Reporterul de la POLITICO a stat de vorbă cu primarul din Șotânga, Constantin Stroe, care se află în funcţie de 24 de ani şi care a văzut ce a însemnat pentru localitate concedierea celor 3.000 de muncitori după ce fosta centrală electrică pe cărbune şi-a închis activitatea în urmă cu zece ani.
„A fost o prăbușire totală, o lipsă de încredere în viitor, deoarece nu aveau nicio perspectivă asupra a nimic“, a povestit el.
Un sfert din populația activă a părăsit în scurt timp acest oraș de 7.000 de locuitori, situat la nord-vest de București. „Familiile au fost destrămate. Unii au rămas, alții au plecat la muncă în străinătate”, a spus primarul din comuna dâmbovițeană Șotânga.
Acum, însă, soarta regiunii s-a putea schimba, scrie Politico. România dorește să construiască șase minireactoare nucleare avansate pe locul fostei centrale din orașul vecin, Doicești.
În cazul în care va funcționa, demersul ar putea crea mii de locuri de muncă, deoarece investitorii vor veni în regiune pentru a exploata energia electrică. În plus, proiectul ar ajuta România să își îndeplinească sarcina dificilă de a-și reduce drastic emisiile și, în același timp, să satisfacă nevoia tot mai mare de energie electrică, scrie Politico.
„Zona va deveni mai atractivă”, a declarat Stroe, subliniind că există deja interes pentru construirea unei stații de tratare a deșeurilor și a unei noi autostrăzi în apropiere.
Însă dacă proiectul va eșua, atunci miliarde de dolari din banii contribuabililor vor fi aruncați pe fereastră, a mai notat jurnalistul Politico, care a vizitat și comuna Doicești, aflată la 12 kilometri de Târgoviște.
Europa urmărește acest experiment cu interes
În ultimele luni, multe țări din blocul comunitar și-au manifestat interesul pentru construirea unor reactoare similare, în speranța că această tehnologie poate readuce la viață fostele zone de producție a cărbunelui și poate ajuta capitalele UE să îndeplinească obiectivele climatice stabilite de Bruxelles.
La începutul acestei luni, Comisia Europeană a lansat oficial o alianță industrială care să reunească producători locali, bănci și firme energetice pentru a construi un „lanț de aprovizionare puternic în UE” și pentru a implementa tehnologia la începutul deceniului următor.
Dar, deși aceste tehnologii „au un mare potențial, în ceea ce privește cât de realist este, nimeni nu știe”, a declarat Sylvain Cognet-Dauphin, liderul departamentului Europe Power and Renewables la S&P Global.
Fosta termocentrală pe cărbune din Doiceşti a funcţionat din 1953 până în 2009. După închidere, a trecut prin toate etapele destrămării, începând cu vânzarea la un preţul modic şi terminând cu demolarea unor părţi din construcţie.
Libertatea a făcut două reportaje la Doicești în urmă cu doi ani. Primul, publicat în iulie, intitulat „Ce cred oamenii din Doiceşti despre faptul că vor avea centrală nucleară peste gard”, iar al doilea, publicat după patru luni, intitulat „Locuitorii din Doiceşti au aflat din întâmplare de demolarea turnurilor de peste gard, unde se ridică minicentrala nucleară”.