Mergem la medicul de familie, primim din nou rețete compensate și trimiteri către specialist. Conflictul declanșat de medicii de familie la începutul anului s-a încheiat. În unele județe mai ușor, în altele mai greu, medicii de familie au semnat actele adiționale la contractele cu Casa de aigurări de sănătate.

”Noi considerăm că am pierdut această luptă cu protestul”, spune, cu amărăciune, președintele Societății Generale de Medicină Generală și Medicină de Familie Prahova, Simona Schnelbach.

Este unul dintre cei mai experimentați, apreciați și bătăioși medici din Prahova. Lupta e pierdută, dar problemele rămân, spune aceasta.

Cinci zile de concediu pe an

Medicul prahovean ține să sublinieze că în lupta medicilor de familie cu sistemul nu totul se raportează la bani. Și că medicii sunt și ei oameni, care au dreptul la concediu. Legea le dă voie să-și ia 60 de zile concediu pe an, dar numai cu înlocuitor, în baza unei ”convenții de reciprocitate”. Asta înseamnă că neapărat medicul care îl înlocuiește pe cel plecat trebuie să aibă semnătură electronică și nu poate fi un pensionar care a ieșit din sistem, spune Simona Schnelbach.

Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților

”Și o zi dacă plecăm de la cabinet, trebuie să lăsăm înlocuitor. Știți foarte bine ce mare e deficitul de medici. Noi nu avem medici care să asigure asistența pentru pacienți, darămite medici care să ne înlocuiască în concediu! La țară nu mai discutăm, sunt zone izolate, nu au în vecinătate un coleg care să-l înlocuiască. Avem colegi care nu și-au luat concediu de ani și ani de zile din acest motiv”, spune reprezentanta medicilor de familie din Prahova.

Aceasta arată că la capitolul „concediu” legea ar fi în favoarea medicilor, cu condiția ca aceasta să poată fi aplicată. Astfel, contractul dintre medici și Casa de Asigurări scrie că dacă medicii nu găsesc înlocuitori CAS e obligat să le găsească.

”Casa de Asigurări nu are de unde să ne găsească înlocuitor și, cu alte cuvinte, de fapt nu ne acordă concediu din cauza asta. Imaginați-vă: cum pot să-i dau eu unui coleg care are și el o listă cu pacienții săi o medie de 20, 25, 30 de oameni pe zi pe care să-i consulte și să facă o muncă dublă? Îmi iau concediu cinci zile pe an. Nu planific cu trei luni înainte pacienți, deci cu trei luni înainte trebuie să știu când plec, pentru că am pacienți cronici care au rețete de continuat. E o nebunie întreagă”, spune Simona Schnelbach.

Risc de criză de personal

Medicii de familie atrag atenția asupra unei alte situații cu care medicina primară s-ar putea confrunta, și anume criza de asistente medicale în cabinetele medicilor de familie. După ce Guvernul a anunțat că vor crește salariile cadrelor sanitare din spital, nu este exclus ca asistentele să migreze de la cabinetele medicilor de familie în unitățile sanitare publice, unde salariile se anunță a fi mult mai mari.

Pe de o parte, dacă vor fi obligați să plătească asistentelor de la cabinetele lor salariul pe ramură, medicii de familie nu vor putea plăti. Iar pe de altă parte, multe dintre acestea vor fi tentate să plece în spitale.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2

”Dacă pe mine mă va obliga să respect salariul pe ramură, gândiți-vă că o asistentă începătoare va avea 3.600 de lei și ajunge, în funcție de vechime, la 5 – 6.000 de lei, oamenii nu or să stea la noi, pentru că noi nu le putem asigura aceste salarii, că nu avem de unde! Se va depopula medicina de familie de asistenți medicali”, atrage atenția medicul Simona Schnelbach.

Rețete plătite de medici, „noaptea minții”

Cea mai mare durere a medicilor de familie rămâne însă faptul că mulți dintre ei sunt obligați să plătească rețete pe care le prescriu cu bună credință pacienților lor. Sunt cazuri în care un bolnav cronic se prezintă la medicul de familie să-și ia rețeta exact în ziua în care a fost externat din spital. Dacă îi dă rețeta, medicul o plătește din propriul buzunar mai apoi. Medicii povestesc că au fost și situații mai aberante, în care au prescris, spre exemplu, un medicament foarte nou pentru diabet, dar fiindcă nu fusese publicat în Monitorul Oficial faptul că au dreptul de a-l prescrie, au fost nevoiți să-l plătească tot ei. Iar medicamentul respectiv costă vreo 500 de lei.

”Sistemul a devenit incredibil pentru pacienți, în primul rând, dar și pentru noi. Noi nu mai facem medicină dacă facem o astfel de interdicție financiară și administrativă, dictatorială și punitivă numai pentru costuri și în detrimentul total al pacienților noștri. Dacă eu îmi permit să scriu fără scrisoare medicală un medicament eu plătesc rețeta, plătesc 5%, 10% din venit pentru că am îndrăznit să prescriu fără scrisoare medicală un tratament de neoprit pentru o boală cronică gravă. Trebuie să găsim soluții pentru așa ceva. Domnul ministru a spus că avem perfectă draptate și de la soluții a ajuns la „hai să înlocuim cu rezidenți sau să mergeți la alți medici”, care au semnat. A fost jignitor ceea ce a zis. E noaptea minții să ajungem să plătim rețetele pe care le dăm paciențior. Haideți să recunoaștem că e o problemă acest sistem”, spune Simona Schnelbach.

