Cartierul Giulești-Sârbi, situat în sectorul 6 al Capitalei, în apropiere de Chiajna, este o lume a contradicțiilor. Aici, mizeria periferiei coabitează cu vilele mari și luxoase. Invazia imobiliară a suprimat trotuarele și a adus până în stradă curțile caselor, străjuite de porți de fier și garduri solide.
Drumul La Roșu – așa se numește strada care cade perpendicular pe Intrarea Poiana Lacului – iese din zona locuită și șerpuiește înainte, către digul Lacului Morii. Traversează un vast spațiu viran, plin de noroi, buruieni uscate, maldăre de pământ și gunoaie. Localnicii îi spun câmp acestui loc. Autoritățile îl numesc „zona neamenajată a Parcului Lacul Morii” și „un teren privat, cu trei proprietari”.
În acest spațiu uitat de lege a fost ucisă, în dimineața zilei de 21 ianuarie 2023, Ana Oros. Ca-n multe alte dimineți, femeia a ieșit la alergat prin zona aceasta virană și a murit în urma atacului unei haite de câini. Avea 43 de ani, era activistă de mediu și pasionată de alpinism.
„I-am zis să nu se mai ducă acolo”
„Alerga zilnic în zona aia, era o persoană sportivă. Dar eu i-am tot zis să nu se mai ducă pe acolo”, povestește un bărbat la 40 de ani, care nu dorește să-și dezvăluie identitatea. Este unul dintre vecinii femeii, pe care l-am întâlnit în fața blocului unde locuia. Se află alături de un alt bărbat, cu care îngrijește de un grătar.
La mai puțin de un kilometru de zona virană, printre zecile de case din cartier, se disting cinci blocuri, vopsite galben. De obicei, oamenii și copiii din aceste blocuri obișnuiesc să se plimbe pe digul lacului, spun localnicii. Ceilalți au curțile lor, n-au nevoie să caute iarba verde în altă parte.
Bărbatul spune că a sfătuit-o să evite locul, din cauză că Ana a fost atacată de câini și în aprilie 2022. Atunci a ajuns la spital și a fost operată. „Ea iubea animalele și era o persoană bună, care nu voia să facă rău nimănui”, mai spune vecinul și privirea i se pierde în zare.
Confirmă și el, și amicul lui că nu au ezitat vreodată să meargă în zona digului, deși consideră că acei câini pot fi periculoși. „Dar noi ne strângem mai multe familii și mergem cu copiii să ne plimbăm. N-am fost atacați până acum”, spune bărbatul.
„Aici lumea are câini de rasă”
La câțiva metri, pe șosea apare un domn trecut de-a doua tinerețe, cu barba grizonantă și o șapcă neagră pe cap. Se oprește în drum să stea de vorbă. Imediat, printre barele de fier ale unei porți, se ivește nasul roșiatic al unui Corgi. Iar din spatele unui gard de beton alăturat se aude un mârâit gros.
„Pe-aici toată lumea are câini, dar câini de rasă!”, comentează bărbatul. Își amintește că o singură dată i s-a întâmplat ca un animal să-i țină drumul. Scăpase din lanț și se pusese pe lătrat trecătorii. În rest, localnicii au grijă de animalele lor de companie, susține acesta.
Admite că problematici sunt câinii care trăiesc în câmp, în haită. „Îi găsești dimineața și noaptea, nu în mijlocul zilei”, spune bărbatul, explicând de ce le va fi greu autorităților care se chinuie să-i prindă la amiază. În timp ce discutăm, câteva echipaje ale Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), alături de poliție și jandarmi, se află pe terenul viran, în încercarea de a captura animalele care au atacat-o pe Ana.
Tema câinilor vagabonzi de pe câmpurile din jur este semnalată de mai mulți localnici. Majoritatea susțin că problema s-a amplificat în ultimul an, însă nu văd nici responsabili, nici inițiative salvatoare. Ridică simplu din umeri și spun că evită să meargă în zonă.
Stâna de lângă Giulești-Sârbi
„Mi-e frică și mie. Când trimit fetele – care au 13 și 9 ani – la fratele meu (care locuiește la periferie, n.r.) sau la magazin, mi-e frică. Pe-aici sunt câini peste tot”, spune bărbatul.
Oamenii trăiesc cu teama asta „de ani de zile, nu de-acum”, explică omul. Animalele vin din tot felul de locuri: ba sunt abandonate de diverși cetățeni, ba se aciuează pe la casele unor oameni săraci, care le aruncă din când în când câte-un os, dar nu le îngrijesc și nu le țin legate, ba de la o stână care se află la vreo doi kilometri depărtare.
Pe urma braconierilor
Aflat la fața locului, fostul șef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu spune că femeia mergea frecvent în zona virană pentru a monitoriza activitatea braconierilor. „Zona aceasta e una de o infracționalitate foarte mare”, explică fostul comisar de mediu.
