„Salut, prieteni!”, spune iepurașul verde de azi, actorul Iulian Gliță.
„Suntem cuminți!” răspund imediat, în cor, vreo 30 de copii.
E joi, 21 aprilie, la „Centrul de zi și recuperare copil cu dizabilități Harap-Alb”, din sectorul 4, București. E locul în care, în prezent, 100 de copii cu diagnostice grele, precum tulburări din spectrul autist sau dizabilități locomotorii, fac terapii de recuperare și întreținere: hidrokinetoterapie, masaj, logopedie etc. Pentru a veni aici, de luni până vineri, în intervalul 7-19, copiii trebuie să aibă în primul rând un certificat care să ateste dizabilitatea lor, precum și domiciliul pe raza Sectorului 4.
Dar această zi nu-i doar una despre recuperare, ci și despre sărbătorirea împreună a Paștelui. Asta înseamnă și vizite din partea unor ONG-uri.
Împreună cu mai mulți parteneri, printre care și câțiva deținuți de la Penitenciarul Rahova-București, care au donat dulciuri și jucării, cei de la asociația Happiness of Colors au dăruit peste 100 de cadouri copiilor din două centre din Sectorul 4, precum și celor internați la Institutul Clinic Fundeni.
Potrivit unui studiu realizat de Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, fizică, intelectuală, senzorială sau o combinație între acestea.
Actorul Iulian Gliță își face intrarea îmbrăcat în iepuraș, cu o coadă albă, pufoasă, care îi face pe cei mici să zâmbească. Copiii îl înconjoară pe Iulian și așteaptă fiecare să interacționeze cu iepurașul.
„Și mănânci toată ziua morcovi?”, întreabă o fetiță de la Harap Alb, în vârstă de vreo 8 ani, înainte să strângă în brațe punga cu cadouri. Un alt băiețel răspunde „unu-patru”, când e întrebat câți ani are. E un tânăr de 14 ani, care se joacă cu câțiva dintre copiii mai mici. Când îl vede pe iepuraș că bate palma cu copiii, începe să facă și el același lucru zâmbind. La o masă, o fetiță împarte ouă de hârtie colorată și mai mulți micuți încep să deseneze pe ele. Înainte de vizita celor de la ONG, copiii au participat, alături de educatorii lor, la vopsitul ouălor roșii și au decorat una dintre camerele de activități cu elemente specifice sărbătorii pascale.
„Îi tratez ca și cum i-aș ști de o viață”
„Dorința de a face bine” i-a adus astăzi aici, spune Iulian Gliță. Prima dată au venit cu un minispectacol în perioada Sărbătorilor de Crăciun și au decis atunci să continue să vină la micuții de aici, ca să aibă șansa de a lega o relație în timp cu ei. Pe viitor, își doresc să facă ateliere de joc și dezvoltare personală.
Copiii sunt curioși în fața personajului-iepuraș, care le împarte astăzi cadouri. „Fac asta de ani întregi. Îi tratez ca de la egal la egal, de aia sunt și costumat într-un personaj, să interacționez cu ei direct”, explică Gliță.
„Îi tratez ca și cum i-aș ști de o viață”, spune și Gina Popescu, șefa centrului din Sectorul 4. Centrul funcționează ca centrul de zi de 20 de ani. Toți copiii care își petrec ziua aici, se întorc seara la casele lor, alături de părinții sau asistenții maternali care îi au în grijă.
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități se sărbătorește pe data de 3 decembrie, încă din anul 1992. Scopul este unul simplu: conștientizarea și mobilizarea pentru oferirea unui trai demn și respectarea drepturilor celor care au mai puține șanse încă de la linia de start, în urma unei boli ori accident. Și scopul Centrului Harap Alb este acela de a-i susține pe micuți să aibă o viață cât mai activă din punct de vedere educațional și social.
„Sunteți fantastici”, se aude pe mai multe voci. Apoi, când adulții aflați în vizită termină de împărțit zâmbetele și cadourile, câțiva copii se lipesc de geam și fac cu mâna. „Paaa, iepuraș!”; „Sărbători fericite!”; „Ne vedem mâine”, spune un copil, ca un ecou.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro