Psihologul constănțean Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului de Autism “Marea Neagră”, a avut ideea, în 2017, să organizeze un ultramaraton pe plajă pentru a atrage atenția, dar și sponsorizări pentru copiii bolnavi de autism. Așa a luat naștere „Alerg 24h pentru Autism”, un maraton pe plajă, format din echipe. După acest eveniment, autoritățile i-au propus ambițiosului psiholog un proiect.

„Apele Române au dat acordul pentru acel eveniment pentru a se desfășura pe plajă. Au văzut impactul, au văzut determinarea oamenilor și au venit cu o propunere la mine: de a amenaja o plajă pentru persoane cu nevoi speciale. Motivația lor a fost că nu există pe tot litoralul românesc o astfel de plajă, că primesc numeroase solicitări din partea ONG-urilor, din partea persoanelor fizice, să existe un astfel de sector de plajă în Constanța și nu numai, și în stațiunile de pe litoral. Nu știam nimic atunci despre o astfel de plajă, am intrat pe internet, am căutat, am cercetat, am văzut în alte țări cum arată și am repornit discuțiile cu ei: am spus DA, mă interesează, aș vrea să fac un astfel de proiect“, a povestit Adrian Gemănaru.

Art terapie, tobe africane, atelier de olărit și alee senzorială, la Plaja Terapeutică

Inițial, proiectul prevedea doar o rampă de acces și niște cărucioare mobile plutitoare. Ulterior, Adrian Gemănaru a studiat mai în ansamblu ceea ce înseamnă un astfel de proiect, a fost în Statele Unite ale Americii și a văzut un parc terapeutic pentru persoane cu dizabilități. Atunci i-a venit ideea ca plaja specială să se transforme într-un astfel de parc, pentru ca toți cei care vin pe litoral să aibă ocazia să vadă o astfel de plajă terapeutică.

SKP_2169_1600x1060Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Alertă la Banca Națională după alegeri. Investitorii încep să părăsească România, trendul s-ar putea accentua după parlamentarele de duminică
Recomandări
Alertă la Banca Națională după alegeri. Investitorii încep să părăsească România, trendul s-ar putea accentua după parlamentarele de duminică

::placeholdeR–>

Au urmat luni de zile de bătut pe la uși pentru a strânge banii necesari dotării plajei, situată în Constanța, într-o zonă ocolită de agenții economici, când în ianuarie 2018 a primit vestea.

În 2017, am muncit vreo două luni pe plaja aia, am strâns 15 – 20 de mașini de gunoi, le-am cărat de acolo și am făcut curățenie. Am și creionat-o, am făcut și un proiect de arhitectură special pentru acel sector de plajă, o grămadă de bani cheltuiți, însă în ianuarie Apele Române au zis STOP. M-au chemat și mi-au transmis că, din păcate, nu mai pot pune la dispoziție plaja, din motive financiare, chiar dacă este cuprinsă într-un proiect pe fonduri europene pe cinci ani, chiar dacă nu prezintă interes plaja, chiar dacă propunerea a venit de la ei, nu mai pot asigura sectorul de plajă“, spune Gemănaru.

Psihologul este de părere că problemele au fost pe plan local la Apele Române, deoarece în audiența pe care a avut-o la Administrația Națională a Apelor Române reprezentanții acestei instituții au fost total deschiși, și-au manifestat sprijinul și i-au spus că singura posibilitate este să găsească în Constanța un sector de plajă în condițiile în care ei sunt dispuși să pună bani.

Schimbarea la față a PNL și PSD. Calculele pentru aducerea în față a lui Ilie Bolojan și Victor Negrescu ANALIZĂ
Recomandări
Schimbarea la față a PNL și PSD. Calculele pentru aducerea în față a lui Ilie Bolojan și Victor Negrescu ANALIZĂ