Întârziat cu un an din cauza pandemiei, Campionatul European de Fotbal a debutat în țara noastră duminică, 13 iunie, pe Arena Națională, cu partida Austria-Macedonia de Nord.
Este puțin trecut de ora 17.30, iar Centrul Vechi al Bucureștiului este scăldat de soare, după ce aproape toată ziua a plouat torențial. Lângă Statuia Lupoaicei, în fața Magazinului București, doi tineri voluntari UEFA, responsabili să ofere informații despre EURO 2020, bat mingea. Unul dintre ei încearcă o schemă à la Ronaldo, foarfeca. Nu-i iese, dar măcar își amuză colegii, care îi fac galerie de pe margine.
Străduțele încep să se anime cu oameni de toate vârstele. Unii au ieșit la plimbarea de duminică seară, alții se bucură de o ieșire cu prietenii la bere, însă puțini sunt cei care au venit special să vadă meciul. Majoritatea teraselor au instalate plasme pe care suporterii pot urmări partida, dar nu se simte entuziasmul specific unui turneu de o asemenea anvergură.
Fotbalul e un sport care aduce oamenii împreună, dar acum ei reînvață să facă acest lucru, după ce mai bine de un an li s-a repetat că este important să stea departe unii de ceilalți.
„După toate restricțiile, este o gură de aer proaspăt acest campionat. Atmosfera este frumoasă, pare din ce în ce mai viu Centrul Vechi, au venit și străini, se mai mișcă puțin lucrurile”, a declarat pentru Libertatea un tânăr venit alături de o gașcă mare să vadă meciul.
Este o atmosferă tăcută. În mod normal era mai multă agitație, cred că e și din cauza pandemiei, a vremii, poate și pentru că România nu joacă. Cred că putea să fie mai frumos.
Microbist:
În afară de câteva localuri care au la intrare stegulețe în culorile țărilor care joacă pe stadionul românesc – Olanda, Ucraina, Austria și Macedonia de Nord – și de o minge uriașă, amplasată pe Lipscani, lângă Banca Națională, nimic nu te duce cu gândul că în oraș are loc cel mai mare eveniment sportiv.
„Foarte frumos că organizăm, mare păcat că nu jucăm“
Pentru unii microbiști, evenimentul are un gust amar. Deși România este una dintre cele 11 țări-gazdă ale EURO 2020, Naționala noastră a ratat calificarea.
„E foarte frumos că organizăm, dar e mare păcat că nu joacă și România”, spune pentru Libertatea un tânăr în așteptarea primului meci de pe Arena Națională, programat la ora 19.00.
„Mi se pare un lucru bun că organizăm, dar păcat că nu suntem și noi acolo, pe teren. Măcar vin turiști la noi în țară, s-a deschis linia de tren până la aeroport, sunt oportunități pentru țara noastră”, spune și Aurel, 34 de ani.
„Suntem atât de slabi încât organizăm la noi acasă și noi nu suntem prezenți. E trist…”, a declarat cu amărăciune și George, 26 de ani. Tânărul a ieșit cu alți cinci prieteni să vadă meciul la un pub de pe Strada Șelari, deși n-are o favorită clară. „Sincer să fiu, oscilez, parcă aș ține cu Macedonia. Fiind primul lor turneu final din istorie, ar fi frumos să câștige, pentru spectacolul fotbalistic”.
„Am intrat în istorie ca prima țară în care se organizează Campionatul, dar care nu participă”
Pe Strada Covaci, unde muzica duduie în difuzoare, trei suporteri din Macedonia discută aprins. Încearcă să găsească un taxi, pentru că e aproape 18.30 și au bilete la meci. Au și mari speranțe că echipa lor va ieși învingătoare.
La doi pași de ei, la o terasă generoasă, doar doi băieți s-au așezat strategic în așteptarea partidei. „E normal ca România să nu joace”, spune râzând unul dintre ei, Vlad. „Și dacă nu joacă, nu joacă”, intervine tovarășul lui de bere, Dan.
Întâmplător, în România joacă și cea mai slabă grupă, de aceea nici nu o să merg pe stadion. Probabil că dacă ar fi jucat echipe mai bune, aș fi făcut un efort, dar așa…
Microbist:
„Am intrat în istorie ca prima țară în care se organizează Campionatul, dar care nu participă. Sigur, ne-ar fi plăcut să vedem și România, dar așteptările au fost oricum foarte jos”, spune un tânăr, care a văzut alături de prieteni și primul meci al zilei, Anglia-Croația (1-0), jucat pe stadionul Wembley din Londra.
„Ar fi fost un bonus să joace și România, însă fără ea, consumul emoțional nu este atât de mare. Ne uităm, ne bucurăm de fotbal, mai degajat, mai relaxat. Ne-am consumat destul cu Liverpool, acum am intrat în concediu“, explică un tânăr care poartă un hanorac roșu, inscripționat cu numele clubului britanic de fotbal.
EURO 2020, mană cerească pentru localurile afectate de pandemie
Pe Arena Națională, arbitrul fluieră startul meciului exact în clipa în care în Centrul Vechi începe să plouă mărunt. Oamenii se adăpostesc în interiorul pub-urilor, însă puțini acordă importanță evenimentului care se desfășoară pe ecrane.
„Este cod portocaliu de ploaie, este normal ca oamenii să prefere să vadă meciul acasă”, spune Anca Mihăilescu, administratorul pub-ului sportiv Halftime, de pe Strada Gabroveni.
Înainte de pandemie, afacerea înflorea de fiecare dată când erau evenimente sportive. Acum, localul funcționează la o capacitate de 70%, dar chiar și așa există speranțe că EURO 2020 va readuce afacerea pe linia de plutire. „Este o oportunitate pentru noi de a ne reveni la normal, dar mai este mult de muncă“, adaugă Anca Mihăilescu.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 19
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro