La începutul anului 2016, Ioana Amza a decis să plece peste hotare pentru a munci în agricultură, aceasta fiind obișnuită cu lucrările agricole, familia primarului deținând în localitatea pe care o păstorește două terenuri.
Conform declarației de avere, depusă de Dumitru (Titel) Amza la preluarea mandatului, soția sa a câștigat în cele 30 zile de muncă 1.700 euro.
“A fost plecată doar o lună. Atât a fost contractul și apoi a venit acasă. A lucrat în agricultură alături de alți oameni din comună. A fost doar o experiență”, a povestit primarul comunei doljene Braloștița.
Soția primarului, Ioana, este cea care se ocupă de administrarea averii familiei, ea deținând patru terenuri, din care unul se află în intravilanul orașului Filiași, unde femeia a construit în anul 2006 și un spațiu comercial, pe care l-au închiriat și primește chirie 3.600 lei anual.
Familia primarului mai deține un magazin și în comuna Braloștița, dar și un tractor cu care lucrează cele șapte hectare de teren agricol ce le deține.
Asemenea familiei primarului din Braloștița, alte câteva zeci de familii din localitate au rude plecate la muncă în străinătate, iar banii pe care îi obțin îi investesc în comună.
Pleacă cu microbuzele spre Occident
De foarte mulți ani, sute de localnici din comuna doljeană Braloștița au luat drumul Europei pentru a face rost de bani. Bărbații și-au căutat locuri de muncă în străinătate și femeile culeg căpșuni sau lucrează în alte sectoare din agricultură.
“Sunt foarte mulți plecați în Spania, Belgia, Franța, Germania, Danemarca. Când pleacă, vin autocarele și îi iau direct din Braloștița. Își caută de lucru în străinătate tinerii și cei de vârsta a doua, în satele Ciocanele, Racovița și Valea Fântânilor rămânând acasă numai bătrânii. Și copiii i-au luat cu ei”, povestește primarul comunei doljene Braloștița.
Toți banii pe care îi câștigă în urma muncii depuse în alte țări ale Uniunii Europene, doljenii i-au trimis acasă și și-au construit locuințe noi, cu utilități moderne sau și-au achiziționat apartamente în Filiași și Craiova.
“Banii i-au investit în comună, și-au făcut case, au cumpărat utilaje, animale. Se cunoaște că au muncit și au făcut bani”, a mai menționat edilul comunei doljene.
Datorită dorinței de muncă a localnicilor, primarul Dumitru Amza nu este nevoit să facă prea multe anchete sociale pentru a acorda venitul minim garantat. Din cei 3.680 de locuitori, doar 50 de dosare au fost întocmite la începutul anului, cele mai puține fiind în satul Valea Fântânilor, unde doar o persoană primește ajutor de la stat. De aici au plecat spre Europa cei mai mulți localnici, iar vrednicia acestora se observă încă de când intri în sat pentru că mereu se lucrează la ridicarea unei noi case.
S-au întors acasă de sărbători
Aurelia și Daniel Luică au fost plecați opt luni în Spania, unde au lucrat în agricultură și construcții. În urmă cu câteva zile au revenit acasă, la Braloștița, acolo unde îi așteaptă fiica lor de patru ani și părinții. A fost pentru prima dată când au plecat împreună la muncă în străinătate.
“Aici nu sunt salarii convenabile, te angajezi și îți face carte de muncă, dar nu la opt ore. Ce să faci cu contract de două ore? Am lucrat până acum vreo trei ani în România. La muncă în străinătate am plecat prima dată acum opt ani, după aia am mai stat acasă, nu am fost plecat tot timpul, mergeam patru-cinci luni la muncă, cinci luni stăteam aici în țară”, povestește Daniel Luică.
Bărbatul spune că peste hotare munca nu este la fel de grea ca în țară și este și mult mai bine plătită. Primește 1.400 de euro pe săptămână, iar angajatorul îi asigură transportul din țară în Spania, cazarea, singurele cheltuieli fiind cele cu mâncarea. Soților Luică le este foarte greu să își lase fiica acasă cu părinții, însă cu banii pe care i-au câștigat peste hotare au reușit să își construiască o casă nouă, iar acum au revenit în satul natal pentru a termina lucrările începute în primăvară.
“Mai am de pus gresie, parchet și terminăm. Am venit că sunt sărbătorile și mai avem și treburi. Ne întoarcem pe 11 ianuarie, avem bilet înapoi”, mai spune bărbatul.
Doi băieți, ambii plecați
Daniel Luică mai are un frate care muncește și el peste hotare, în Elveția. A revenit acasă zilele trecute și cu banii câștigați tatăl lui îi va construi o casă.
“Am dat o sută de milioane pe teren și acum am băgat utilaje să niveleze terenul. Muncește în Elveția, nu e căsătorit, dar vreau să îi fac și lui casă. Mâine ne vine și la noi gardul, muncim întruna. Nepoata a stat cu noi de când era micuță, chiar dacă au venit mamă-sa și tac-su acasă, uneori noaptea tot cu noi, bunicii doarme. Merg să muncească în străinătate, că aici la noi nu au ce face”, povestește Florin Luică, tatăl lui Daniel.
Ca familia Luică, alte sute de persoane din Braloștița vor părăsi locurile natale și vor merge la muncă în străinătate. Vor reveni acasă peste alte câteva luni, nu pentru a-și lua concediu, ci pentru a-și termina casele pe care le-au lăsat în construcție și în grija părinților.
Citește și: VIDEO/ Doi elevi au inventat pantofii inteligenți: cu lanternă, aer condiționat și masaj!