Pe culoare mișună cadre medicale și pacienți. Din loc în loc, mai apare câte un agent de pază care butonează plictisit prin telefon.
Un angajat nemulțumit arată unui coleg fluturașul de salariu: „Uite, mi-au pus doar 24 de ore. Mă duc să mă cert cu ea. Nu știe decât să stea toată ziua pe scaun și să ne taie nouă din bani”. Probabil că se referea la cineva care lucra la birouri sau la contabilitate, acolo unde se umblă la bani.
Bolnavii care făceau coadă la intrarea în Triaj se uitau impasibili la el, așteptând să-și rezolve necazurile.
Pe culoarul ce duce spre ieșire, un alt salariat se arată nemulțumit fluturând statul de plată. „Iar mi-au trecut prea puțin”, se descarcă el lovind bucățica de hârtie. Pe lângă el, un pacient era împins pe o targă spre lift. O pătură cade de pe targă, iar bărbatul care o împingea se apleacă și o pune grijuliu lângă bolnav.
„Acolo ajung pacienții cu șanse minime”
Într-o curte interioară, doi brancardieri, îmbrăcați în haine albastre, fumau câte o țigară. Îi întreb dacă se poate fuma acolo și ridică amândoi din umeri. Mă alătur lor și încerc să aflu care e atmosfera în spital în urma dezvăluirilor din presă. „Fiecare cu treaba lui. Noi ne vedem de ale noastre”, îmi răspunde cel mai tânăr, uitându-se suspicios la mine. Le spun că sunt ziarist și insist să aflu care este părerea lor.
Celălalt, un pic mai vorbăreț, îmi spune că „la ATI în fiecare an e scandal, se mănâncă între ei”. Îi întreb dacă cele 17 decese în doar patru zile sunt ceva ieșit din comun. „Nu știu, dar la ATI este tot timpul plin. Vă dați seama că acolo ajung pacienții cu șanse minime. Mulți dintre ei mor. Secția este plină tot timpul. Spitalul, în general, este depășit de numărul pacienților”. Apoi, și-au stins țigările neterminate și au dispărut prin spital, în direcții diferite.
Asistentele și medicii nu doresc să vorbească și spun că nu știu nimic, ascunzându-și privirea.
Ziariștii știu că înăuntru se întâmplă totuși ceva, pentru că niciun oficial al spitalului nu mai răspunde la telefon. Așa că așteaptă răbdători, în fața clădirii, să dea explicații cineva.
„Depinde ce patologii aveau”
Am întrebat un medic chirurg de la altă unitate spitalicească (care a vorbit cu reporterul Libertatea sub protecția anonimatului) aflat zilnic în secția ATI, unde operează, dacă cifra de 17 decedați în patru zile este ieșită din comun sau poate fi, deși sună cinic, ceva normal.
„Depinde de ce cazuri au. Bineînțeles că pot să moară atâția oameni. Nu este neapărat ceva ieșit din comun. Acum depinde și de ce patologii avea fiecare. Dacă erau 17 oameni de 90 de ani care au venit toți cu boli terminale, se poate întâmpla. Și oricum, pentru un spital mare nu cred că este un număr ieșit din comun. Dacă au murit 3-4 pe zi nu mi se pare mult”.
Au început audierile
Astăzi, au fost chemate la audieri trei persoane, angajate ale Spitalului Pantelimon, a precizat, pentru Libertatea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, procuror Alexandru Anghel.
Audierile se fac la Poliţia Capitalei, Serviciul Omoruri. În paralel, anchetatorii au ridicat de la spital toate fişele de observaţie ale pacienţilor care au decedat acolo în ultima perioadă, dar şi alte înscrisuri ce pot avea legătură cu cauza.
Anchetatorii spun că dacă după administrarea celorlalte probelor se va impune asta, vor cere exhumarea celor 17 pacienţi în cazul cărora există suspiciunea că au decedat în condiţii suspecte.
Rafila: „Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea la secţia ATI”
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, merge vineri la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, unde spune că vrea să vadă „dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical”, după acuzațiile privind moartea a 17 pacienți de la terapie intensivă în intervalul 4-7 aprilie, din cauza administrării incorecte a unei substanțe, relatează News.ro.
„Abia acum a început această investigaţie, lăsaţi-ne să ne facem treaba. Vreţi nişte rezultate credibile, nu care să fie discutabile, şi noi vrem acelaşi lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informaţii”, a declarat ministrul înainte de vizita la spital, unde spune că va discuta cu echipa de control și cu managementul unității medicale.
„Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să mă duc împreună cu doamna preşedintă a Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că dânsa împreună cu mine avem două tipuri de responsabilităţi. (…) Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor. Şi cea de-a doua, care este la fel de importantă, (…) este legată de prestigiul profesional şi de siguranţa exercitării profesiei de către medici”, a adăugat ministrul.
„O să facem și o statistică să vedem dacă au existat acolo sau la alte spitale și alte acumulări de cazuri, adică de decese într-o perioadă mai scurtă de timp”, a mai spus Rafila.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
1Gin • 13.04.2024, 12:21
Îmi place că acel medic de la alt spital a vorbit sub protecția anonimatului.
Aslaslasl • 12.04.2024, 17:50
Să vedeți la urgente,ma adus salvarea la 2 noaptea și nu ma băgat nimeni în seamă,după 3 ore de așteptat am făcut comanda la taxi și am plecat acasă. Menționez că acest lucru sa întâmplat cu 3 ani in urma,cotizez la serviciu de sănătate de 20 ani și simțindu mă nebăgat în seamă am ajuns la concluzia că nu am cotizat destul (a fost singura data când am apelat la serviciul național de sănătate în acești 20 ani)...Alo să-mi spuneți cat sa mai cotizez sa simt ca mă bagă cineva în seamă când ajung la voi. Spitalul Sf. Pantelimon,unde jos la urgente miroase a ***.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Marica13 • 12.04.2024, 16:59
In tara asta corupta si fara un reper moral...poti sa mori oricand...din orice.