Partea veche a orașului atrage zeci de mii de turiști an de an, într-o localitate care în rest seramănă cu o Mangalia în plin sezon. Numai că aici, undeva deauspra celui mai bătrân lac de pe continent, Ohrid, care este și graniță între Albania și Macedonia, se află „Fortăreața lui Samuel”, o cetate veche de aproape 2.000 de ani. De acolo aveți o priveliște spectaculoasă a orașului. Ohrid vine de la cuvântul slav „hrid”, a cărui traducere aproximativă este „de pe deal”

Flancat de munți, care sunt mai tot timpul albi, și de dealuri înalte, Ohrid parcă s-a născut să fie protejat la sânul Balcanilor. I s-a spus Ierusalimul din Balcani pentru că are cam o biserică pentru fiecare zi din calendar, adică în jur de vreo 365.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Mozaic neobișnuit

Orașul în sine este o combinație de nou, uitat în timp de câteva zeci de ani, și un vechi antic, care îți aduce aminte de cetatea veche din Nessebar. Străduțele înguste pietruite îți dau senzația că te plimbi în trecut, iar la capătul acestora se află portul, unde cafenelele cochete te așteaptă cu o cafea extrem de bună.

Este un mozaic mai puțin obișnuit, tipic zonei Balcanilor, dar care atrage prin frumusețea geografică ce se remarcă, cel puțin pe timp de vară, printr-o paletă de culori vii, creată parcă pentru a-ți îmbogăți sufletul.

Bulevardul principal din orașul vechi

Aici, toți negustorii își etalează mărfurile care mai de care mai valoroase. Totul seamănă cu un talcioc în care poți găsi aproape orice, iar după ce îți pierzi privirile la fiecare tarabă sau la fiecare vitrină, te poți odihni la un ceai fierbinte servit cu drag de localnici.

Magazine cu bijuterii din argint, sau de suveniruri, toate stau laolaltă cu micuțele bodegi cu pereții scorojiți și terase unde se servește mâncare tradițională foarte ieftină.

În Ohrid, prețurile sunt mai mici decât la noi. Asta deși se trece prin două cursuri valutare. Moneda națională în Macedonia este dinarul, dar mai toate tranzacțiile cu turiștii au loc în euro.

Macedonenii s-au adaptat foarte bine la acest trend, astfel că un euro valorează 60 de dinari, iar prețurile se transformă pornind de la această valoare. Indiferent de ce ați cumpăra cu euro, comercianții vă vor da restul în dinari. Această regulă nu se aplică la marile lanțuri de magazine, de orice fel, acesta au prețuri în dinari și acceptă plata doar în această monedă sau cu cardul.

Mâncarea și cazarea în Ohrid

O masă sățioasă de două feluri, plus o băutură, ajunge să coste, în Ohrid, undeva la 25 de lei de persoană. Adică o supă de vită costa 90 de dinari (1,5 euro), o porție de pleskovica 200 – 240 de dinari (3,5 – 4 euro), iar băutura, între 50 și 100 de dinari (1 – 1,5 euro).

Tot până în 100 de dinari ajunge să coste și o cafea mai bună, care parcă îți merge la suflet pe o vreme extrem de ploioasă, așa cum am prins-o noi. Iar un ceai verde nu costă mai mult de 50 de dinari!

Dacă vreți să cumpărați suveniruri, acestea sunt mai scumpe decât oriunde în regiunea noastră.

Dacă ne referim la cazare, în această perioadă veți găsi să închiriați o cameră pentru două persoane de la 800-900 de dinari, adică undeva la vreo 15 euro pe noapte, dar găsiți și cu 12 euro, dacă nu aveți pretenții.

Lacul Ohrid

Cu toate acestea, noi am nimerit într-un moment neprielnic, pentru că de câteva zile plouă încontinuu și nici barcagiii de pe marginea lacului nu au activitate. De obicei, aceștia sunt foarte ocupați cu tururi pe malul lacului, dar și cu transportatul celor care vin aici pentru scufundări. Lacul Ohrid are o apă atât de lipede, încât se poate vedea până la 20 de metri adâncime, iar acest lucru îl face ideal pentru scuba-diving.

lacul are o adâncime de aproape 300 de metri (288 m), ceea ce îl face unul dintre cele mai adânci lacuri din Europa. Tot în lacul Ohrid trăiesc și peste 200 de specii de animale, care nu se găsesc nicăieri altundeva în lume.

 
 

Urmărește-ne pe Google News