„Numărul celor înscriși la bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”, a declarat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție telefonică la B1TV.  

În același timp, peste 40.000 de elevi care au fost anul acesta în clasa a XII-a nu s-au înscris la bacalaureat 2022, adică aproape 27% dintre absolvenți, arată o analiză Edupedu.

La firul ierbii

„Vouă vă place școala?”, întreabă jurnaliștii Recorder.

„Daaaa!”, răspund copiii în cor.

„Ce vă place la școală?”, continuă dialogul.

„Să învățăm!”, mai spun copiii.

„Bine, chiar dacă nu prea învăț eu, dar… învăț și eu câte ceva”, continuă un băiețel. Discuția are loc în curtea unei școli din județul Vâlcea în care anual încep clasa I aproximativ 30 de elevi și termină mai puțin de 20, explică un cadru didactic pentru Recorder.

Profesoara vorbește și despre copii care n-au venit „niciodată, niciodată” la școală. În medie, cam la fiecare clasă absentează câte doi elevi, explică Mihaela-Irina Dabija, profesoară de limba engleză la o școală din județul Vâlcea.

Școala a încercat să-i conștientizeze pe părinți prin înștiințări scrise. Nu a funcționat. 

Pentru că se căsătoresc, își ajută părinții la școală, nu-și permit să meargă. Sunt doar o parte dintre motivele pentru care copiii din ruralul românesc nu ajung la școală.

Urmărește-ne pe Google News