La început de noiembrie, în Roma, capitala Italiei, se împlinește o lună de când au fost ridicate ultimele restricții în contextul pandemiei de COVID-19. Nu mai este necesar certificatul verde care să ateste vaccinarea, iar obligativitatea purtării măștii a fost scoasă și din mijloacele de transport în comun. Doar în spitale și centre de îngrijire a rămas obligatorie.
La șapte luni distanță față de România, care a învins pandemia începând cu 9 martie, de când s-a ridicat starea de alertă și toate măsurile au trecut la rangul de recomandări.
Însă italienii nu au uitat de momentele în care toată Europa se uita cu frică la ce se întâmpla în marile orașe din peninsulă. Și nici de virusul care a curmat 180.000 de vieți, conform statisticilor oficiale, și care a dus la 3 milioane de infectări din 2020 până în prezent.
Pe străzi și în magazine, cam o persoană din cinci încă mai poartă mască, iar în mijloacele de transport în comun, poate una din trei.
La toate magazinele, fie că vorbim de restaurantele centrale sau de buticurile cu magneți de pe străzile laterale, angajații poartă mască.
Pe ferestrele farmaciilor este mesajul Ministerului Sănătății, care anunță oamenii că pot să se vaccineze cu a V-a doză, pe care o recomandă în special persoanelor vulnerabile: cei de peste 65 de ani și bolnavii cronici. Italia a început vaccinarea cu a V-a doză de la începutul lunii septembrie, aprobând inclusiv noile vaccinuri ale Pfizer și Moderna, care oferă protecție crescută în special împotriva tulpinii Omicron și subtulpinilor derivate.
Cozi pentru selfie la marile obiective
Iar ridicarea restricțiilor se vede în Roma: la finalul lunii octombrie și la început de noiembrie, străzile din capitala Italiei sunt neîncăpătoare. Pe străzile mici și înguste din zonele istorice, oamenii stau umăr la umăr, ca la un concert. Se circulă în șir indian, de-o parte și de alta a drumului, mijlocul fiind plin de turiști cu telefoane în mână.
Se vorbește constant în germană, franceză sau spaniolă peste tot în jur, de la restaurantele mici, care se chinuie să acapareze cât mai mult din străzile deja îngrămădite, până la cozile interminabile la obiective turistice. Până și străzile secundare sunt aglomerate, majoritatea cu turiști care se uită, rătăciți, pe telefon.
În Piața Navona, din apropierea Panteonului, mii de oameni fotografiază fântânile arteziene și catedralele care împrejmuiesc spațiul deschis. Iar pe toate străzile care dau spre piață nu e loc liber nici să te oprești, fără să fii înghițit de mormanul de oameni. Iar la Colosseum sau la faimoasa Fontana di Trevi este rând de peste 50 de persoane pentru fiecare colțișor care le dă voie turiștilor să-și facă un selfie cu clădirile din spate.
Nicăieri nu este mai aglomerat însă decât pe Via della Conciliazione, celebrul drum care duce spre inima Vaticanului – Piața și Bazilica „Sfântul Petru”. Sunt atât de mulți turiști, încât pare că mulțimea nici nu se mai mișcă. Doar rândul pentru a vizita bazilica este lung de cel puțin un kilometru, iar biletele la muzeele Vaticanului, inclusiv pentru Capela Sixtină, se dau cu câteva zile în avans, chiar și acum, în noiembrie.
„Cine mănâncă singur moare singur”
Alungați din centrul orașului și din mijloacele de transport de valurile interminabile de turiști, italienii se adăpostesc în restaurantele de cartier, deschise doar câteva ore pe zi, cel mai des seara. „Chi mangia solo, crepa solo” (Cine mănâncă singur moare singur), spun localnicii, iar zicala se respectă întru totul în aceste restaurante.
Cu greu găsești o masă liberă, care să nu fie rezervată, iar familii întregi de italieni iau „masa zilei” de la ora 7 seara, pe terase de pe străzile mici. Pe terase, fiindcă începutul de noiembrie a fost blând cu capitala fostului imperiu: chiar și seara, temperatura se învârte în jurul a 18-20 de grade Celsius.
Puținii turiști care se avântă în astfel de restaurante se simt uneori ca niște intruși la o cină în familie. Ospătarii și clienții se salută, primesc recomandări despre ce e mai proaspăt în bucătărie, iar la rândul lor fac recomandări spre bucătării despre ce sau cum și-ar dori să mănânce.
E și un paradox: cu cât te îndepărtezi de centru, mâncarea nu doar că devine mai ieftină, dar e și mai bună. La un restaurant cu recenzii foarte bune pe platformele de specialitate, aflat pe lângă marile obiective din zonele istorice, o masă pentru două persoane trece cu ușurință și de 50 de euro. La restaurantele de cartier, aceeași masă nu trece de 30, cu tot cu un rând de băuturi incluse.
Singura soluție pentru cei care vor să evite aglomerațiile din jurul obiectivelor turistice este să se refugieze în zona celor șapte coline.
În jungla de beton din centrul orașului, unde singurele plante de pe marginea străzii sunt în ghivece, iar trunchiurile copacilor sunt sugrumate de asfalt, o recomandare pentru turiști este Grădina Zoologică – Bioparcul. Una dintre cele mai vechi din Europa, întinsă pe aproape 17 hectare, are o componentă puternică de educație despre riscurile poluării sau ale braconajului, chiar dacă trebuie să știi italiană bine ca să înțelegi toate nuanțele, în engleză fiind doar câteva informații esențiale.
Fotografii: Cătălin Hopulele