Sinaia. 12 mai 2022. Dimineață, ora 9.00. Razele soarelui încep să mângâie clădirile din cartierul Izvor. Muntele de un verde crud dinspre camera lui Alex Hogea începe să se foiască. „Dacă nu s-a anunțat nicio altă amânare până la ora asta e semn bun”, spune Narcis Hogea în pragul ușii apartamentului său. Mama și tatăl lui Alex, victimă în tragedia din 2015, au acceptat să aștepte anunțul sentințelor din procesul Colectiv împreună cu reporterii Libertatea.
Pentru Narcis și Mihaela, timpul a încremenit pe 22 noiembrie 2015, când băiatul lor s-a stins pe un pat de spital în Austria. Mobila din living e schimbată. Televizorul nou e imens. Ei însă arată la fel ca în urmă cu 6 ani și jumătate. Iar Alex, care a plecat…, e totuși prezent. Prin fotografiile care umplu biblioteca. Prin lucrurile lui așezate la vedere. Prin vorbele tatălui. Prin lacrimile mamei.
„Asta-i sticla de șampanie primită de Alexandru de la colegii lui de liceu la majorat!”
„Ăsta-i globul făcut de el pe când era elev pentru bradul de Crăciun!”
„Ăsta-i primul lui desen la grădiniță. L-a găsit educatoarea lui și ni l-a dat!”
„Ăsta-i ultimul lui telefon mobil!”
„Asta-i sticla de gin pe care i-am dat-o înainte să plece ultima dată la București, la facultate, dar nu a luat-o pentru că a vrut să o bem împreună”!
Carnetul gol de student
La televizor se anunță faptul că sentința va fi anunțată după ora 12.00.
„În fine, a sosit momentul. Tremur tot de când m-am trezit”, spune Hogea, care aduce o cutie plină cu alte lucruri ce i-au aparținut lui Alex sau care îi aduc aminte de el. Acte, hârtii pe care se află scrisul lui Alex, carnetul de elev, cel de student la Automatică, în București. „Ăsta-i gol. Nu a apucat să i se treacă în el nicio notă”.
Mihaela Hogea, care-i stă alături, e mai tăcută. Când vrea să participe la poveștile despre Alex, nu reușește să spună tot ce ar vrea. E oprită de fiecare dată de lacrimi. Narcis rememorează momentele frumoase petrecute cu fiul său alternându-le cu cele trăite în București, după ce Alex a ajuns ars la Spitalul Universitar. Nu a uitat absolut nimic. Nu a uitat nicio minciună spusă de cei care trebuiau să-i salveze băiatul care abia împlinise 19 ani.
Este întrerupt doar de telefonul care-i sună mereu. Vorbește cu alți părinți care și-au pierdut copilul în incendiul de la Colectiv. „Unii dintre noi nu au mai apucat ziua asta. S-au prăpădit de durere”, spune Narcis Hogea.
„Ce mare lucru! Am greșit și noi!”
Se face ora 13.00.
„Doamne, cât trebuie să mai așteptăm să li se facă dreptate copiilor noștri?”, se întreabă Narcis Hogea, care revine apoi la amintirile cu și despre Alex. Una însă nu-i dă pace deloc. Este despre explicația primită de la un medic de la Spitalul Universitar după scoaterea lui Alex de pe lista pentru transferul la Spitalul Militar din Bruxelles și trimiterea lui cu două zile mai târziu la spitalul AKH din Viena. „Ce mare lucru! Am greșit și noi! Așa mi-a vorbit medicul ăla! Nu voi uita niciodată aceste cuvinte. Greșeala lor l-a costat viața pe băiatul meu”, spune cu lacrimi în ochi Hogea.
Le-au trebuit 6 ani și jumătate ca să-i dea lui Piedone 4 ani de închisoare!
La ora 14.32, televiziunile intră în breaking news și titrează pedepsele primite de inculpații din dosarul Colectiv.
Se lasă tăcerea în casă.
OK
Cei trei proprietari ai clubului primesc 11 ani, 8, ani și, respectiv 6 ani de închisoare cu executare. Niciun cuvânt.
Cei doi pirotehniști, câte 6 ani de închisoare fiecare.
Cei doi pompieri, câte 8 ani de închisoare fiecare.
Cristian Popescu-Piedone, fostul primar al sectorului 4, actual primar al sectorului 5, e condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.
„Incredibil! Am ajuns să mă bucur că nu i-au dat cu suspendare”, este prima reacție a lui Narcis Hogea. Apoi continuă. „Nu învață nimeni nimic din asta. Niciun primar din țara asta nu învață nimic. Patru ani de închisoare pentru moartea a 65 de oameni. Ăsta-i exemplul dat de justiția din România. I-au trebuit 6 ani și jumătate ca să-i dea lui Piedone 4 ani de închisoare!”, spune indignat tatăl lui Alex.
„Incredibil! Piedone ne blestemă!”
Ceilalți 3 angajați ai Primăriei Sectorului 4 sunt achitați.
„Ne-au ținut atât timp cu sufletul la gură cu sentimentul că copiii noștri nu au murit în zadar și se vine cu această decizie finală. Este revoltător ce se întâmplă”, se aude vorbind cu vocea stinsă Mihaela Hogea, care consideră sentința nedreaptă.
Narcis Hogea consideră că statul a fost scos practic nevinovat după această tragedie. „Proprietarii și-au primit pedeapsa. Dar dacă statul, prin angajații Primăriei, și-ar fi făcut treaba și nu ar fi autorizat clubul să funcționeze decât atunci când ar fi îndeplinit toate condițiile impuse de lege, atunci copiii noștri ar fi fost în siguranță”, crede tatăl lui Hogea.
La televizor apare Piedone dând declarații în fața casei sale. „Dacă părinții mă consideră vinovați, așa să le ajute Dumnezeu”, spune printre altele primarul sectorului 5. Lui Hogea nu-i vine să creadă ce aude.
„Ăsta ne-a blestemat? Incredibil! Ăsta ne-a blestemat!”
Telefonul începe să-i sune continuu. Sunt televiziunile care-l roagă să intre în direct pentru a comenta sentința sau prietenii ori alți părinți ai tinerilor morți în incendiu.
În casă intră Teodora, sora lui Alex. S-a întors de la școală. Fetița de 10 ani care și-a pierdut fratele în 2015, este acum o domnișoară. Ignoră vocile de la televizor și intră în bucătărie.
Mereu pune un tacâm în plus la masă când mănâncă în familie.
Viața continuă în cartierul Izvor.