Jurnaliștii cotidianului francez s-au deplasat în orașul din departamentul Seine-Saint-Denis pentru a lua pulsul. Câteva sute de români trec pragul în fiecare duminică bisericii din La Courneve, ridicată în urmă cu 12 ani. Lăcașul de cult are geamuri fumurii, iar în interior îți încântă privirea frescele aurite și podeaua de marmură.

Peste 40% dintre românii din diaspora l-au votat pe Călin Georgescu

„Este un loc în care putem să ne întâlnim și să vorbim despre țara noastră. În momentul de față, desigur, vorbim mult despre politică după slujbă. Toată lumea vrea să se întoarcă într-o zi în România, așa că suntem încă foarte interesați”, a mărturisit un enoriaș.

„Biserica noastră reflectă ceea ce ar trebui să facă un bun creștin. Să-și cultive mai degrabă sufletul decât aspectul”, a spus zâmbind Andrei, fiul preotului.

Românii de peste hotare au avut un rol important în primul tur al alegerilor prezidențiale. Alegătorii din diaspora, care nu s-au prezentat niciodată în număr atât de mare la vot, l-au votat pe Călin Georgescu, văzut drept un admirator al lui Vladimir Putin. 

Candidatul independent a reușit să convingă mai bine de 43% din românii aflați în străinătate. În plus,  în ceea ce privește alegerile parlamentare, 55% dintre românii din străinătate au avotat pentru un partid de extremă dreapta, în vreme ce mai puțin de 32% dintre alegători din țară au pus ștampila „Votat” pe o astfel de formațiune.

Bătălia finală pentru Palatul Cotroceni se va da duminică, 8 decembrie. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor înfrunta în turul doi al scrutinului prezidențial.

Discursul lui Georgescu, un factor decisiv

„Trebuie să ne uităm la influența acestor oameni asupra prietenilor și familiei lor din România. Cei mai mulți dintre ei au plecat din cauza condițiilor economice și vor să se întoarcă acasă, în special muncitorii sau toți cei care lucrează în domeniul îngrijiri sau în abatoare”, a explicat Antonia Jeflea, doctorandă la Universitatea din Tübingen, care  studiază  situația românilor care trăiesc în Germania.

Discursul lui Călin Georgescu ar fi cel care i-ar fi determinat pe aceștia să-l voteze. 

„Am sentimentul că mulți dintre ei le-au spus celor dragi: «Dacă vreți ca România să se schimbe și vreți ca eu să mă pot întoarce acasă, trebuie să votați cu Călin Georgescu»”, a mai explicat Jeflea.

Tot mai mulți români au decis să plece peste hotare. În acest sens, diaspora românească este în prezent a cincea ca mărime din lume, conform unui studiu al OCDE. Mai bine de 14% dintre români trăiesc într-o altă țară a Uniunii Europene. Spre exemplu, minimum 135.000 de români lucrează în Franța.

Ziua de duminică, 1 Decembrie, nu a fost una obișnuită. Românii s-au prezentat la urne pentru alegerile parlamentare și au sărbătorit 106 ani de la Marea Unire.

Ascensiunea extremei dreapta

Românii din La Courneuve au mers duminică să-și exprime votul. 67 de secții de votare au fost deschise în Franța. Conform sursei citate, „același mesaj antisistem era pe buzele tuturor”.

 „Toți parlamentarii sunt hoți, ne jefuiesc de 35 de ani. Ei au totul, o casă frumoasă, o mașină de serviciu. Dacă noi rămâneam în România, abia câștigam 400 de euro. Trebuie să scăpăm cât mai repede de ei”, a declarat George Moldovan.

„Singurii care îi sunt pe plac sunt Călin Georgescu și partidul de extremă dreapta S.O.S România, condus de Diana Sosoacă”, precizează sursa citată.  

În România, extrema dreaptă nu a reușit să obțină o mare victorie. Totuși, în La Courneuve, trei partide extremiste – AUR, S.O.S România și POT – au obținut 78% din voturi.

