Cel mai mare partid din România (la urne a fost învins o singură dată, în 2008, ca număr de mandate, nu ca număr de voturi) a arătat la lansarea programului de guvernare 2024-2028 că reprezintă cea mai mare paletă de votanți, de la tineri până la pensionarii cei mai bătrâni.
Reuniți la Uzina Electrică Filaret, la poarta fostei fabrici invitații erau primiți de grupuri de tineri, în timp ce imediat după colț putea fi observați, spre deosebire de celelalte partide cu speranțe la scoruri bune la alegeri, pâlcuri de veterani ai formațiunii. Între cele două categorii erau și șefi de filială, actuali parlamentari sau candidați eligibili pentru noua legislatură.
Nu a mai fost vorba de aducerea de mii de simpatizanți din teritoriu sau din filialele bucureștene, ci o reuniune care să-i aducă în același loc pe oamenii-cheie din campanie, cărora li s-a dat încă o dată semnalul că munca trebuie făcută în primul rând la firul ierbii.
Absolut toate locurile pregătite au fost ocupate, în decorul special pregătit care să amintească faptul că la bază PSD era o formațiune muncitorească. De altfel, Uzina Electrică a fost înființată în 1908, an în care socialiștii români încă bâjbâiau în încercarea unei reorganizări, după pauza luată de partid 1899.
Surse social-democrate au precizat că locul de lansare a fost ales exact pentru a simboliza începutul „reindustrializării”, pe lângă țintirea mesajelor către cei care au reprezentat una din bazele PSD-ului (sub diferitele sale forme de după 90), în ultimii 35 de ani. În primul rând, PSD vrea să-și țină aproape electoratul captiv din zona activă a câmpului muncii. Apoi, PSD rămâne în continuare axat pe urmărirea asigurării susținerii celor din mediul rural.
Starea de spirit a PSD, spre deosebire de cea a „colegilor” din PNL, este mult mai optimistă. Potrivit surselor Libertatea, PSD pleacă în campanie de la ideea că vor obține un minim de 32% după redistribuire, însă ținta lor se duce spre 38-40%, dacă vor avea un context favorabil. Deși în spațiul public mențin ideea că îi vor alături pe liberali la guvernare, mesajul e doar unul electoral, de asociere a PNL de PSD, iar ținta urmărită e slăbirea formațiunii liberale, unde o parte din votanții tradiționali nu mai vor să audă de mariajul cu PSD.
După stabilitate, nevoia de liniște
Potrivit informațiilor Libertatea, în următoarele săptămâni PSD va face tot ce e posibil să stea departe de scandaluri și de evenimente care ar putea aducă aminte grosului populației că vin alegerile. Un episod de tipul celui legat de planșeul Unirii, când a fost un scandal între Nicușor Dan (primar general) și Daniel Băluță (primar al sectorului 4, din partea PSD), e total de evitat în strategia social-democraților.
„Avem nevoie de liniște. Atât ne trebuie până la alegeri. De restul putem să ne ocupăm fără probleme”, a precizat un lider PSD pentru Libertatea. Prin atenția pentru organizare și fără greșeli care să inflameze spiritele, PSD vrea să-l ducă pe Ciolacu la Cotroceni și partidul – din nou la guvernare.
Inclusiv prezentarea programului de guvernare a fost fără vreun zvâc. Marcel Ciolacu a avut grijă să prindă în discursul său toate categoriile socio-profesionale și toate grupele de vârstă, să întindă mâna către colaborare cu alte partide, plus sublinierea ideii că vor să împartă puterea. Ciolacu a evitat atacurile dure la adresa Opoziției sau la adresa celor din PNL, fiind aproape ignorați. Discursul a primit aplauze mai mult din reflex, nu din simțire a capacității oratorice a prezidențiabilului Ciolacu.
Aproape toți care i-au succedat lui Marcel Ciolacu, de la Sorin Grindeanu la Adrian Câciu, au adormit auditoriul. O parte au preferat să iasă, nu să asculte diferitele părți din programul de guvernare. Alții nu au pierdut prilejul să facă fotografii în care să arate vizita la București.
Publicul a mai fost scos din amorțeală de o aluzie a lui Victor Negrescu referitoare la contracandidații lui Marcel Ciolacu (unul cu vizită la Moscova, o altă persoană care nu știa componența Consiliului de Securitate al ONU, iar o a treia care confundă Fondul Monetar Internațional cu alte entități), dar și de Lucian Romașcanu, proaspăt instalat șef al CJ Buzău și fost ministru al culturii.
Ceilalți au evitat să spună lucruri concrete privind programul de guvernare, fiind o colecție de generalități. De exemplu, responsabilul pentru sănătate a vorbit din nou despre cum va construi PSD cele trei spitale regionale, despre care Libertatea a scris de zilele trecute că încă nu le-a fost pusă nici prima cărămidă, cu toate că PSD vorbește de ele de peste un deceniu, iar de opt ani insistă că le va termina în fiecare din mandatele sale.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!