În fiecare miercuri și sâmbătă, Maria Prohab pornește spre piața volantă din Timișoara cu cel mai gustos ardei gras, pe care îl cultivă de câteva zeci de ani.

„Este soiul galben de Banat. Ăsta o fost din vremea veche, eu nu am schimbat soiul niciodată, are vreo 50 de ani”, povestește femeia de 78 de ani.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Tanti Maria e singura sursă cunoscută de ardei galben de Banat din Timișoara. Este posibil ca soiul să mai existe în alte sate, dar la piața volantă nu-l mai aduce nimeni.

„Puțini cred că mai au soiul acesta, daʼ eu nu mai știu pe nimeni. Gustul îi foarte bun, dar și mirosul. Ăsta e soi pur, miroase de la distanță. Cât sunt de mici, sunt grași, la copt imediat se ia pielea de pe ei”, ne mai spune bătrânica.

Tanti Maria a salvat galbenul de Banat, dar a pierdut verdele de Satchinez

Soiurile celebre de ardei bănățean sunt galbenul de Banat și verdele de Satchinez.

„Mai aveam verdele de Satchinez, dar l-am pierdut. Aveam semințe de la o nemțoaică născută aici, la Satchinez. De 20 de ani îl tot caut, dar nu-l mai găsesc… Avea alt gust. Astea două erau soiurile celebre din Banat, altele nu știu”, spune femeia.

Timișorenii și cei dimprejur vin măcar o dată pe săptămână să se aprovizioneze de la bătrânica din Belinț. Ardeiul galben de Banat e bun pentru orice. Îl mănâncă gol, cu brânză, îl umplu, îl pun la zacuscă ori la ghiveci sau îl umplu cu varză și îl bagă în borcane, la murat.

„Cumpăr în fiecare săptămână numai de la tanti, cred că pot să zic că sunt dependentă de ardeii ei, merită, chiar îi recomand”, ne-a spus o femeie pe care am întâlnit-o în fața tarabei bătrânei.

Alt cumpărător spune că mirosul de ardei îți transmite imediat că e vorba despre produse de cea mai bună calitate: „Ardeii ăștia sunt unici, proaspeți, aromați și au gustul din copilărie, când îi luai direct din grădina bunicilor”.

Tanti Maria a vândut toată viața în piață. Înainte de revoluție, mergea la piața din Reșița, cu marfă mult mai multă. A avut o tarabă, vreme îndelungată, și prin piața din Lugoj, dar de câțiva ani, de când s-a deschis piața volantă din Timișoara, vine numai aici.

„Vin de când s-a înființat, am clienți vechi. Ar fi bine dacă n-ar mai cumpăra oamenii din supermarketuri și să vină să vândă apoi în piață… Că sunt care cumpără de acolo și aduc și vând în piață. Până la urmă, eu îmi vând marfa în câteva ore și în fiecare zi așa vând, sunt clienți care vin de dimineață, înainte să plece la lucru”, ne-a mai spus femeia.

Tanti Maria cultivă ardeii pe 25 – 30 de ari, dar are și fasole, și roșii, toate la fel de curate și gustoase.

Citește și: VIDEO/ „Secretul fericirii”, buget de 350.000 de euro. Regizorul Vlad Zamfirescu, lăsat fără text la filmări!

Urmărește-ne pe Google News