Cătălin Cojocaru era elev în clasa a XII-a la Colegiul Economic din Buzău. Un tip cool, vesel, sufletul clasei, așa cum îl descriu acum colegii de la școală. Cătălin a căzut însă în patima etnobotanicelor. Și nu de ieri, de azi, ci de cel puțin patru ani. Anul trecut, tânărul a ajuns la spitalul din Buzău, în stare de agitație, după o supradoză, însă atunci medicii au reușit să-l scoată din ghearele morții. A fost momentul în care a beneficiat de ajutor la școală, iar cei apropiați crezuseră că a depășit momentul critic, mai ales că anul acesta de la începerea cursurilor nu a lipsit mai deloc de la școală și avea un comportament aparent normal.
”Era foarte foarte vesel, era plin de viață, era sufletul clasei. Dacă se întâmpla ceva era acolo sau pornea de la el. Am fost colegi de bancă o vreme, știam de problemele lui, dar știam că a renunțat anul trecut. Era clar dependent. Nu stiu de ce s-a reapucat, probabil din teribilism. Constientiza pericolul, avea capacitatea să-și dea seama la ce pericol se expunea, însă nu a putut să se lase. Avea planuri mari, ca orice tânăr de vârsta lui, voia să lucreze în Armată”, povestește plângând Ioana, o colegă de clasă de-a lui Cătălin.
La fel de șocată este și diriginta băiatului. Profesoara povestește că tânărul se îndreptase în ultima perioadă, nu lipsea deloc de la școală, și, mai mult, ar fi avut sprijinul părinților care-i știau viciul necurat.
”Anul trecut, a mai avut probleme, dar se potolose, semestrul acesta nu a lipsit de la școală, însă ceva s-a întâmplat în vacanță. La un moment dat m-au sunat părinții și mi-au spus că vacanța a fost un stres. Am aflat miercuri că a fost internat, i-au cedat pe rând organele: rinichii, ficatul, inima. A fost consiliat, a primit tratamente, se potolise, dar …”, povestește extrem de șocată diriginta băiatului.
Influența „prietenilor”, mai puternică decât a celor care voiau să-l ajute
La rândul său, psihologul școlii în care învăța adolescentul care se presupune că a murit în urma unei supradoze de etnobotanice spune că acesta a fost consiliat și părea că are sprijinul părinților pentru a trece peste acest impas.
La rândul lor, reprezentanții Spitalului Județean Buzău au declarat, luni, că tânărul era un consumator vechi de etnobotanice. El consuma aceste substanțe de circa patru ani, iar în urmă cu un an a ajuns la spital, de asemenea, în stare gravă, din cauza acestor plante.
”Elevul a venit la un moment dat la mine cu doamna dirigintă, care l-a convins să stea de vorbă cu mine, apoi am luat legătura cu familia lui, care a fost receptivă, a răspuns invitației de a veni la școală, din discuții mi-am dat seama că familia știe această problemă. Realizând că problema e delicată și necesită intervenția unei persoane specializate am luat legătura cu centrul antidrog, am făcut consiliere de grup atât cu elevii de la clasa respectivă, cât și cu alți elevi. Am stat de vorbă cu părinții și am încercat să-i conving că elevul are nevoie de susținerea unei persoane specializate în astfel de probleme. Părinții erau îngrijorați de situație și am simțit dorința lor de a-l ajuta să depășească situația. Nu a reușit pentru că e foarte greu când persoana în cauză nu conștientizează pe deplin că are o problemă și nu dorește rezolvarea, probabil că influența grupului de prieteni a fost mai puternică decât a grupului celor care au vrut să-l ajute”, a spus psihologul școlii în care învăța tânărul, Lucia Olteanu.
Potrivit sursei citate, cauza exactă a morţii se va stabili în urma necropsiei şi a examenului histopatologic, care vor avea loc, cel mai târziu, marţi.
Îl plâng pe Facebook, dar oare ce au făcut să-l salveze?
Între timp, contul de Facebook al tânărului s-a umplut de mesaje din partea celor care- l plâng. Mulți știau despre pasiunea lui Cătălin pentu etnobotanice, însă oare a făcut cineva ceva pentru a încerca să-l salveze?
”Dumnezeu să te ierte! … erai așa micuț când te-am cunoscut … și acum … nu pot să cred … mereu ai avut un suflet bun, deși ai fost neînțeles de mulți … să te odihnești în pace, suflet drag!”, scrie o prietenă a adolescentului.
”Încă nu îmi vine să cred ce s-a întâmplat și nici nu vreau să cred că e adevărat! Suntem prieteni de peste 12 ani, am crescut împreună, ne-am jucat împreună, eram cei mai buni prieteni, îmi pare rău că s-a întâmplat asta și nu vreau să cred că s-a întâmplat! Nu te voi uita niciodată, prieten drag!”, este un alt mesaj postat pe contul de facebook al lui Cătălin.
”Dumnezeu sa te ierte Catalin Cojocaru păcat. A fumat și a făcut stop cardiac la câteva zile nu au mai avut ce sa îi facă așa ca te rog gândește te la viață ta . Îmi iubesc prietenii și vreau sa îi știu pe picioare în viața Bine nu sa îi plâng prin spitale sau sa le aprins câte o lumânare!”, ”Cu mari regrete pot spune ca… făcea.. in loc de face !!!parte din ” gașca mea ” … Am crescut toți. .. Se spune ca … A plecat de lângă cei dragi datorita supradozei de substanțe chimice toxice. . Habar nam … Ce știu e doar ca nu a murit bolnav, nu a murit nici împlinit și nici fericit ! E o durere mare o pierdere incomensurabila pentru noi toți. .. Deja din surse sigure știu ca părinți deja foarte devastati nu își mai găsesc rostul pe pământ. .. Viața lor era Catalin… păcat. .. ca a plecat un suflet de miliarde … Avea o inima de aur și un respect deosebit față de toți din jur … păcat”, sunt alte mesaje postate pe contul tânărului buzoian.
În anul 2017, potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică Buzău, circa 40 de persoane au ajuns în Spitalul Județean Buzău, în Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și în Spitalul de Neuopsihiatrie de la Săpoca după ce au consumat etnobotanice și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Printe aceștia, s-a aflat și Cătălin Cojocaru, tânărul de 18 ani, mort duminică în Spitalul Județean Buzău, care ar fi putut avea altă soartă dacă cineva s-ar fi sesizat de atunci și ar fi mișcat măcar un deget să-l ajute cu adevărat pe tănărul căzut în patima etnobotanicelor.