De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați
Recomandări
De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați

Și nu e deloc mic numărul rețetelor pe care doctorii de familie sunt nevoiți să le plătească din buzunar din cauza unui sistem defect: „La nivelul județului Prahova se plătesc sute de milioane de lei vechi. Am numeroși colegi care au plătit la astfel de controale 2.000, 3.000 de lei, ba chiar mai mult. Se plătește continuu. S-au plătit enorm de multe rețete și sunt medicamente luate de pacienții noștri și e dreptul lor să le ia”.

Sancțiuni mai multe decât literele alfabetului

Simona Schnelbach cataloghează sistemul care reglementează acest domeniu drept unul de-a dreptul nebun.

„Cât de nebun a ajuns acest sistem? Câtă nebunie am ajuns să trăim dacă noi în permanență suntem, atât de vulnerabili, ajungem de stăm față în față cu pacientul și nu merge programul și programul mă lasă să scot offline rețeta și să i-o dau pacientului să meargă acasă, dar mă trezesc la sfârșitul zilei că nu o validează și că sunt bună de plată”, se întreabă, retoric, doctorița.

Ea spune că medicii au un contract extrem de restrictiv și că numărul sancțiunilor este mai mare decât cel al literelor alfabetului.

”Nu sunt litere la alfabet pentru sancțiunile pe care le avem în legătură cu Casa de Asigurări. Contractul nostru are vreo 15 centimetri”, povestește ea.

Dedesubturi de la discuții

Simona Schnelbach, care a participat la discuțiile dintre reprezentanții medicilor de familie și guvernanți, a povestit și câteva detalii mai puțin obișnuite de la negocieri. Cum, spre exemplu, după ce se stabileau niște lucuri la o întâlnire, la următoarea se discuta de la zero, ca și cum nimic nu s-ar fi stabilit.

”Problemele noastre au fost discutate cu punct și virgulă, cu articol, cu modificări, cum trebuie să sune articolul. Părea rezolvat, făcut. Ne-am întâlnit la Casa Națională de mai multe ori, s-a discutat și pe virgulă și pe cuvânt, s-au făcut procese-verbale în care s-a arătat că lucrurile s-au înțeles, sau un anumit articol trebuie să-l mai discutăm cu domnul ministru, când ne-am întânit cu domnul ministru, s-a luat toată discuția de la capăt de parcă nu avusesem niciun fel de discuție până atunci”, își amintește medicul despre discuțiile ministrului Sănătății.

Un episod memorabil este cel în care, când a constatat că se dă vina pe Ministerul Finanțelor, ministrul Ionuț Mișa i-a pus la punct pe cei care îl invinovățeau de pomană, mai povestește doctorița.

”În fiecare an suntem frustrați că fila de buget pentru asistența primară nu e niciodată conformă cu calculele noastre.  Suntem într-un fel de marasm, iar vinovatul de serviciu este Ministerul de Finanțe. Noi am scris la Ministerul de Finanțe, iar dânșii ne-au spus: oameni buni, noi nu dăm decât  banii. Când ne-am întâlnit la primul-ministru, după miting, era și ministrul de Finanțe acolo, l-am întrebat direct vă rog să ne spuneți, pentru că de câte ori mergem la Ministerul Sănătății și la Casa Națională dumneavoastră sunteți vinovații pentru care noi nu avem rectificări, nu avem fila de buget corectă, se plătesc banii așa. Dânsul a spus de față cu toată lumea aceea, acolo, direct a apus: vă rog să recunoașteți, Casa de Asigurări face propunerea de buget pentru fiecare sector sanitar, Ministerul Sănătății aprobă și eu numai plătesc banii. Dacă voi vreți să-mi dați mie banii să-i așez eu pe sistemul de sănătate, nu am nimic împotrivă”, povestește medicul.

Și adaugă că toți ceilalți au tăcut în fața acestei reacții.

”Reacția a fost că au tăcut, și ne-am lămurit că ne tot plimbă cu vorba”, spune ea.

Medicul ploieștean, care a trăit mulți ani în Europa de Vest, spune că problema este a socității, care tace în fața a ceea ce întâmplă de mulți ani de zile.

”E o problemă a societății românești faptul că nu avem puterea să recunoaștem acolo unde sunt probleme. Haideți să recunoaștem că acest sistem informatic este total defectuos, pentru că noi zilnic avem probleme cu el. Găleți de bani am plătit cu toții pe acest sistem și el nu merge. Ce propunem e de bun simț, e normal și ține mai ales de zona administrativă”, conchide Simona Schnelbach.


Citește și: VIDEO/Neurochirurgii avertizează: sunt mulți copii cu sistemul nervos atacat de boli ale sărăciei. Adolescenții au afecțiuni ”bătrânești”

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Știrileprotv.ro
Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Viva.ro
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Libertateapentrufemei.ro
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile
FANATIK.RO
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
GSP.RO
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Elle.ro
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Unica.ro
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Carambolul cu 12 maşini de pe A3. Gestul unei şoferiţe care a salvat alte autoturisme să se facă zob: "Am făcut cruce! Nu-mi vine să cred"
Observatornews.ro
Carambolul cu 12 maşini de pe A3. Gestul unei şoferiţe care a salvat alte autoturisme să se facă zob: "Am făcut cruce! Nu-mi vine să cred"
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor
HOROSCOP
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI