UE le cere statelor să economisească energie, pentru a face față reducerilor de aprovizionare cu gaz din Rusia. În România, scrie Reuters, unele județe reduc orele de școală, iar Parlamentul, a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagonul din SUA, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte.

Datele Eurostat au arătat că românii au avut cel mai scăzut consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, la mai puțin de jumătate din media din 2020.

Consumul general de energie electrică al gospodăriilor românilor a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an, în timp ce populația încearcă să facă față creșterii prețurilor la energie, inflației și creșterii prețurilor la alimente.

Mai mult de 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, mulți dintre ei bazându-se pe agricultura de subzistență, pe locuri de muncă sezoniere în străinătate sau pe naveta în orașe, notează Reuters.

În satul Vasilați (n.r. județul Călărași), de exemplu, localnicii își încălzesc casele cu lemne, dar își fac griji pentru facturi.

„Am doar televizorul, frigiderul și o lampă. Am grijă”

Georgeta Ichim, o pensionară și văduvă de 67 de ani, locuiește singură într-o casă veche, slab luminată, cu bușteni de lemn stivuiți îngrijit lângă ușa ei.

Încălzește cel mult o cameră, ca să facă economie. „Am doar televizorul, frigiderul și o lampă. Am grijă”, a spus ea. Chiar și așa, o vecină care locuiește în condiții asemănătoare a plătit 150 de lei pentru două luni.

Tudorel Dedu, 57 de ani, care strânge fier vechi, folosind căruța și calul său, și mai lucrează, din când în când, ca zilier a mărturisit că el cheltuie mai mult pe hrana animalelor, având în casă putine electrocasnice, un televizor, un frigider, un congelator, și câteva becuri.

Îl costă mai mult hrănirea calului, a vacii, a porcilor, a găinilor și a rațelor sale!

„Nu am teren pe care să cresc nutreț, trebuie să cumpăr hrană pentru animale și îmi iau locuri de muncă de zi. Ce putem face, mergem mai departe, cum se spune”, spune Tudorel Dedu.

Foto: Prprimariavasilati.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News