Am făcut un tur al stațiunilor ca să înțelegem cât de amenințat este portofelul celor care au ales litoralul românesc. În luna iulie, fiecare weekend a dus peste 100.000 de turiști la mare. 

10 lei înghețata, 2 lei cornetul în Portul Tomis

REPORTAJ. Mica ciupeală, la mare preț pe litoralul românesc: 6 lei micul - 4 lei chifla sau 10 lei înghețata - 2 lei cornetul
Cazinoul, în renovare

La Constanța, pe promenada de lângă Cazinoul în renovare, trecătorii își pot face poze magnetice la 15 lei bucata. Acvariul e închis pe termen nedeterminat, după cum arată un afiș lipit pe ușa lui. Nu din pricina pisicilor negre din zonă, care s-au erijat în paznici la pește, ci din pricina unui proiect ambițios al Consiliului Județean Constanța, care vrea să construiască un acvariu mai mare și mai frumos, nu se știe când. 

REPORTAJ. Mica ciupeală, la mare preț pe litoralul românesc: 6 lei micul - 4 lei chifla sau 10 lei înghețata - 2 lei cornetul
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”

Mai multe șanse de divertisment sunt la capătul promenadei, unde se află Portul Tomis, roata de carusel și salba de cafenele și terase. O plimbare pe mare cu vaporașul, timp de 30 de minute, costă 30 de lei de adult și 10 lei de copil până în 10 ani. 

La restaurante, turiștii sunt îmbiați cu supă de fructe de mare, 60 de lei porția, mușchiuleț de vită, 100 de lei porția, paella cu fructe de mare, 60 de lei porția. 

Meniurile conțin acum și fotografii, și indicații privind ingredientele, caloriile și gramajul, scrise cu litere mici și foarte mici. Ce lipsește este mențiunea privind originea peștelui și a fructelor de mare, dacă provin din congelatoarele supermarketurilor sau au fost pescuite local și, eventual, legal. 

O saramură de crap costă 79 de lei porția de 740 de grame. Mămăliga, o porție de 250 de grame, e 12 lei, salata de murături, 200 de grame – 25 de lei, cartofii prăjiți, 250 de grame – 19 lei, cartofii prăjiți cu telemea rasă deasupra, 300 de grame – 21 de lei. O porție de stavrid, de 250 de grame, costă 46 de lei, hamsia prăjită, 250 de grame – 46 de lei, dar lămâia care apare în poză lângă pește se plătește separat – 3 lei. 

O cafea în port costă 20 de lei, laptele pentru cafea costă 2 lei, un ceai – 16 lei, o limonadă cu mentă – 28 de lei, o bere – între 18 și 25 lei. Înghețata costă 10 lei cupa (lingura de măsură a vânzătorului), cornetul se vinde separat și costă 2 lei. 

Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
Recomandări
Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
În ConstanțaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Cornul de 10 lei, la Mamaia

Pe plajă în Mamaia, berea la pahar de 250 ml costă 8 lei, pizza – 35 de lei, limonada – 10 lei. O clătită costă între 20 și 24 de lei, în funcție de umplutură, un croissant cu cremă de cacao – 10 lei, o cola la 500 ml – 8 lei. 

REPORTAJ. Mica ciupeală, la mare preț pe litoralul românesc: 6 lei micul - 4 lei chifla sau 10 lei înghețata - 2 lei cornetul

La terasele de lângă plajă, borșul de pește, 200 de grame porția, costă 35 de lei, hamsia cu mămăligă și mujdei incluse, 200 de grame – 35 de lei, iar morunul pe plită, 200 de grame, ajunge la 90 de lei. Pe tablele negre, unde apare de obicei meniul zilei, poți citi avertismente de genul: „Vă rugăm să nu intrați cu băuturi sau alte produse din exterior!”. 

În MamaiaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță
Recomandări
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță

Variantele pentru buget redus arată dezolant și în pozele de reclamă, și în realitate: stâlpii de carne pentru șaorma par nemișcați din sezonul trecut, șnițelele au un aer nemuritor, de plastic, micii sunt reîncălziți la vedere, pentru impresie artistică. Mobilierul de terasă poartă semne clare de uzură și fizică, și morală. Niciun semn de efort în direcția unui plus de confort pentru client. Care trăiește, totuși, în anul 2023, nu într-un perpetuu deceniu ‘90. 

6 lei micul, 4 lei chifla, 3 lei muștarul, la Eforie

La Eforie Nord, prețurile sunt ceva mai prietenoase cu turiștii, dar prezentarea produselor seamănă izbitor cu cea din aprozarele comuniste. 

REPORTAJ. Mica ciupeală, la mare preț pe litoralul românesc: 6 lei micul - 4 lei chifla sau 10 lei înghețata - 2 lei cornetul

Hamsia costă între 10 și 18 lei suta de grame, dar pe lângă ea, cumpărătorul trebuie să plătească, după gust, și 3 lei – jumătate de lămâie, 3 lei – mujdeiul, 2 lei – chifla. Un meniu cu 4 mici, cartofi prăjiți, chiflă și muștar e 30 de lei. 

Berea la draft, pahar de 250 ml, costă între 6 și 8 lei. Paharul de suc cu gheață costă între 9 lei și 14 lei. Iar undeva, aproape de nivelul pavajului, printr-un text redactat cu litere mărunte, cumpărătorii sunt înștiințați că produsul „conține colorant care consumat în cantități mari poate afecta atenția și comportamentul copiilor”.

