Două veste antiglonț. Atât aveau polițiștii români plecați în misiune în Franța imediat după atentatele din noiembrie 2015. Acest echipament era singurul care-i putea apăra împotriva unui posibil atac terorist asupra forțelor mixte de ordine ce patrulau la picioarele Tour Eiffel. Trimiși de Ministerul român al Afacerilor Interne la Paris să dea o mână de ajutor polițiștilor francezi, românii erau ținte sigure pentru teroriști, nefiind înarmați pe perioada misiunii.
Agentul șef adjunct Laurențiu Ferariu, polițist la Secția 6 Craiova, unul dintre reprezentanții MAI în misiune externă pe teritoriul Franței, a ajuns la Paris imediat după atentatele teroriste din noiembrie 2015.
Polițiștii francezi cu mitraliere, singurul nostru scut
Singurul “scut” împotriva unor posibile atacuri ale teroriștilor erau polițiștii francezi alături de care patrulau. Aceștia erau înarmați cu mitraliere.
“Ne duceam la serviciu îmbrăcați civil pentru că se știa că polițiștii deveniseră ținte pentru teroriști. Când ne luam uniforma, pe sub cămașă purtam o vestă antiglonț, iar peste uniformă o altă vestă antiglonț. Îmi aduc aminte că pentru una dintre colege era foarte dificil să poarte zilnic acest echipament ce cântărea aproximativ 25 de kilograme. În rest, nu aveam alt echipament, nu aveam armă, nu aveam nimic și nu îmi explic din ce cauză”, povestește polițistul craiovean.
Identificau românii pentru polițiștii francezi
Polițistul craiovean a ajuns pe teritoriul francez pe 7 decembrie 2015, fiind selectat de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne dintre sute de polițiști care și-au dorit să ajungă într-o misiune externă. Vorbitor de limbă franceză, engleză și rromani, Ferariu și ceilalți 20 de colegi români detașați în Franța trebuiau să îi ajute pe colegii străini să întocmească o bază de date cu persoanele care puteau comite infracțiuni.
“În zona Turnului Eiffel, acolo unde era sectorul nostru, din cauza atentatelor, patrulau și militarii. Noi trebuia să avem grijă ca cetățenii români aflați în zonă să nu staționeze mai mult timp acolo. Și erau destui, pentru că unii dintre ei efectuau curse pentru turiști, cu niște biciclete, un fel de brișcă, tuc-tuc îi spuneau francezii”, mai povestește Laurențiu Ferariu.
Polițistul mai făcea pe spionul și în comisariatele de poliție pentru colegii francezi. În timp ce suspecții de naționalitate română se aflau față în față cu polițiștii francezi, agenții români erau atenți atunci când infractorii discutau între ei în limba maternă astfel încât să își pună la punct alibiurile. În februarie 2016, Ferariu și-a încheiat misiune fără a vreun polițist român să devină victima teroriștilor.
De la Turnul Eiffel pe litoralul bulgăresc
În vara aceluiași an, Laurențiu Ferariu a fost selectat să participe la o misiune împreună cu forțe de ordine bulgărești în stațiunea Nisipurile de Aur, din Bulgaria. Aici, polițistul craiovean a avut o sarcină mai ușoară: să îi informeze pe turiștii români asupra pericolelor la care se expun dacă nu sunt atenți pe perioada călătoriei.
“Erau trei categorii de români care își desfășurau activitatea pe lângă Turnul Eiffel: cei care foloseau acele tuc-tuc pentru a plimba turiștii, cetățeni români veniți în excursie și cei care erau cu “Alba-neagra”. Îi legitimam, le spuneam să nu staționeze în zonă și îi întrebam întotdeauna unde locuiesc, pe ce traseu ajung la turn, ce metrou utilizează. Așa au ajuns ca toate secțiile de poliție din Paris să aibă o asemenea bază de date cu cetățenii români care ar putea crea probleme”, a explicat Ferariu.
Munca în stradă, amuzantă datorită românilor care nu recunoșteau uniforma românească
Polițistul craiovean susține că uneori munca din stradă era amuzantă datorită cetățenilor români care nu recunoșteau uniforma românească.
“Trăgeam pe dreapta un autoturism înmatriculat în România, iar conducătorul auto îmi vorbea în engleză”, spune acesta.
Deși și-a dorit mereu să capete experiențe profesionale, agentul șef adjunct Laurențiu Ferariu nu a mai plecat în misiuni externe deși a fost solicitat.
“Prioritățile s-au schimbat între timp, m-am căsătorit iar următorul pas este un bebeluș. Acum nu mai vreau să plec însă poate peste câțiva. Atunci mi-aș dori să merg în teatre de operație. O variantă ar fi și Norvegia, unde au o altă cultură, alte mentalități”, a mai spus Ferariu.
Agentul de poliție craiovean activează în cadrul Secției 6 Poliție Craiova, subunitate a Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj care are în supraveghere cartierul craiovean Fața Luncii, acolo unde este concentrată etnia rromă.
Citește și: REPORTAJ/ Schitul Babicilor, locul unde bătrânele au drept meserie rugăciunea (VIDEO)