Aceste cifre ar fi părut inimaginabile în urmă cu doar câțiva ani, când diaspora era considerată un bazin de voturi pentru partidele reformiste. Acest lucru este încă parțial valabil: formațiunea condusă de Elena Lasconi, USR, s-a clasat pe locul al doilea la scrutinul parlamentar în rândul românilor din străinătate.

De asemenea, și în 2020 partidele de extremă dreapta câștigau teren. În urmă cu patru ani, AUR a obținut 26% din voturile diasporei, la doar un an de la înființare. Patru ani mai târziu, Călin Georgescu a fost cel care a amplificat și mai mult tendința.

TikTok, principala platformă pe care și-a făcut campanie Călin Georgescu

Un tânăr de 24 de ani, Dorin, a mers pentru prima dată la urne, întrucât acum „există un alt candidat”.

„Este un patriot, cineva care se gândește mai mult la ceilalți decât la el, în timp ce Parlamentul este plin de oameni gata să-și vândă țara dacă pot obține un profit. Georgescu înțelege ce simțim noi, dorința noastră de a ne întoarce acasă, dar într-o țară care funcționează”, a spus el, după ce i-a urmărit discursurile pe YouTube.

„Muncitorii săraci care trăiesc în străinătate sunt o țintă ideală pentru candidați precum Georgescu, sau precum George Simion, liderul AUR. Ei muncesc din greu, dar nu se simt respectați”, a afirmat Antonia Jeflea, precizând că,  de multe ori, ei muncesc la negru și că nu cunosc limba țărilor în care trăiesc.

Totodată, aceasta a mai declarat că „drepturile lor sunt ușor călcate în picioare”: „Atunci când se confruntă cu o problemă, apelează la rețelele sociale, unde există numeroase grupuri de lucrători migranți. Aceasta este principala lor resursă și legătura lor cu comunitatea”.

Mesajele lui Călin Georgescu au ajuns la numeroși români. El și-a desfășurat campania aproape exclusiv pe platforma TikTok. Mama lui Noemi, o brunetă înaltă în vârstă de 25 de ani care a venit să voteze la Courneuve, a fost și ea vrăjită de candidatul independent.  

„Oamenii sunt disperați și acest tip îi hipnotizează, prezentându-se ca un fel de profet”, a spus tânăra. „De o săptămână, încerc să-i arăt mamei că acesta este un discurs dictatorial, că acest Georgescu vrea să ne conducă țara spre Rusia, dar ea îmi tot spune: «Măcar el este diferit. În bine sau în rău, nu știu, dar diferit»”, a mai adăugat ea.

„Amărăciunea față de «străinii» care au jefuit resursele României”

„Dimensiunea geopolitică a votului este practic absentă din discursul alegătorilor de extremă dreapta. Singura temă recurentă este amărăciunea față de «străinii» care au jefuit resursele României prin cumpărarea de terenuri, păduri și fabrici de la căderea comunismului”, precizează cotidianul francez.

„Când vrem să cumpărăm alimente, mergem la un lanț german de supermarketuri, care ne vinde produse străine scumpe. Avem terenuri bune, care produc lucruri bune, dar ei vând totul”, se plânge Vasile, în vârstă de 50 de ani.

„Sprijinul pentru Călin Georgescu și extrema dreaptă își are rădăcinile și în neliniștea pe care unii români din străinătate o simt cu privire la identitatea lor. Ei nu se simt confortabil cu persoanele LGBT și, ca răspuns, vor să protejeze identitatea creștină a României”, a mai explicat Antonia Jeflea.

„Pe rețelele de socializare circulă zeci de meme-uri în care se afirmă: «Dacă o votezi pe Lasconi, o să ai doi tătici» sau în care eticheta «votant USR» apare pe fotografii cu persoane trans”, a mai precizat ziarul francez.

 
 

Urmărește-ne pe Google News