Pasiunea pentru covoarele și tradiția oltenească a determinat-o pe doljeanca Anca Dumitrescu să treacă de la stadiul de amator în țesutul covoarelor într-o afacere virtuală. A reușit, în ultimii doi ani, să pună bazele unui magazin online, iar clienții ei sunt de peste tot din lume.

“Eu le-am admirat și le-am iubit toată viața, de mic copil bunica mea țesea covoare și tot ce ținea de artizanat, cuverturi, pânză țesută, cusea foarte mult și am în casă numai covoare oltenești, pentru că sunt de calitate și frumoase, și le-am iubit tot timpul. Suntem un magazin online, avem sediu în comuna doljeană Măceșu de Jos. Am patru țesătoare. Este deschis de acum doi ani de zile, în 2016, livrăm în toată lumea. Lucrăm la comandă cel mai mult”, povestește Anca Dumitrescu.

Muncă multă pentru dezvoltarea afacerii

Odată ce comanda este primită pe magazinul online, doljeanca se apucă de creat modelul viitorului covor. Este discutat și cu clientul și se trece la muncă.

”Pentru fiecare comandă lucrează o țesătoare. La un covor de doi pe trei metri lucrăm undeva la cinci – șase săptămâni, o singură persoană lucrează la el. Sunt foarte multe persoane interesate de produsele noastre. Nu putem spune că doar românii sau doar străinii sunt cei mai interesați. Avem printre clienți și români plecați în străinătate. Străinii apreciază foarte mult lucrul manual. Prețurile pornesc de la câteva sute de lei până la 5.000 – 6.000 lei”, spune doljeanca.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Pentru a crea modelul de covor sau carpetă, Anca Dumitrescu se inspiră din tradiția oltenească. Folosește simboluri și modele ce sunt regăsite și pe costumele populare tradiționale de acum sute de ani, iar pentru acesta face o documentare.

„Folosim modelele noastre oltenești, tradiționale, mărgăritarul, spicul de grâu, macul, narcisa, florile noastre, și cromatica la fel, cea oltenească, cu roșu, albastru, cu negru, alb. Bineînțeles că facem și cu motive geometrice sau zoomorfe, pentru că sunt întâlnite peste tot. Sunt foarte mândră că sunt olteancă”, a mai spus Anca Dumitrescu.

Produsele sunt realizate numai din lână și bumbac. “Simbolurile existente pe materialele tradiţionale olteneşti vorbesc, în general, despre viaţa românilor din vremuri vechi, natură, hore, divinitate şi multe altele. Se întâlnesc simboluri ca cerbul, calul şi călăreţul, cocoşul, cucul. Unele din cele mai importante ornamentaţii ce se regăsesc în Oltenia sunt cele ce prezintă decoruri vegetale şi zoomorfe. Motivele pe care le găsim în arta oltenească sunt fundamental legate de spiritualitate, coloritul preponderent este albastru ultramarin, verdele pastelat, roşu vişiniu”, adaugă Anca Dumitrescu.

Moștenirea cui o lasă?

Doljeanca, iubitoare de tradiții oltenești, a fost susținută în dezvoltarea afacerii de familie, însă niciunul dintre copiii ei nu sunt interesați să se implice în dezvoltarea acesteia.

“Copiii mei, momentan, nu sunt interesați de treaba asta, dar poate cu timpul … Apreciază ceea ce fac, m-au sprijinit și o fac în continuare, dar momentan ei au alte meserii. Probabil în viitor, cine știe … “, mai spune Anca Dumitrescu.

Pe lângă covoarele oltenești din lână și bumbac, cele patru țesătoare mai lucrează cămăși bărbătești și pentru femei care sunt cusute manual, carpete și covoare pentru baie, living şi bucătărie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News