Avea 13 ani când a urcat prima dată pe o scenă adevărată, câștigând de la prima sa apariție publică Trofeul Tinereții la Festivalul „Mihaela Runceanu”. A fost momentul în care a simțit că s-a născut pentru muzică și că va face asta pentru tot restul vieții. A mers la Liceul de Artă din Buzău, după care a urmat Conservatorul, absolvind la clasa de pedagogie.
Nu credea că va renunța vreodată la muzică, dar inevitabilul s-a produs
Cu visuri și speranțe că va cuceri lumea cu vocea cu care a fost înzestrată de Dumnezeu, grație și mamei sale, la rându-i cu har, Dana Dobre a continuat să muncească, să învețe, să-și cizeleze glasul prin ore grele de studiu și antrenament. În același timp, mergea la festivaluri în toată țara, iar premiile curgeau unul după altul. Apoi, a decis să meargă pe varianta unei trupe, construind cu un alt buzoian, Manuel Iordache, trupa M Body, cunoscută prin anii 1997- 2000, ale cărei piese erau difuzate atunci pe posturile muzicale radio si TV. Nu credea că ceva o va face să renunțe la muzică, însă inevitabilul s-a produs.
”Am avut două rupturi, una când s-a născut băiatul meu, în 2007, iar a doua în urmă cu vreo doi ani. La un moment dat, am simțit că nu mai e locul meu acolo. Eu am trăt niște vremuri în care era apreciat talentul, acum se apreciază exteriorul. Marcel Dragomir a fost primul meu mentor, apoi am lucrat cinci ani cu Crina Mardare, am muncit, dar la un moment dat nu mi-am mai simțit locul acolo, nu mi-am mai regăsit locul în muzică. Am renunțat”, mărturisește Dana Dobre.
S-a trezit în situația de a nu ști ce să facă și s-a gândit că în niciun caz nu poate sta acasă. Iar atunci, soțul ei i-a spus să încerce al doilea talent al ei.
„Știa că mă machez singură. Mi s-a părut ciudat, nu vedeam că am un talent, nu mă apreciam, dar până la urmă am zis să încerc”, povestește Dana.
Buzoianca spune că încet-încet a fost convinsă de soț să o ia pe noul drum. Învățată că totul se face cu muncă, Dana a decis să se perfecționeze. A urmat cursurile a trei vârfuri din lumea make-up artiștilor, dar și un masterclass la care profesor i-a fost un renumit specialist în ale machiajului, din Brazilia.
La început a fost mai mult o joacă
Spune că s-a machiat singură dintotdeauna. A furat de la make-up artiștii de la televiziunile pe unde mergea și mai întâi, s-a machiat pe ea, iar apoi a decis să meargă la cursuri.
”Văzând că am abilitățile necesare, am zis: hai să fac o meserie din asta, deși la început a fost mai mult o joacă. Am fost apoi la cursuri la Ramona Chiriță, la Andreea Vilău și la Ema Uta. Încet, încet, din vorbă în vorbă au ajuns să vină și clientele. Mai întâi din curiozitate, pentru că știau că eu cânt nu că machiez, apoi pentru că au văzut ce fac”, spune Dana Dobre.
În doi ani, Dana Dobre a devenit prin muncă multă, cursuri, talent, dar și viziune și produse de calitate, cel mai cunoscut și căutat make up artist din Buzău.
”Atunci când sunt evenimente, ziua mea de lucru începe la 6 dimineața și se termină la 9 seara. 12-13 ore de stat în picioare. Un machiaj durează două ore, clientele mele știu că eu nu lucrez în grabă, nu pot crea pe fugă. Îmi place ce fac și mă încarc pozitiv cu emoțiile și bucuria clientelor mele. Cel mai bine m-am simțit când cineva mi -a spus că am mâini de aur sau că eu nu machiez. ci pictez”, povestește tânăra.
”Purtați ce vă stă bine, nu neapărat ce e în trend”
În materie de make-up, Dana Dobre are și câteva sfaturi pentru doamne și domnișoare, iar unul foarte important este să poarte mai ales ce le stă bine, nu ceea ce este la modă.
”Purtați ce vă stă bine, nu neapărat ce e în trend. E musai să aveți un ruj, un blush care dă prospețime și vitalitate tenului și un rimel bun. Nu se vor demoda niciodată rujul roșu și tușul”, spune Dana Dobre.
Ea le mai sfătuiește pe doamne și domnișoare să nu poarte zi de zi un fond de ten profesional, ci unul comercial.
„Cel profesional are un grad de acoperire maximă și în timp vă poate provoca probleme, nu lasă tenul să respire, usucă pielea. De aceea trebuie să aveți un fond de ten comercial, cu un grad mai mic de acoperire”, explică Dana.
Iar sub fondul de ten trebuie să fie întotdeauna o bază și sub bază un ten curat, un ten sănătos. „Cum îl obțineți? Stă în mâîinile dumneavoastră pentru că vă știți cel mai bine tenul”, mai spune tânăra make-up artistă.
Dana Dobre ne-a spus și ce se poartă anul acesta la capitolul machiaj: ”Nu se poartă nimic, se poartă ce-ți vine bine, trebuie să renunțăm la machiajele încărcate ziua, machiajul ziua trebuie să fie light, cu cât mai puține produse. Sunt doamne care știu să poarte un machiaj strident, dar alte doamne mai firave nu pot purta, și atunci poartă ce le stă bine, nu ce se poartă. E adevărat că se poartă glitter, dar nu vei purta glitter ziua, pe stradă. Trendurile în materie de make-up sunt pentru scenă, pentru podiumuri, ca și hainele. Nu tot ce e pe podium ți se și potrivește”.
Cu programări făcute inclusive pentru anul viitor, cu cliente care revin de fiecare data cu plăcere la ea, Dana Dobre spune că nu are de gând să se reîntoarcă în muzică, însă totuși știe că niciodată nu trebuie să spui niciodată.
”Nu poți ști ce-ți rezervă Dumnezeu. Nu sunt total închisă spre acest domeniu, dar nici deschisă. Depinde de conjunctură. Acum, cu ceea ce fac, sunt liniștită, nu trebuie să fac compromisuri, sunt eu”, conchide buzoianca.
Citește și: REPORTAJ / Mărioara Mihăilă, centenara nostalgică după Turnul Eiffel și rochia de voal. ”Duc greu în spate cei 100 de ani” – VIDEO