Mii de iubitorii de teatru popular din județul Vaslui s-au putut bucura ore întregi de tradiționalul festival de datini și obiceiuri de iarnă, ajuns la cea de-a 36-a ediție și organizat de autorități înainte de sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Astfel, Centrul Civic al municipiului reședință a devenit multicolor, prin cromatica dată de către cei peste 1.000 de artiști veniți din toate zonele județului pentru a-și expune jocurile și costumațiile specifice locurile din care provin. Întreaga manifestare a debutat, în acest an, în Parcul Copou, cu defilarea formațiilor pe un traseu de câteva sute de metri pe care s-au bucurat de susținerea localnicilor, prin aplauzele și încurajările acestora. Pe lângă jieni, haiduci, colindători și urători, la festival a putut fi remarcată ”celebra” capră de peste cinci metri înălțime din zona Rafaila, ținută cu greu de un singur tânăr. Nu puteau trece neobservate nici formațiile de vălăret, de asemenea specifice doar județului Vaslui.
Un loc aparte și-au câștigat, încă de la prima participare de anul trecut, ”Alaiul de urși” de la Comănești, singura formație cu statut de invitat special din afara județului la această acțiune. ”Acest grup s-a bucurat de aprecierea tuturor celor prezenți, în special de cea a copiilor. De aceea, am considerat să repetăm starea de spirit de anul trecut”, ne-a declarat directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale (CJPCCT) Vaslui, Lucian Onciu.
”Faptul că suntem împreună este un semn al unirii tuturor, al celor cu performanțe artistice, care sunt unici în Europa”
Pe scena din Centrul Civic au urcat, înaintea artiștilor, reprezentanții autorităților locale, care au transmis un gând bun atât artiștilor cât și miilor de spectatori. Însă, cea mai bună ”definiție” a ceea ce s-a întâmplat, timp ce peste zece ore la Vaslui, a dat-o etnograful și folcloristul Dan Ravaru, din cadrul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale (CJPCCT) Vaslui: ”Sunt 36 de ani de când avem această frumoasă manifestare, atât prin evoluția formațiilor artistice, cât mai ales prin participarea dumneavoastră, a spectatorilor. Faptul că ați venit într-un număr atât de mare înseamnă că festivalul nostru este o adevărată serbare a comunității, un moment de unire între noi toți, între sufletele noastre și, mai ales, cu ale celor care au trăit înaintea noastră. Ceea ce vedem pe scenă și ceea ce trăim în sufletele noastre este o desfășurare de datini, de obiceiuri, care au existat cu mii și mii de ani înaintea celor dintâi strămoși ai poporului nostru. Prin această manifestare a noastră sunt priviți toți cei din vechime. Potrivit vechilor credințe, la astfel de acțiuni participau și cei decedați și, de aceea, avem măști, să nu-i recunoaștem pe toți. Noi îi recunoaștem doar în sufletul nostru, mai ales în acest an, unul al centenarului, când îi vom evoca pe toți strămoșii noștri care s-au jertfit pentru patrie. Faptul că suntem împreună este un semn al unirii tuturor, al celor cu performanțe artistice, care sunt unici în Europa, iar județul Vaslui strălucește în România”.
În perioada ”timpilor morți” dintre momentele artistice, membrii formațiilor nu s-au sfiit să cânte sau să-și expună tradițiile zonelor pe care le reprezintă în fața instituțiilor publice din zona centrală a municipiului Vaslui sau a restaurantelor, unde o parte dintre artiști au mai intrat ”la una mică” pentru a-și învinge emoțiile sau a-și ”dezmorți” oasele. Majoritatea participanților s-au bucurat de susținerea primarilor, deși fiecare a primit din partea organizatorilor câte 50 de lei ca și onorariu de participare.