Să ai puterea, chiar şi pentru câteva ore, te poate îmbăta. Aproape 200 de elevi au arătat, însă, că se poate şi altfel. Au venit, de ziua lor, în Parlament, şi s-au pus în pielea deputaţilor. Au visat, vreme de două ore, la cum e să-ţi decizi singur viitorul şi să te gândeşti la ce e mai bine pentru cei ca tine. Sprijin de la adevărata putere nu prea au avut, căci la simulare n-a venit decât un singur deputat: vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Carmen Mihălcescu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se întorcea dintr-o vizită oficială în Elveţia, dar n-a trecut prin Parlament. Deputaţii şi senatorii jurişti aveau preocupări mai importante, lucrau la controversatul Codul penal. Ceilalţi parlamentari erau, însă, departe de cei care au venit să înveţe de la ei.

Dezamăgiţi de ce văd în jurul lor, adolescenţii de azi şi, poate, politicienii de mâine, par să renunţe. Nu văd în jurul lor modele demne de urmat, nu văd la clasa politică un interes real pentru viitorul ţării. Nu se simt reprezentaţi de actuala clasă politică şi văd la ea doar „materialism”, „vorbe în vânt” şi „luptă pentru bani şi imagine”. Văd legi făcute pentru ei, nu pentru viitorul ţării. Şi, spun ei, „nu e o joacă să fii în fruntea unui stat şi să dai nişte legi doar aşa, că vrei tu”.

Ei nu generalizează, căci mai au un strop de optimism. Nu sunt toţi politicienii la fel. Însă cei care „dorm şi nu sunt atenţi la ce se dezbate” şi dictatura de partid „îi  acoperă pe parlamentarii care chiar sunt atenţi la ce se întâmplă şi se implică”.

Ar vrea, totuşi, să facă o schimbare. Să se implice şi să facă România mai bună şi mai frumoasă. Ceva îi opreşte. „Dacă ar fi să aleg să mă implic acum, nu cred că aş face faţă. Mentalităţile şi viziunile de acum sunt complet diferite de ale mele. Sunt încă mică pentru a face schimbări atât de mari. Dar chiar şi persoanele mici pot face lucruri mari”.

Şi au venit în Parlament să arate asta. Şi să le transmită un mesaj politicienilor de astăzi.

Nu mai furaţi. Şi gândiţi-vă la suflet şi la moralitate”. Azi, noi, jurnaliştii, nu mai facem glume. Îi ascultăm pe cei mici şi încercăm să le dăm un glas mai puternic. „Lăsaţi-ne pe noi!”.

NOTĂ: Camera Deputaţilor a organizat a V-a ediţie a „Parlamentului Copiilor”. Au participat aproape 200 de elevi de la liceele ”Alexandru Vlahută”, ”Nicolae Iorga” și “Ion Neculce”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News