Bucătăria albaneză se bazează pe carnea de oaie și legume precum vânăta, dovlecelul, ceapa, usturoiul și roșia pentru a servi turiștilor mâncăruri tradiționale cu un gust ce vă vor gâdila papilele gustative.
Fiind într-o zonă nu prea ofertantă, fiecare gospodărie s-a descurcat cum a putut, din acest motiv, chiar și localurile se aprovizionează de prin satele din jurul lor. Așa se face că în acestea veți fi serviți numai cu ingrediente naturale. Iar albanezii chiar se mândresc cu acest lucru. Mai ales că nu este încă o țară deschisă opțiunilor comerciale de masă provenite din afară.
Bucătăria tradițională albaneză
Bucătăria tradițională albaneză nu poate fi găsită decât în localitățile de munte sau în cateva localuri care țin să atragă turiști cu acest specific. În rest, pe litoralul albanez se resimte foarte mult influența grecească și cea italiană pentru că în 95% dintre restaurante veți găsi paste, pizza și mâncăruri grecești.
Potrivit ghidului nostru culinar, Alban Poli, adevărata mâncare tradițională albaneză se găsește în munți, acolo unde bunicii și străbunicii încă mai gătesc precum se gătea acum câteva sute de ani. Și dacă oaia este carnea preferată de ei, la legume, se bazează foarte mult pe dovleac și vânătă, dar și pe roșii, combinate cu ceapă și usturoi.
Când cei de la Diamma Resort ne-au pus în față o masă întreagă cu delicatese albaneze, nu am putut decât să-l ascultăm pe Alban nu ne povestește despre fiecare fel de mâncare. Puțini sunt pregătiți pentru a vorbi în engleza, dar îți explică cu mare drag tot ce vrei să știi în italiană. Este ca o a doua limbă pentru albanezi, din acest motiv foarte mulți din domeniul HORECA și sunt școliți în Italia.
Burek – desfătarea matinală
Una dintre cele mai bune mâncăruri pe care le veți găsi în Albania este plăcinta – burek. Albanezilor le place să spună că nu ești un albanez adevărat dacă nu îți începi ziua cu un burek și o cafea. Burek este și un fel de fast food la ei, astfel că îl veți găsi în mai toate localurile sub diferite forme.
Aici se simte foarte mult și influența turcă, așa dacă ne gândim că ei au un burek care este echivalentul shuberek-ului nostru, adică o plăcintă cu carne sau cu brânză. Are, de fapt, forma unei porții de lasagna dar consistența unei plăcinte. În cazul lor se face cu carne de oaie pentru că acesta este animalul preferat. Putem spune despre albanezi că la ei campania „Alege, oaia!” a început acum mii de ani.
Pe scurt, carnea de oaie, tocată, este amestecată cu ceapă și usturoi, dar și griș și pesmet, iar acest amalgam de arome și gusturi este îmbogățit cu puțin piper și alte condimente cât să piște limba și să-ți tresară sufletul.
Puține legume, multe gusturi
„Cel de-al doilea fel de mâncare constă tot în legume la cuptor. Aici avem cartofi, vânătă, dovlecei și roșii cu un sos. Acestea sunt ținute 15 minute în cuptor, iar după asta sunt tocmai bune de gustat cu puțin ulei de măsline sau plante aromatice”, ne-a explicat Alban Poli.
Un alt fel de mâncare constă în ardeii umpluți cu orez și bucăți de ceapă și usturoi. Aceasta este una dintre principalele mese tradiționale din Albania. Tot la această masă am avut parte și de burek, dar de data aceasta, umplut cu spanac.
Burani – simplu și delicios
Burani este tot un fel de mâncare tradițională pe care Alban Poli ni l-a prezentat. Acesta este reprezentat de ouă ochiuri așezate pe un pat de orez cu spanac. „Acesta se pun la cuptor pentru 25-30 de minute și au un gust fabulos. Toate aceste legume sunt bio, pentru că avem în apropiere un sat de unde mergem și ni le luăm de la agricultori”, a mai explicat Alban.
Aceste combinații de mâncăruri și gusturi arată că bucătăria albaneză se bazează, așa cum spuneam și la început pe principii economice. În cazul acesta, ingredientele ieftine fac magie în farfurie. Avantajul burani este că este o mâncare de sine stătătoare, dar pentru cei pretențioși ea poate fi folosită și ca garnitură pentru un fel principal cu multă carne.