• „Băiatul meu ar fi trebuit să fie și el acolo, unde a fost explozia, dar l-au sunat și i-au spus să meargă în altă parte, pe alt tronson. Am plâns toată ziua, că băiatul ăla de-a murit era mereu pe la noi în vizită. Era prieten. Am fost la el la nuntă”, spune tatăl unui șofer de basculantă.

de Maria Andrieș și Dumitru Angelescu (foto) din Călimănești, Vrancea

Locul unde s-a produs explozia de pe șantierul A7 se află la aproximativ 300 de metri de casele din Călimănești. De o parte și de alta, sunt câmpuri agricole, unul semănat grâu de toamnă și altul cu porumb, care e pe jumătate pârjolit. 

Pe arătură, procurorul și polițiștii criminaliști puneau joi numerele galbene care indică dovezi, în dreptul bucăților de utilaj zburate de suflul deflagrației. O delegație a Transgaz, cămăși albe și sacouri pe umăr, supervizează reparațiile la conducta avariată. Traseul conductei e lipit și paralel cu o porțiune a șantierului. 

„Tractoriștii arau pe acolo cu grijă, să nu dea peste ea. Se știe că trece gazul pe acolo”, spune un localnic din sat. Călimănești, cu o populație de 500 de locuitori, ține de orașul Mărășești. Nu există rețea de gaze în sat. Dar oamenii s-au temut că focul exploziei va ajunge la casele lor. 

„De moarte nu suferim niciodată!”

„Am crezut că a căzut drona rușilor la noi!”, exclamă un alt bărbat, spre amuzamentul tovarășilor de bere. „Și ți-a fost frică, măi? De moarte nu suferim niciodată, de ce să-ți fie frică? Vă spun eu, că am trecut prin accidente, de moarte nu suferi. Dacă te ia Dumnezeu, te ia și gata!”, comentează un localnic slab și ars de soare.

Un pensionar, fost asistent medical militar, „tataie a fost cineva în viața lui”, e recunoscător că n-a bătut vântul dinspre munți. „Stau chiar pe strada cu cimitirul, în margine. Când s-a ridicat flacăra, lumina ca ziua. Dacă bătea vântul, ajungea peste casa mea, ardea și prin sat”, povestește bătrânul, sprijinit în bicicletă. 

Din Călimănești, lucrează mai mulți oameni la firmele lui Dorinel Umbrărescu. Dar nu la șantierele de la Autostrada Moldovei, ci la alte puncte de lucru, în București și în Craiova. De fapt, găsești angajați la Umbrărescu în toate satele din zonă. Salariul e considerat „foarte bun”, în jur de 8.000 de lei, dacă lucrezi pe utilaj. Și chiar dacă ar fi mai puțini banii, o slujbă e o slujbă, într-o regiune a țării unde angajatorii cu acte în regulă sunt numărabili pe degetele de la mâini. 

Rudele muncitorilor: „De ce mint că sunt trei schimburi?”

Libertatea a discutat cu familiile mai multor muncitori pe șantierele de la A7, care locuiesc în sate din preajma Focșaniului și Mărășeștiului. Oamenii au solicitat să nu le apară numele, pentru că riscă locul de muncă al rudei lor. 

„Băiatul meu ar fi trebuit să fie și el acolo, unde a fost explozia, dar l-au sunat și i-au spus să meargă în altă parte, pe alt tronson. Și s-a dus. Așa îi mută, azi lucrezi acolo, mâine te trimite acolo”, spune tatăl unui șofer de basculantă, adăugând: „Am plâns toată ziua, că băiatul ăla de-a murit era mereu pe la noi în vizită. Era prieten. Am fost la el la nuntă”. 

Unii dintre cei cu care am vorbit au o părere excelentă despre Umbrărescu, „așa om mai rar, vor să-l doboare”. Laudă „disciplina și condițiile” de pe șantierele lui. „Nu e el direct de vină, de vină sunt ceilalți șefi, cei care sunt acolo și dau ordine. Și el lucrează după proiect, cine a făcut proiectul?”. Oamenii avansează și ipoteza unui „atentat, ca la Crevedia, vor să-l îngroape și pe ăsta, că prea a făcut multe, să aducă străinii care nu-s în stare de nimic”. 

Alte rude ale muncitorilor vorbesc, însă, despre regulile încălcate și despre programul epuizant. „De ce mint la TV că sunt trei schimburi? Sunt două ture, de 12 ore. Programul soțului meu începe la 7 seara și se termină la 7 dimineața. O săptămână lucrează de noapte, o săptămână de zi. La patru săptămâni lucrate, ai una liberă”, declară soția unui muncitor angajat la firmele lui Umbrărescu. 

O altă rudă a unui lucrător confirmă programul în două ture: „Și ca să ajungă la serviciu, face 40 de kilometri cu mașina lui. Le-au pus la dispoziție locuri de cazare, dar nu sunt cine știe ce, mai bine se odihnește acasă”.

  • Potrivit legislației în vigoare, Codul Muncii, art. 112, „durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore”.

„Cred că se vor acoperi unii pe alții”

„La ora unu noaptea, pe șantierele lui Umbrărescu, pe toate, se ia pauză, se oprește activitatea”, susține mama unui angajat. „Deci ei erau în pauză când a explodat. N-ar fi trebuit să mai miște nici un utilaj. Să vedem ce va arăta ancheta. Dar cred că se vor acoperi unii pe alții. Nimeni nu are curajul să se atingă de el, e prea puternic. Și cei care i-au dat contractul vor să taie panglica, asta-i interesează”. 

În urma exploziei de pe șantierul de la Călimănești, și-au pierdut viața patru oameni și alți cinci au fost răniți.  Potrivit unui comunicat al IPJ Vrancea, „a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșitii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Libertatea a solicitat în mai multe rânduri un punct de vedere din partea companiei Spedition UMB, care realiza lucrările pe tronsonul de autostradă unde s-a produs tragedia. Până la acest moment, nu a fost primit niciun răspuns, iar compania deținută de familia Umbrărescu nu a făcut niciun fel de comunicare publică pe acest subiect.

 
 

Urmărește-ne pe Google News