Expuse în vitrine, în caserole, inelele de calamar, scoicile, peștii, au un aer destul de sleit și sunt, în cele mai multe cazuri, preparate în alte locații. La restaurantul ardelenesc, la doi pași de plajă, un mic costă 6 lei bucata, chifla – 4 lei, muștarul/ketchupul/maioneza/sosul de usturoi – 3 lei bucata, ceafa de porc – 10 lei suta de grame, suta de grame de hamsie – 10 lei, o porție de mămăliguță – 15 lei. 

La o terasă vecină, borșul de pește și ciorbele costă 18 lei porția, saramura de pește – 35 de lei, o ceafă de porc – 15 lei. 

În Eforie NordIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

La autoservirile și la fast-foodurile de pe marginea plajei, clientul este taxat pentru ambalaje, tacâmuri, condimente, pâine: 1 leu ketchupul, 1 leu chifla, 1 leu casoleta, 1 leu cutia de pizza, 2 lei cutia de pizza XXL. Un comerciant a avut o idee și mai îndrăzneață decât să taie lămâia în două și să o dea cu 3 lei jumătatea, ca în Portul Tomis. A tăiat lămâia în felii și o vinde cu 1 leu felia celor care vor să-și asezoneze hamsia sau șprotul. 

Nici la Eforie Nord, nu lipsesc anunțurile civilizatoare de tipul: „Strict interzis consumul de produse din alte unități!” sau „Shaorma nu se poate servi pe terasă!”.

5 lei sosul, 6 lei pâinea, în Vamă

REPORTAJ. Mica ciupeală, la mare preț pe litoralul românesc: 6 lei micul - 4 lei chifla sau 10 lei înghețata - 2 lei cornetul

Vama Veche concurează și pe alocuri chiar întrece Mamaia în ceea ce privește prețurile la mâncare și băuturi, în localurile de lângă sau de pe plajă. La cherhana, pâinea, 300 de grame, costă 6 lei, mujdeiul, 150 de grame – 6 lei, sarmuzacul (mujdei cu maioneză) – 6 lei. Lămâia este trecută la „Garnituri” și costă 3 lei suta de grame. O ciorbă pescărească, 300 de grame, e 29 de lei, o porție de guvizi, 200 de grame – 25 de lei, o porție de icre de crap, 120 grame – 39 de lei. Berea costă între 18 și 20 de lei, 500 ml.

Ce mai poți mânca în Vamă? Pizza, între 42 și 45 de lei, plus 5 lei sosul. Sau frigărui de legume – 45 de lei, croissant cu somon fume – 40 de lei, salată de vinete – 30 de lei, plus pâinea – 8 lei, clătite – între 15 și 32 de lei bucata, porumb fiert – 10 lei bucata.

În Vama VecheIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Toalete puține, dar cu taxă

Plajele arată, în general, destul de curate. Pe drumurile de acces la mare însă, în Constanța și în Mamaia, se văd mormane de gunoaie, amestecate cu iarba din spațiile verzi. 

Prețurile șezlongurilor variază între 40 de lei și 30 de lei, iar în Vama Veche există și opțiunea de baldachin – 150 de lei pe zi. Tot în Vamă, prețul șezlongului este de 35 de lei în zilele lucrătoare și de 45 de lei în weekend. 

Locul pentru cearșafuri este fixat prin indicatoare și în spatele șezlongurilor, nu doar în fața lor, spre mare. Iar în Vamă, pe unele porțiuni de plajă, locul de cearșaf e cu plată, 20 de lei pe zi. 

Foarte greu de găsit sunt cabinele de duș, cabinele de schimb și toaletele. În Constanța, pe plajă sunt câteva toalete ecologice, rămase de la festivaluri. Barurile și terasele nu au toate grup sanitar sau, dacă au, percep taxă de la clienți, de 3 lei. Tot atât e taxa de WC și în Eforie. În Mamaia, un patron mai generos oferă gratuitate la toaletă pentru clienți. Pentru restul lumii, taxa e de 5 lei, „cheia e la bar”. 

În Vamă, taxa de WC este de 2 lei. În toate stațiunile, aceste toalete zidite arată doar puțin mai salubre decât cele ecologice. Cu faianță lipsă, igrasie, becuri arse și cu eternele mopuri și un Cerber pe scăunel de strajă la intrare.

Desigur, mai sunt lucruri pe litoralul nostru pentru care nu trebuie musai să scoți portofelul din buzunar. Poți să citești meniurile la liber, fiindcă încă nu a apărut taxa pe privit. Poți să mergi pe plajă cu bere, cornuri, lapte de cafea și lămâi luate din altă parte decât dughenele limitrofe. Iar dacă vrei o plimbare absolut fără costuri, poți să-l ocolești din timp și destul de larg pe vânzătorul ambulant, care încearcă să-ți dea la un preț amețitor de scăzut o pălărie ca a lui Spirache din „Titanic Vals”. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (28)

ElenaMA   •   31.07.2023, 16:22

era de asteptat

mar_o_mar   •   31.07.2023, 15:40

Destul de piperate preturile. Ma gandesc ca cei cu salrii minime pe economie nici macar nu se gandesc sa vada marea anul acesta.

Frumosul1   •   31.07.2023, 11:00

Mâncare destul de scumpă bine că mai Sint turiști ptr.litoralul românesc

Vezi toate comentariile (28)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj: ”Cu banii ăștia, mai bine vilă pe malul mării, în Grecia”
FANATIK.RO
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj: ”Cu banii ăștia, mai bine vilă pe malul mării, în Grecia”
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Observatornews.ro
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI