• Datele oferite de Comitetul Național de Vaccinare la solicitarea ziarului arată că, în perioada 8-10 martie, au fost anulate 7.220 de programări la vaccinarea cu AstraZeneca, la nivel național, însă în același timp s-au realizat alte 25.620 de programări.
  • După 11 martie, data la care România a suspendat vaccinarea cu lotul AVB2856 al AstraZeneca, s-au anulat în 24 de ore 9.000 de programări, și doar 5.700 de oameni s-au înscris pe platformă.
  • Dozele de vaccin AstraZeneca nu se aruncă, dacă rămân neutilizate la finalul zilei, așa cum se întâmplă cu dozele de Pfizer sau Moderna. Ele pot fi folosite în termen de 48 de ore. 

Reporterii Libertatea au fost la centrul din mall-ul aflat în sudul Bucureștiului cu o zi înainte ca mai multe state europene, inclusiv România, să oprească parțial sau total vaccinarea cu serul AstraZeneca, dar și la o zi după această decizie. Dacă miercuri, 10 martie, la centrul din Grand Arena, unde se imunizează exclusiv cu AstraZeneca, s-au vaccinat 309 persoane – o parte din aceștia fără o programare pe platformă -, la două zile distanță, centrul a vaccinat în jur de 250 de persoane, cu și fără programare prealabilă. 

La finalul programului, în centru nu se mai afla niciun doritor de vaccin. Ecranul care afișează numărul bonului a rămas blocat la 211. Au fost atât de puține persoane, încât nici nu au mai eliberat bonuri de ordine, au spus medicii de la centru pentru Libertatea. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
REPORTAJ la un centru de vaccinare cu AstraZeneca din București. Înainte de suspendarea lotului, rămâneau libere 50 de locuri. A doua zi, „lumea s-a speriat de știri”
Centrul din Grand Arena

Nici înainte românii nu se înghesuiau la vaccinarea cu AstraZeneca 

Centrul de vaccinare din mall-ul Grand Arena, administrat de Primăria Sectorului 4, are deschise şase fluxuri de vaccinare şi poate, teoretic, să imunizeze 360 de oameni pe zi. Chiar și înainte de controversele legate de vaccin, zilnic, rămâneau între 40 și 60 de locuri libere, întrucât 1 din 6 oameni nu se prezenta la programare. 

Numeroasele zvonuri despre reacţiile adverse mai serioase ale serului AstraZeneca, faţă de celelalte două vaccinuri, precum şi diferenţa de aproximativ 10 procente în ratele de eficienţă, în defavoarea vaccinului AstraZeneca, îi întorceau din drum pe mulţi dintre cei programaţi și înainte de anunțul făcut de autorități privind suspendarea unui lot al serului produs de compania anglo-suedeză.

Cel puţin asta cred medicii de la centrul Grand Arena, pe baza discuţiilor purtate cu cei care s-au prezentat, despre temerile şi îndoielile lor. Nimeni nu a făcut însă un sondaj cu cei care au chiulit de la vaccinare.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

„Ori sunt bolnavi, ori sunt plecaţi din localitate, ori i-a programat angajatorul, dar ei s-au răzgândit”, spune un angajat al centrului.

15-20 de oamenii veneau zilnic pentru a se vaccina fără programare

Locurile libere lăsate de cei care nu se prezentau la programare au fost însă parțial acoperite de alte persoane care vin direct la centru, fără o programare pe platformă. 

„Au venit mult mai puţini în plus faţă de câţi din cei programaţi”, spune Alexandru Cuculici, medic care lucrează de 4 săptămâni la centrul din Grand Arena.

Dacă în medie lipseau 50 pe zi de la vaccinare, doar în jur de 15-20 îşi încercau norocul fără programare. O parte din ei au fost respinşi, din punct de vedere legal, pentru că nu se încadrau în etapa a doua a vaccinării.

„Sănătatea psihică e foarte importantă”

„Aş fi vrut Pfizer sau Moderna ca toată lumea – că înţeleg că au un procent mai mare de eficienţă – dar înţeleg că e mult mai valoros pentru oameni care sunt în pericol mai mare decât noi”, explică Andreea Popescu, o tânără care lucrează în publicitate și a venit pe 10 martie, ca să se vaccineze la centru.

Pentru că se încadrează la categoria „lucrători esențiali”, fiind personal mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la COVID, a putut să se programeze prin platformă.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

„Nu mi se pare că ai altă variantă decât să trăieşti în stres şi asta oricum o să te distrugă pe termen lung. Sănătatea psihică e foarte importantă”.

Un total de 309 oameni au fost vaccinați cu AstraZeneca în ziua în care și Andreea a primit serul. Dintre aceștia, 15 oameni s-au prezentat pe loc, la centru, fără o programare pe platformă.

REPORTAJ la un centru de vaccinare cu AstraZeneca din București. Înainte de suspendarea lotului, rămâneau libere 50 de locuri. A doua zi, „lumea s-a speriat de știri”
Deşi erau programaţi 360 de oameni, aproape de finalul programului, în centru au intrat 309 oameni, cu tot cu cei primiţi în plus faţă de programări. Peste 50 de persoane au lipsit de la vaccin.

Nu toată lumea s-a speriat de serul AstraZeneca 

Deși decizia de a retrage din campania de vaccinare „lotul problematic” de AstraZeneca i-a determinat pe unii bucureșteni să-și anuleze programarea, pe alții nu i-a afectat.  

„Am încredere în medici și în vaccin. Încă nu sunt dovezi că ce s-a întâmplat în alte state europene are legătură cu vaccinul AstraZeneca. Și e vorba de un singur lot, pe care ai noștri l-au găsit la timp”, spune o femeie de 66 de ani care a venit la centrul din Grand Arena să se vaccineze alături de soțul ei, la o zi după anunțul făcut de autoritățile române. 

Niciunul dintre ei nu a fost programat înainte în platformă, dar s-au gândit să-și încerce norocul, așa cum au văzut la televizor că fac alții. Sunt amândoi cardiaci, astfel că s-au încadrat în etapa a II-a. Au prins locuri mai după-amiază, pe la 18.00, când erau foarte puține persoane la rând. Au crezut că vor aștepta mai mult, dar „iată, am avut timp să ne facem și cumpărăturile”.

În jur de 10 persoane s-au vaccinat fără programare vineri. Alte cinci au fost respinse pentru că nu se încadrau, din punct de vedere legal, în această etapă, au precizat angajații centrului din Grand Arena. 

„Am avut mult mai puțini oameni vaccinați astăzi (12 martie, n.r.), din cauza știrilor. S-au speriat”, spune medicul Alexandru Cuculici.

Aproximativ 250 de oameni s-au vaccinat vineri la centrul din Grand Arena.

REPORTAJ la un centru de vaccinare cu AstraZeneca din București. Înainte de suspendarea lotului, rămâneau libere 50 de locuri. A doua zi, „lumea s-a speriat de știri”
Intrarea în centrul de vaccinare din Grand Arena, la finalul programului
493 de programări

au fost anulate sau ratate la centrul de vaccinare Grand Arena, în perioada 12 martie, ora 12:00 – 13 martie ora 12:00, conform STS.

De luni, 15 martie, încep programările pentru etapa a treia a vaccinării. „Vor exista şi liste de aşteptare pentru fiecare centru de vaccinare şi, când avem locuri libere, îi vom putea anunţa pe cei din etapa a treia să vină mai repede să-şi facă vaccinul”, a explicat Violeta Boerescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.

Vaccinurile AstraZeneca se pot păstra şi peste noapte, în frigider

Spre deosebire de dozele Pfizer, care într-adevăr s-ar arunca la finalul programului, dacă rămân nefolosite, vaccinurile AstraZeneca au un regim mai puţin pretenţios. 

Chiar dacă un flacon de AstraZeneca are 10 doze, pe când unul de Pfizer are 6 doze, odată desigilate, serurile Pfizer trebuie folosite în câteva ore, pe când vaccinurile AstraZeneca pot fi ţinute la frigider chiar şi 48 de ore.

Nu am aruncat doze. La AstraZeneca nu se aruncă dozele, avem 48 de ore timp să le folosim. Dar lumea aşa ştie, aşa află de la televizor, că s-ar arunca dozele şi vor şi de la noi acelaşi lucru (ca la centrele unde se fac celelalte vaccinuri, n.r.), în mare parte neştiind dacă se încadrează sau nu la etapa a doua.

Medicul Răzvan Oprea:

„Cine îndeplineşte criteriile de etapa a doua este vaccinat, cine nu, nu.”

La triaj însă se merge pe încredere. Nimeni nu verifică electronic dacă diagnosticele pe care le menţionează oamenii care vin fără programare sunt adevărate.

Temerile oamenilor: „Câțiva au leșinat, dar nu de la vaccin, ci de frică”

Medicul Alexandru Cuculici lucrează la centrul de vaccinare de patru săptămâni, perioadă în care a consiliat sute de pacienţi. Majoritatea au temeri şi întrebări legate de efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca.

S-a vehiculat în presă sau mai aud unii de la alţii că ar avea efecte adverse urâte, ceea ce nu este neapărat adevărat. Apar reacţii normale ale organismului la vaccin: clasicele febră, frisoane, dureri normale. Practic e o stare pseudogripală, care trece destul de repede, în două zile, şi răspunde la tratament cu paracetamol sau alte antitermice: algocalmin, nurofen.

Dr. Cuculici:
REPORTAJ la un centru de vaccinare cu AstraZeneca din București. Înainte de suspendarea lotului, rămâneau libere 50 de locuri. A doua zi, „lumea s-a speriat de știri”
Medicul Alexandru Cuculici spune că oamenii au fost afectaţi mai mult de propria anxietate decât de vaccin

După vaccinare, oamenii trebuie să mai rămână în centru în jur de 15-20 de minute, în caz că apar reacţii alergice sau reacţii adverse imediate. Medicii spun că în prima lună de funcţionare a centrului nu au avut de raportat nicio reacţie serioasă. „Reacţii alergice nu au fost deloc”, spune dr. Cuculici, care a explicat că mai degrabă pacienţii au fost afectaţi de propria anxietate decât de vaccin. 

Câţiva au leşinat, „dar nu de la vaccin, ci de frică”. „Pe doi sau trei dintre ei, foarte panicaţi şi cu frică de ac, i-am vaccinat deja întinşi pe unul dintre paturile din sala de postvaccinare ca să nu existe niciun risc să îi apuce ameţeala şi să cadă din picioare”.

Potrivit medicului, singurele probleme pe care le-a întâlnit la vaccinare au plecat de la o stare de panică autoindusă, care poate duce la lipotimie (adică leşin). 

Într-o zi, un bărbat chiar a renunţat de teamă, după ce parcursese triajul, completase documentele şi fusese consiliat de medic. Ajunsese în faţa acului şi a asistentei, când s-a hotărât că nu mai vrea să fie vaccinat, povesteşte dr. Oprea. 

„E alegerea fiecăruia, a semnat că nu mai vrea şi l-am scos din sistem, ca să nu apară ca fiind vaccinat.” 

O parte din cei consiliaţi înaintea vaccinării se tem când aud că în serul AstraZeneca există virus atenuat, dar medicii le explică apoi că nu există nicio posibilitate să facă boala din cauza vaccinului. 

„Oamenii mai întreabă dacă devin contagioşi, după ce s-au vaccinat. Din nou, nu e cazul, nu se întâmplă aşa ceva”, insistă dr. Cuculici, care este optimist: după ce primesc informaţiile, majoritatea oamenilor rămân şi parcurg mai departe procesul imunizării împotriva COVID-19.

Vaccinul, ca un paşaport pentru a călători

Mariana Oanţă a avut deja COVID-19, în decembrie 2020. O formă medie, fără spitalizare, dar greu de dus, cu dureri mari de cap, oase şi muşchi.  

Femeia, care lucrează ca îngrijitoare la o grupă de grădiniţă, vede în vaccin un „paşaport” pentru a călători. Este din Republica Moldova, unde încă se află părinţii ei, şi trece des Prutul ca să-i viziteze. 

REPORTAJ la un centru de vaccinare cu AstraZeneca din București. Înainte de suspendarea lotului, rămâneau libere 50 de locuri. A doua zi, „lumea s-a speriat de știri”
Medicul Răzvan Oprea o consiliază pe Mariana Oanţă, înaintea vaccinării

S-a programat unde a găsit loc, nu a contat că a prins la AstraZeneca, şi nu la Pfizer sau Moderna. Nici nu s-a gândit că ar putea alege un vaccin sau altul. „Eu am avut test pozitiv de COVID la 10 decembrie. Auzind că anticorpii rezistă în jur de trei luni, am zis să reînnoim organismul cu alţi anticorpi”, spune Mariana.

Am doi copii pe care i-am dus mereu la vaccin, pentru siguranţa lor, ca să evite forme grave ale unor boli. De ce să nu fac la fel şi în cazul nostru, al adulţilor? Şi la copii sunt reacţii adverse: o mânuţă, un umăr inflamat, un pic de febră. Mai mult de-atât eu nu am cunoscut personal.

Mariana, din Republica Moldova:
REPORTAJ la un centru de vaccinare cu AstraZeneca din București. Înainte de suspendarea lotului, rămâneau libere 50 de locuri. A doua zi, „lumea s-a speriat de știri”
Mariana Oanţă primeşte vaccinul împotriva COVID-19

Vaccinarea cu AstraZeneca continuă

În România, se continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca, dar joi, 11 martie, Comitetul de Vaccinare a retras temporar lotul cu numărul AVB2856, cel suspendat și în Italia, ca măsură de precauție.

Într-o conferință susținută vineri, 12 martie, de Comitetul Național pentru Coordonarea Vaccinării (CNCAV), autoritățile au răspuns mai multor întrebări legate de vaccinarea cu serul AstraZeneca și au spus că „nu există motive de îngrijorare”.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI