au ținut sute de dezbateri pe diferite teme politice, economice, culturale, cele mai multe rupte din agenda Fidesz, partidul de guvernare de la Budapesta.
Fumul de cărnuri pe grătar începe să se ridice, paharele cu bere rece – să se umple. Câțiva își deschid umbrele ca să se protejeze de soare, cei mai mulți au pălării. Cameramanii aliniați se ung cu cremă de protecție UV. E ora 10 și umbra celor 1.300 de metri ai Vârfului Comloș e deja depășită de nerăbdarea soarelui, în epoca încălzirii globale. Deși termenul „global” nu e prea bine primit aici.
Orban e criticat doar „de globaliști, de neomarxiști și de comuniști”
András Árpád a avut noroc, a prins un loc. Peste cămașa albă ține ca o pelerină steagul Ungariei. „La intrare am avut și un bețișor pentru steag și mi s-a luat. Nu știu ce aș fi putut să fac cu bățul, să mă duc la pescuit? În anii trecuți, tot noi am fost. Cine se sperie de noi, spuneți-mi?”, se plânge de măsurile de securitate bărbatul care a venit special din Târgu Mureș.
„Evenimentul reprezintă un atelier de gândire liberă, într-adevăr, liberă și democratică, mai ales pentru acele grupări sociale și populare, etnice, care sunt uitate de Uniunea Europeană. 30 de ani nu este o zi-două, sunt ani serioși în care lumea se adună an de an. După mine, ne adunăm cam puțini”, spune András Árpád.
În jur de 2.500 de oameni s-au strâns pentru discursul premierului. Oricum, cei care nu vin la Tușnad îl votează: în jur de 80% dintre etnicii maghiari de la noi au optat pentru el la ultimele alegeri.
„Este un fenomen Orban Viktor. Mulți sunt care urmează ideile lui Orban Viktor. Să câștigi tu alegeri într-o țară de patru ori cu o majoritate peste două-treimi e ceva! În guvernul român cine a mai câștigat așa?”, întreabă retoric András.
Este de acord cu toate ideile premierului care urmează să le țină un discurs de aproape două ore. „E criticat de globaliști, de neomarxiști și de comuniști, nu de conservatori creștini. Săptămâna viitoare, Orban Viktor va ține un discurs la Dallas alături de fostul președinte Trump în contextul ideilor conservatoare care ne-au menținut atâția ani”, spune apăsat bărbatul.
„Are Orban Viktor niște informatori și știe ce se pregătește”
Máthé Dénes stă la o șuetă cu două doamne, la un pahar de bere rece. Pensionarul este din Miercurea Ciuc și vine mereu la discursul lui Orban de la Tusvanyos. Crede că omul lui este politicianul momentului. „Dacă cineva nu e criticat, nu e om important. Dacă spune ceva, spune că așa gândește. Nu e ceva dictat ca la conducătorii din Bruxelles. De la Orban Viktor ascultăm cele ce se întâmplă în Ungaria, în Europa și, după război, în lume. Are Orban Viktor niște informatori și știe ce se pregătește”, este convins bărbatul.
De aici radiază către lume ideile lui Viktor Orban. Pentru o zi, Băile Tușnad din Harghita, un orășel cu 1.600 de locuitori, devine buricul Europei. Și localnicii sunt recunoscători pentru așa celebritate. „În ceea ce ne privește, ungurii secui de aici suntem beneficiari, fiindcă ne ajută în cultură, sport, construiesc grădinițe, renovează bisericile și așa simțim că suntem acasă. Aici ne-am născut! Ne simțim bine că avem o țară frumoasă și ne simțim bine că suntem maghiari”, spune Dénes, care după Revoluția din 1989 și-a luat din nou prenumele maghiar.
În comunism, familia sa a fost obligată să-i românizeze numele mic, așa că în buletin era Dionisium. Astăzi are dublă cetățenie.
„N-am nicio problemă cu românii, chiar am fost și apreciat de români. Prin mine și prin alți secui se poate face și mai mult pentru prietenia maghiaro-română”, mai spune pensionarul.
Crede că pe scenă cu Orban ar trebui să stea și politicieni români. De altfel, impresia generală a participanților este că aceștia nu vor să vină. Organizatorii au spus pentru Libertatea că au invitat în jur de 20 de politicieni și a răspuns doar Ludovic Orban, care a participat alături de ministrul Gulyás Gergely, șeful Cancelariei de la Budapesta, la panelul „Europa încotro”. Președintele Klaus Iohannis nu a fost invitat.
Ultimul președinte care a venit la Tusvanyos a fost Traian Băsescu, pe aceeași scenă cu Viktor Orban ultima oară în 2009. Atunci le-a spus celor prezenți că „autonomia înseamnă, de fapt, descentralizare, atât în secuime, cât şi la Caracal”.
„A vorbit corect, fără să-i jignească pe români”
La 10.36, urcă pe scenă cel așteptat. Este într-o cămașă albă și se așază între Nemeth Zsolt, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, și László Tőkés, unul dintre liderii politici ai comunității maghiare din România. În discursul său, Tőkés i-a cerut premierului ungur să le susțină eforturile de autonomie a Ținutului Secuiesc.
Apoi a vorbit aproape două ore Viktor Orban. Când ultranaționalistul Mihai Târnoveanu a ridicat pancarta cu „Ceva este etern. Transilvania, pământ românesc”, premierul ungar tocmai spunea, în râsetele mulțimii, „Putem în sfârșit să ne așezăm la o terasă să bem un șpriț. Avem motive bune să bem șpriț Fidesz, care este de două treimi, o treime”. Făcea referire la rezultatele alegerilor din februarie.
Oamenii din primele rânduri au stat neclintiți pe scaune ascultând toate criticile pe care le-a adus acesta Occidentului în privința războiului din Ucraina. L-au auzit spunând și că „migrația a divizat Europa în două” și că „țările în care europenii și non-europenii trăiesc împreună nu mai sunt națiuni”.
La finalul discursului, un pensionar venit din Brașov care a stat lângă scenă trage concluzia: „E corect ce a zis, foarte corect. A vorbit corect, fără să-i jignească pe români”.
Au venit și oameni care muncesc în Austria
„Ceea ce spune e corect, nu e împotriva nimănui, prostii nu vorbește. Sunt foarte mulți oameni așa, cu ochelari de cal, care nu văd decât înainte și să facă rău la altcineva. Ne trebuie liniște și pace nouă”, spune și o pensionară aflată la una dintre terasele din spate, împreună cu vecinii ei din Băile Tușnad. Femeia care e căsătorită cu un român este mai mult supărată de incidentul cu pancarta. „Rușine, că suntem împreună, ungurii și românii laolaltă trebuie să trăim. De ce nu ne comportăm așa cum ar trebui?”.
De pe niște șezlonguri, cu berea în mână, un cuplu se protejează de soare sub o umbrelă. Sunt veniți în concediu de la muncă din Austria și au zis să treacă să-l vadă și pe Orban. Recunosc deschis că îl apreciază pe politicianul maghiar mai mult decât pe cei de la București. „La noi în țară, dacă ar face și ei să avem de lucru acasă și să stăm acasă, atunci părerea s-ar schimba, dar deocamdată, nu”, spune bărbatul.
„The winner takes it all”
Viktor Orban n-a mai stat la poze după eveniment. A plecat prin spatele scenei fără selfie-uri sau vreo baie de mulțime ca în alți ani. Fanfara de tineret din Sânsimion cântă „The winner takes it all” („Câștigătorul ia tot”) de la ABBA
Un bărbat mărunțel împinge un cadru. Este Lay Imre, un fost deținut politic de la Brașov. A încercat și el la început să se apropie de Viktor Orban pentru a-i da o carte de memorii, dar nu a fost lăsat. Bărbatul de 85 de ani își amintește ca ieri momentul din 1958 când a fost arestat fiindcă s-a opus comunismului. Își trage gulerul cămășii ca să descopere o cicatrice a bătăilor primite în detenție la Gherla.
„Nu vrea nimeni Ardealul, asta e cea mai mare minciună. Învrăjbire! Trebuie să terminăm cu învrăjbirea, că e cea mai mare prostie. Suspiciunea ne omoară, asta e arma oamenilor cărora nu le place să muncească”, spune bărbatul.
Chiar cu războiul la graniță, nenorocire despre care credea că va rămâne îngropată în copilăria sa petrecută în plin Al Doilea Război Mondial, este optimist. „Prin tratative și discuții omenești se poate rezolva. Noi înăuntru, în pușcării, ne-am înțeles și ne-am ajutat unul pe altul și suntem frați de suferință, noi deținuții politici români, maghiari și sași”.
Suporterii de fotbal: „Ne-a dat un motiv să trăim”
Pe seară, Viktor Orban a participat și la inaugurarea stadionului din Miercurea Ciuc, înainte de meciul dintre echipa „under 18” a naționalei Ungariei și cea a echipei FK Csíkszereda, când s-au intonat imnurile României, Ungariei și Ținutului Secuiesc. Una dintre galerii a fost renovată cu 3 milioane de euro de la guvernul maghiar.
Acolo l-am reîntâlnit pe Máthé Dénes venit să-și ovaționeze nepotul portar. „Am fost suporter și pentru Ungaria. Am cântat amândouă imnurile și au fost o sărbătoare și un joc frumos”, spune bărbatul arătându-ne fularul și tricoul inscripționate.
Pentru suporterii din Miercurea Ciuc, lucrurile sunt simple: guvernul de la Budapesta le-a redat bucuria de a-și ovaționa echipa. „Acum 10-20-30 de ani, cine se gândea că o să avem liga a doua în Miercurea Ciuc? La sătesc jucam. Cine are bani, are echipe, cine nu, nu”, spune László Imre, în timp ce-și lua bicicleta să plece acasă.
Adunați în jurul unui portbagaj unde vor să-și schimbe hainele de suporteri, mai mulți prieteni din Sfântu Gheorghe comentează vesel victoria cu 1-0 a echipei de tineret. Dar mai ales pentru că s-au pozat cu Viktor Orban. „Ne-a felicitat și ne-a transmis sănătate. A văzut în ochii noștri cât de mult îl iubim. În fiecare zi când avem meci ne gândim la el și îi suntem recunoscători. Ne-a dat un motiv să trăim și să ne bucurăm”, spune Tibor, care merge oriunde echipa Sepsi, susținută financiar de maghiari, are meciuri.
„La academia din Sfântu, peste 600-700 de copii vin să facă sport. Și aici vin din toată țara și asta datorită guvernului maghiar. Dar totul rămâne aici, e al românilor cum e și al nostru!”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 13Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro