„Cum a fost?” „Greu, n-am făcut nimic! Nici nu știu unde mi-e telefonul, l-am uitat înăuntru!”, spune un elev de clasa a opta, de la Școala Gimnazială nr. 56, din Capitală, imediat ce iese din examen. Față de proba de la Limba și Literatura Română, care a avut loc marți, 14 iunie, subiectele la matematică i s-au părut mult mai greu de rezolvat. Totuși, băiatul înalt, blond, îmbrăcat într-un tricou roșu, e fericit dintr-un singur motiv: acum poate pleca liniștit în vacanță. 

E asaltat imediat de televiziunile care au venit la gimnaziul de pe bulevardul Pache Protopopescu. Simțindu-se în centrul atenției, elevul spune fără nicio reținere: „Mă duc să beau acum, vreau să sărbătoresc că am scăpat! N-am făcut mare lucru, nu știu ce notă voi lua, dar vom vedea!”. 

Părinți și bunici, așteptând ca elevii să iasă de la proba de matematică | Foto: Vlad Chirea

De pe margine, apropiații băiatului, care-l filmează cu telefonul, îi strigă: „N-ai voie, nu mai spune prostii!”, urmat de râsete.  

Elevii de clasa a opta care au susținut astăzi proba la matematică din cadrul Evaluării Naționale au avut de rezolvat varianta cu numărul 2, scrie Școala 9.

Aproape 150 de mii de absolvenți au avut de rezolvat cele trei subiecte. 

Examenul, care a început la ora 9, a ținut două ore, dar cei mai curajoși dintre elevi au început să iasă din examen după o oră și jumătate. A fost mai greu decât la Limba Română, spun și alți doi elevi, care au ieșit printre primii, dar sunt optimiști că vor obține note de 8. 

„A fost OK, n-a fost chiar greu, dar n-am reușit să rezolv două exerciții de la partea a treia. Eu sunt mai bazat pe Română, de aceea mi s-a părut mai greu aici. Mă gândesc să merg mai departe la Colegiul Național «Emil Racoviță», dar aștept rezultatele”, spune unul dintre ei. 

„A fost bine!”, strigă un alt copil, imediat ce iese pe poarta școlii. E îmbrățișat imediat  de bunicii lui. „A fost bine sau foarte, foarte bine!?”, îl chestionează fericit bunicul băiatului, după care îl pupă pe obraz. „Bravo!” 

„Dacă iau un 6 sunt bun!”

Majoritatea elevilor cu care reporterul Libertatea a stat de vorbă spun că, față de Limba Română, subiectele la matematică au fost mai greu de rezolvat, dar nu atât de grele încât să nu știe nimic. 

Primele două subiecte au fost de tip grilă, iar la subiectul al treilea, care s-a dovedit a fi cel mai dificil, elevii au avut de scris rezolvări complete. 

„Dacă iau un 6 sunt bun!”, le explică un alt elev părinților lui, care l-au așteptat cu sufletul la gură să iasă din examen. „De ce te-ai încurcat?”, e întrebat de părinți. „Era o figură geometrică ciudată”, justifică băiatul.  

O fetiță de grădiniță stă lipită de gardul verde al școlii, de mai bine de jumătate de oră. Își așteaptă sora să iasă din examen. Când o vede, în sfârșit, îi sare în brațe. Vizibil emoționată, eleva începe să plângă. E înconjurată apoi de părinții și bunicii ei, care se grăbesc să o îmbrățișeze. „A fost greu”, spune fata, printre lacrimi. „Nu te panica! O să fie bine, indiferent de notă, dar nu trebuie să intri în panică, ne-am înțeles?”, o încurajează mama ei. 

„Toată lumea zice că a fost greu, iar Cristina mea zice: ce greu, mă, astea-s subiecte grele?”, spune un bărbat, înconjurat de alți părinți care-și așteaptă nerăbdători copiii. 

„Eu nu mai pot, simt că mi se face rău”, spune o altă mămică. „Dacă tot stă până în ultimul minut, măcar să fi rezolvat tot!”. E supărată pe Ministrul Educației, după cum mărturisește, pentru că, în pandemie, copiii n-au prea făcut ore, iar acum, la examen, se simt copleșiți. 

Elevii s-au bucurat că s-a încheiat Evaluarea națională

Prof de mate: subiectele sunt accesibile!

Un profesor de matematică își așteaptă și el elevii, în fața școlii. Mai vorbește cu părinții, mai fumează o țigară. La un moment dat, scoate o foaie de hârtie și pare că rezolvă un exercițiu. „Subiectele mi se par chiar foarte ușoare, sunt accesibile. Orice copil, chiar și fără pregătire, ar trebui să știe să le rezolve în mare parte. E adevărat că subiectul al treilea a fost mai complicat, dar nu foarte greu. Numai că au avut mult de scris la el, asta a fost problema pentru ei. Probabil câțiva s-au panicat”, explică el, într-un dialog cu Libertatea. 

„Ce ați făcut, ce ați făcut?”, se aude din toate părțile. Este ora 11, iar în fața școlii e deja plin de elevi și părinți. Majoritatea sunt fericiți, au scăpat de proba de foc, așa cum o numesc ei. Elevii se îmbrățișează și dezbat apoi subiectele. 

„Am mari emoții pentru băiatul meu, este un examen important și, din păcate, nu-l poți da decât o dată!, spune o altă mămică, cu telefonul în mână, așteptând vești de la elevul care întârzie să apară. 

„La matematică, există o rutină, un exercițiu zilnic. Nu cred că pandemia i-a afectat foarte mult, asta pentru că au lucrat tot timpul, iar la pregătire au făcut probleme și mai grele decât ce au avut de rezolvat azi. Eu cred că notele vor fi destul de mari. Sigur vor fi multe note de 9 și 10”, adaugă profesorul.  

Un alt elev a venit cu bunica lui, cea care l-a și meditat la matematică, povestește el, înainte de examen. E optimist că va lua peste 7, dar recunoaște că și el, ca alți colegi din clasă, s-a împotmolit la subiectul al treilea. „Geometria în spațiu e grea, nu o înțeleg toți copiii, sper că va lua o notă bună!”, spune bunica băiatului. 

Au existat și elevi fericiți după proba la matematică | Foto: Vlad Chirea

Mulți copii au făcut meditații

O altă elevă mărturisește timid că speră la o notă de 8, după ce a făcut meditații timp de doi ani de zile. Chiar și-așa, subiectul al treilea i-a dat bătăi de cap. „Aș vrea să intru la Liceul Teoretic «C.A. Rosetti», dar să vedem cât de mult mă vor ajuta notele”, spune Adnana, care este însoțită de tatăl ei. 

„Eu mă aștept să iau un 6”, spune, puțin dezamăgită, o altă fată. „Am încercat să fac ce știu. M-am pregătit pentru examen, dar matematica nu este materia mea preferată”, mărturisește ea. 

Cel mai fericit dintre elevi

Fericirea e mare pentru aceia care au rezolvat toate subiectele. Printre ei se numără și Alex, care este așteptat de părinți și bunici, în fața porții.

„A fost foarte bine, am reușit să rezolv tot”, spune Alex. Are pe el o cămașă albă, cu scris în limba engleză, și multe brățări la mâini. Băiatul mărturisește că a făcut meditații tot anul, iar acum simte că munca i-a fost răsplătită. „Sincer, mă aștept la un 10. A meritat să fac meditații tot anul, mie mi s-au părut ușoare subiectele. Am scăpat, abia aștept să plec la mare acum!”, spune el. 

Acum, speră să intre la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, din Capitală, la Științe Sociale. „Sunt fericită că e el atât de fericit, este un băiat tare muncitor, am avut emoții, dar nu ne-a dezamăgit nicio clipă”, spune, cu mândrie, bunica băiatului. 

Profesorul de matematică de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală Costel Chiteș a rezolvat în direct subiectele pentru Libertatea. 

Rezultatele vor fi afișate pe 23 iunie și apoi elevii pot depune contestații care vor fi rezolvate între 24 și 29 iunie. Notele finale ale Evaluării Naționale 2022 urmează să fie afișate pe data de 30 iunie 2022.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 18

Urmărește-ne pe Google News