Speră să îi ajute autorităţile
“Proiectul de reabilitare termică a fost făcut, dar expertul primăriei care a venit la noi ne-a spus că, după felul în care arată blocul, nu crede că o să primim aprobare pentru reabilitare. Aici e nevoie întâi de consolidare”, ne-a declarat Lidia Florescu. Vecina ei, Cristina, e de-a dreptul îngrozită de crăpăturile care au împânzit blocul.
“Ştiţi cum stă mobila la mine în casă? În formă de «V». Aşa de mult s-au distanţat dulapurile. Vă zic sincer, blocul ăsta cade pe noi. Cu toţii stăm cu frica-n sân să nu se prăbuşească imobilul. Parcă s-a lăsat toată clădirea. Acum, după ce au asfaltat străduţele din jur şi au făcut şi parcarea de vizavi, mai sus decât nivelul blocului, toată apa se scurge aici şi se infiltrează în pereţi, de-aia s-au măcinat aşa”, ne-a mai zis Cristina.
Ca blocul lor mai sunt alte două din cartierul Pajura, construite în aceeaşi perioadă, după acelaşi model. Singura speranţă a oamenilor este la primărie, fiindcă nu-şi pot permite să plătească singuri consolidarea.
Reprezentanţii Primăriei sectorului 1 ne-au declarat că ştiu de problema acestui imobil şi promit că totul se va rezolva odată cu anveloparea termică.
“Blocul va intra în reabilitare şi odată cu lucrările va fi rezolvată şi problema crăpăturilor. Dar totul se va întâmpla după ce va fi finalizată procedura de licitaţie”, ne-au transmis angajaţii primăriei. Aşadar, oamenii mai au de aşteptat. Până atunci se roagă zilnic să nu vină vreun cutremur care să le pună blocul la pământ.
Doar 44 de imobile consolidate
În Bucureşti sunt multe alte blocuri cu probleme. Pe lista Primăriei Capitalei, actualizată luna trecută, figurează 186 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic – pericol public.
Cele mai multe sunt situate în zona centrală a oraşului. Celelalte 183, încadrate în clasa I de risc seismic, sunt “împrăştiate” în mai toate sectoarele. Grav este că din sutele de clădiri, primăria a reuşit să consolideze doar 44 de imobile.
Foto: Dan Bistrițeanu