Sunt mulți cărora soarta le-a fost potrivnică, așa că își îndreaptă ochii spre credință ca spre ultima speranță, o strâng la piept și cu ea pleacă în pelerinaj spre Sfânta Parascheva, la Iași. Bătrâni care au trăit cu smerenie, trecând printre viață cu capul plecat și cu gândul că dincolo de moarte vor fi primiți în împărățiile Cerului. Greu încercați, merg să se roage pentru un final de viață liniștit, pentru sănătate cât să își vadă nepoții crescând și pace sufletească. Merg și copii la Iași. Că bunicii și părinții îi smulg din căldura patuțului și-i duc la Iași, la moaște.
Printre pelerini sunt și oameni cu adevărat loviți de soartă. Sfânta Parascheva este făcătoarea de minuni pentru o bătrână căreia i-a ars casa, iar acum stă pe la rude. Merge la Iași să se roage să își găsească colțișorul ei de liniște înainte de moarte, ne spune în lacrimi. „Mi-au luat foc toate trei-patru odăile, maică, și holul. Mă duc să mă rog să îmi găsesc și eu locușorul meu liniștit până oi muri”, ne-a spus bătrâna.
Lângă ea, o alta se pregătește sufletește pentru cele 7 ore de drum, deși are pieptul cusut după ce o operație pe cord deschis. În felul asta vrea să le mulțumească doctorilor care i-au salvat viața și să se roage pentru mai multă sănătate. E conștientă că drumul e greu și poate fi periculos pentru starea ei, dar vrea ca prin atingerea moaștelor să își arate recunoștina față de cei care au ajutat-o să rămâna mai mult printre cei dragi.
Pentru unii, pelerinajul e un cadou. Pentru alții, ultima speranță
Aproape 140 de autocare a câte peste 50 de locuri se aliniază în fața catedralei din Voluntari. Sunt vreo 7.000 de suflete care pleacă către Capitala Credinței de zilele acestea. Din cei 43.000 de cetățeni au Voluntari-ului, unu din șase face pelerinajul la Sfânta Parascheva în numele credinței și al celor dragi.
Oamenii și-au luat de-ale gurii cât să reziste pentru o zi și apă. Și sticle de platic din belșug, să aduca acasă apă sfințită. Deși e noapte, deși sunt obosiți, oamenii par abia treziți din somn. O femeie între două vârste recunoaște că merge pentru a treia oară la moaștele Sfintei Parascheva. Prietena ei zâmbește ca un copil mic înaintea Crăciunului. Este cadoul pe care și-l face singură mergând la Iași. Este foarte bucuroasă. „De abia aștept să ajung acolo. Mă bucur și am emoții pentru că mă simt ca și cum aș cunoaște pe cineva nou”, ne spune femeia.
Mergând încet, prin mulțime își face loc o bătrânică cu baticul bine strâns pe cap. Se ține cu mâna stângă de gratiile pe care jandarmii le-au instalat preventiv. E musai să ajungă la Sfânta Parascheva anul ăsta pentru că …simte că va ajunge să se bucure de cele sfinte în curând. „Nu știu dacă o sa mai prind anul viitor, așa că merg să mă rog la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, și dacă pot să mai cer un dram de sănătate și El să îmi dea, atunci bogdaproste”, șoptește amar bătrânica.
Emoții și nervi cu imnuri religioase pe fundal
Întunericul s-a lăbărțat peste Voluntari, iar la fiecare colț, pe o rază de câteva străzi în jurul bisericii din oraș, patrulele de poliție, poliție locală și jandarmi încearcă să direjeze traficul în așa fel încât cele 140 de autocare să poată ieși cât mai ușor de pe străduțe. Aici este adevăratul test al respectului față de semeni. Pentru că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții, iar până la sfinți …te calcă soferii din Voluntari, care vor neapărat să își ducă familiile exact până în ușa autocarului.
Unii polițiști încearcă să își mențină calmul, dar răbdarea pare să fie mai puțin rezistentă decât tentația românului de a testa limitele bunului simț. Și în timp ce pe străzi, doar la lumina farurilor de mașini ce tot înaintează spre biserică, se duce o bătalie de om contra om, din boxele imense ale catedralei cântecele bisericești îndeamnă la evlavie, smerenie și iubirea aproapelui.
Priviri către cer, cu oprire la preoți
La un semn deschisă îi este calea și se apropie …de microfoane un sobor de 12 preoți care au venit să binecuvânteze pelerinajul. Toate privirile sunt ațintite către prelați, iar când se aud primele cuvinte live, se aude un freamăt general ce se traduce prin câteva mii de mâini ale căror trei degete împreunate după Sfânta Treime se plimbă pe piepturi desenând imaginar, pe suflet, o cruce.
După slujba care a ținut cam 20 de minute, primarul orașului Voluntari, Florentin Costel Pandele ia cuvântul pentru a le ura un pelerinaj cât mai ușor celor care au ales calea credinței pe drumurile neasfaltate ale României. După el, la microfon ajunge și Prima Doamnă a Voluntari-ului, care este și Prima Doamnă a Bucureștiului, Gabriela Firea. Așa că și primarul Bucureștiului a ținut un discurs. În care le-a povestit pelerinilor- nerăbdători să plece spre Iași și deja înghețați de frigul tăios de octombrie- despre recenta călătorie la Ierusalim a familie Pandele- Firea. Amin, a murmurat mulțimea și s-a ândreptat cuminte spre autocare.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!