Am reclamat, nu o dată, infracțiunile de braconaj pentru specii de păsări protejate. A fost deschis și un dosar, iar acum vreo zece zile am primit înștiințare că s-a dat NUP (neînceperea urmăririi penale, n.r.) pe dosarul respectiv. Ana a fost și ea cu mine aici de mai multe ori.
Octavian Berceanu, activist de mediu:
Ce s-a întâmplat în 2022
Activistul de mediu spune că Ana Oros i-a fost amică și a participat la mai multe acțiuni alături de el, inclusiv la împădurirea din cadrul proiectul Pădurea București. Anul trecut, i-a povestit cum a decurs atacul câinilor, din aprilie. „Îi mai văzuse pe acei câini de multe ori, chiar și când a fost la plantat. Se plimba în acea zi și a fost atacată. Însă ea s-a apropiat de ei și s-a lăsat pe vine, sperând că dacă îi mângâie se calmează”, povestește Berceanu.
Berceanu povestește că și el aleargă în zonă și cunoaște situația câinilor. Tocmai de aceea evită să se îndepărteze de parc, înspre dig sau înspre stână. „Lipsa mâinii lungi a autorităților își spune cuvântul, din păcate”, conchide acesta.
Mărturia bărbatului care a găsit-o
Asta așteaptă și Daiana: ca autoritățile să-și facă treaba. „Nu plec de aici până nu văd cum rezolvă problema”, spune tânăra în vârstă de 26 de ani și pășește rapid, într-un du-te-vino fără țintă.
Stă în fața porții și privește înspre câmp, unde s-a întâmplat tragedia. De dimineață, ea și părinții ei au sunat la Salvare, la Poliție și la ASPA să anunțe incidentul. Locuiește în ultima casă din cartier, dinaintea câmpului de la Lacul Morii. Un tânăr biciclist i-a anunțat că femeia e atacată de o haită.
Daiana este revoltată de modul în care a fost întâmpinată de cei responsabili:
Când părinții mei sunau la 112, cei de la ASPA mi-au spus că nu lucrează astăzi, să revin luni și mi-au închis telefonul!
Daiana, locuitoare din Giulești-Sârbi:
Tatăl, care îi stă alături, este la fel de indignat de indolența autorităților. El a fost primul care a ajuns la femeie de dimineață și este marcat de imaginea care i-a rămas în minte. „Era sfâșiată în bucăți! I-au rupt picioarele, i-au rupt mâinile, am găsit-o aproape dezbrăcată. Și cine răspunde pentru ea? Așteptăm să vedem. Parcă văd că o să facă acum, nițel, vâlvă și apoi uită”, spune bărbatul, cu o voce răgușită.
Un alt atac violent, în decembrie
Daiana s-a temut că se va întâmpla un asemenea eveniment, pentru că zilnic trec pe acest drum oameni care fac jogging sau se plimbă cu bicicletele. Și tot zilnic ea vede grupuri de peste zece câini.
„Pe 7 sau 8 decembrie, tot noi am sunat la ASPA, când un bărbat în jur de 30 de ani a fost atacat de câini. Dar s-a putut lupta cu ei și, cu ajutorul nostru, a scăpat. N-am făcut cazul public, am crezut că rezolvăm cu ASPA. De atunci au început sesizările noastre”, povestește tânăra.
Fata le-a trimis autorităților clipuri cu zeci de câini care se plimbă nestingheriți prin fața casei ei. Ne arată și nouă un film recent, în care o haită de șase câini atacă brutal un altul, chiar în fața porții ei.
Eu făceam sesizări și ei mă tot întrebau: «Dar ce, doamnă, a murit?». Deci trebuie să moară cineva ca să luăm măsuri?!
Daiana, localnică din Giulești-Sârbi:
„Tot ce au făcut în răstimpul ăsta a fost să trimită câte o mașină, care se poziționa lângă drum, punea cușca și aștepta ca un câine să intre acolo. După o oră mă sunau: «N-am reușit să prindem nimic, noi nu vedem niciun câine. Până acum, n-am primit decât o singură fotografie, cu un singur câine prins”, continuă tânăra.
Daiana și tatăl ei spun că iubesc câinii, dar nu și pe cei vagabonzi. „Avem trei Cane Corso și un Ciobănesc, dar îi ținem închiși în boxe. Sunt vaccinați, înregistrați și verificați de Poliția Capitalei. Ei și-au făcut treaba față de proprietarii de câinii, dar nu și față de câinii fără proprietar”, spune bărbatul.
„Pesemne că aici, în câmp, e mai rău”
Comunitatea din Giulești-Sârbi e indignată și neputincioasă în fața dramei care s-a întâmplat. Nu le rămâne decât să meargă înainte pe aceleași drumuri bătătorite și să spere că va fi bine.
Asta e și filosofia unuia dintre puținii trecători care vin dinspre zona lacului. „Sunt vreo șase-opt câini, mai mult nu. Acum vreo doi-trei ani s-au luat după mine și soție. Eram pe jos, dar ne-am alăturat unui alt grup de oameni și ne-au lăsat în pace”, spune bărbatul în timp ce oprește bicicleta și coboară.
„Nu mă tem, dar de-acum o să evit să mai merg seara pe aici. Oricum, am protecție”, spune și scoate din coșul bicicletei un baston telescopic negru. Vrea să afle mai multe despre locul tragediei și pleacă încrezător. „Pesemne că aici, în câmp, e mai rău. Pe drumul spre Chiajna, pe care circul zilnic, n-am văzut niciodată”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Adevarat_Neadevarat • 23.01.2023, 17:37
Este suficient sa luam exemplul SUA, cea mai mare democratie a lumii. Cainii din adapost neadoptati in 7 zile de la prindere sunt eutanasiati. Vad in Ilfov multe exemple in care proprietarii de case cresc maidanezi in fata curtii pentru protectie suplimentara, neavand nicio responsabilitate daca acestia musca vreun trecator. Goliti adaposturile prin adoptie daca se poate, daca nu prin eutanasiere. Iubitorii de maidanezi pot adopta fara limita, dar mai mult gura e de ei.
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 22.01.2023, 12:25
Dumnezeu sa o ierte pe biata femeie. Orice caine fara proprietar care ataca un om trebuie omorat. Cand se intampla asa o fapta, sa fie omorata o femeie pe strada, toti cainii fara proprietar de pe o raza de cel putin 30 km trebuie omorati. Nu am eu, cetateanul de rand platitor de taxe, nici o obligatie de nici un fel fata de aceste animale salbatice. De ce sa traiasca pana la batranete din banii mei in padoc ? In padoc ar trebui tinuti doar caini cipati anterior. Nu prinzi animalul salbatic, il cipezi tu, apoi spui ca-i cipat deci trebuie ingrijit pana cand moare de batranete, din banii publicului. Am si eu catel si-l iubesc din tot sufletul. Dar oricine argumenteaza ca o viata de om nu e mai importanta decat a unui animal nu e sanatos .Se cheama "altruism patologic" aceasta treaba, de a te sacrifica fara rost.
Traiminromania.. • 22.01.2023, 18:05
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 22.01.2023, 12:25
Dumnezeu sa o ierte pe biata femeie. Orice caine fara proprietar care ataca un om trebuie omorat. Cand se intampla asa o fapta, sa fie omorata o femeie pe strada, toti cainii fara proprietar de pe o raza de cel putin 30 km trebuie omorati. Nu am eu, cetateanul de rand platitor de taxe, nici o obligatie de nici un fel fata de aceste animale salbatice. De ce sa traiasca pana la batranete din banii mei in padoc ? In padoc ar trebui tinuti doar caini cipati anterior. Nu prinzi animalul salbatic, il cipezi tu, apoi spui ca-i cipat deci trebuie ingrijit pana cand moare de batranete, din banii publicului. Am si eu catel si-l iubesc din tot sufletul. Dar oricine argumenteaza ca o viata de om nu e mai importanta decat a unui animal nu e sanatos .Se cheama "altruism patologic" aceasta treaba, de a te sacrifica fara rost.
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.
Traiminromania.. • 22.01.2023, 18:05
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 22.01.2023, 12:25
Dumnezeu sa o ierte pe biata femeie. Orice caine fara proprietar care ataca un om trebuie omorat. Cand se intampla asa o fapta, sa fie omorata o femeie pe strada, toti cainii fara proprietar de pe o raza de cel putin 30 km trebuie omorati. Nu am eu, cetateanul de rand platitor de taxe, nici o obligatie de nici un fel fata de aceste animale salbatice. De ce sa traiasca pana la batranete din banii mei in padoc ? In padoc ar trebui tinuti doar caini cipati anterior. Nu prinzi animalul salbatic, il cipezi tu, apoi spui ca-i cipat deci trebuie ingrijit pana cand moare de batranete, din banii publicului. Am si eu catel si-l iubesc din tot sufletul. Dar oricine argumenteaza ca o viata de om nu e mai importanta decat a unui animal nu e sanatos .Se cheama "altruism patologic" aceasta treaba, de a te sacrifica fara rost.
Un om zice ca o viata de om e mai importanta ca o viata de caine. *** Omori tu tot pe o raza de 30 de km, *** care nu se ocupa ca bani de la buget merge si incolo. *** ce v-ati vinde tara in secunda 2 , natie cu 7 fete ce suntem noi romanii. sucursurile europei degeaba vrem noi sa parem altceva
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.