Nu se ceartă, nu vor măriri de salariu și nu fac grevă, poate doar, vor mai trebui unși din când în când pentru a putea fi mai productivi. Acesta este atenția de care au nevoie din când în când. În rest își vor merita banii pe linia de producție.
Cele mai noi tehnologii în robotică au venit din Danemarca, iar aici vorbim de UR-3, un mic robot colaborativ de doar 9 kilograme. De fapt, este doar un brat care poate fi montat oriunde, în orice poziție, în funcție de nevoie, el făcându-și treaba.
„Vorbim de un robot cu 6 axe, foarte versatil, are doar 9 kilograme și se poate monta în orice poziție. El poate fi montat chiar și în tavan, în podea, în plan orizontal sau vertical în funcție de doleanța sau cerința aplicației”, a declarat pentru Libertatea, Horia Stănese, Business Development Manager Universal Robots România.
Potrivit acestuia generația aceasta de roboți nu vine pentru a lua locurile de muncă din variatele industrii pe care le avem în România, ci vine să ajute și să lucreze cot la cot cu angajații români.
Cum funcționează robotul colaborativ
După o scurtă programare de doar câteva minute, timp în care manual acesta este fixat în diferite poziții pentru a știi ce pași să urmeze, robotul colaborativ este pus la muncă. Dar până acolo, fiecare fixare manual are nevoie să fie programată cu ajutorul unei tablete care deține softul necesar.
Cea mai simplă aplicație pentru acesta nu are nevoie decât de 3 sau 4 puncte de referință pe care brațul metalic să le bifeze atunci când își face treaba repetitive. După ce acestea au fost stabilite, doar se apasă pe butonul de Play, așa cum făceam în tinerețe la casetofon și lăsăm noul coleg să își vadă de treabă.
„El poate fi folosit în orice ramură industrială, iar în alte țări acesta este folosit și în radioterapie, bartending sau chiar și în industria de televiziune”, a mai declarat Stănese.
Mișcările lui sunt intuitive, și dacă se lovește de ceva se oprește automat și instantaneu. La fel reacționează și atunci când este pe care să prindă o mână sau orice altceva decât obiectul pentru care este programat.
Roboții colaborativi reduc timpuld e așteptare pentru colegii oameni, astfel că se poate vorbi de o creștere a productivității cu până la 85%. Și nu trebuie să vă faceți griji că acești vp vor lua locurile de muncă, pentru că la ora actuală doar 10% dintre meserii sunt 100% automatizabile.
În condițiile în care România își pierde tot mai mult forța de muncă calificată, acest gen de roboți ar putea fi parția soluția pentru continuarea muncii în fabrici, mai ales că 3 din 5 industrii duc o acută lipsă de angajați.
ANALIZĂ / Cum arată piața muncii din România. Tinerii sunt slab pregătiți și există discriminare