Biserica Sinții Arhangheli Mihail și Gavril, din satul Balota de Sus, ar avea o vechime de mai bine de 300 de ani, după cum susține preotul paroh. Unele cărți istorice menționează însă că datează din 1812, fiind pictată în anul 1858. Construit din lemn, lăcașul de cult ar fi fost adus în Dolj dintr-o localitate gorjeană.
De-a lungul anilor, localnicii din comuna Murgași și-au găsit aici alinare sufletească, pentru unii dintre aceștia rugăciunile de aici înfăptuindu-le adevărate minuni. Acum însă, oamenii se roagă sub cerul liber din cauza unui incendiu care a transformat biserica în ruine.
“De fiecare dată când mă rugam la Maica Domnului simțeam o liniște așa mare în suflet și greutățile mi se luau de pe umeri. Au venit și alții să se roage aici pentru puterea de mântuire și tămăduire a icoanei Maicii Domnului și le mergea bine și li se îndeplineau rugămințile. În urmă cu foarte mulți ani, pe vremea lui Ceaușescu, sus pe deal curgea un firicel de apă și oamenii beau din ea, că cică ar fi avut puteri tămăduitoare. Toți bătrânii vorbeau despre asta, dar pe ascuns, de teamă să nu ne dărâme comuniștii biserica”, povestește una dintre enoriașele lăcașului de cult.
Femeia e bătrână și ar urca acum în dealul de la Balota de Sus pentru a vedea ce a mai rămas, după incendiu, din lăcașul de cult, dar picioarele nu o mai ascultă. Ar vrea să se roage din nou la icoana Maicii Domnului dacă aceasta nu ar fi fost mistuită de flăcările ce s-au abătut în acoperișul bisericii pe 26 august 2017.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5bc7ca9b642d174ffcff094f4a7fcedd.jpg)
Cauza incendiului, un mister
Părintele Constantin Văduva slujește la această biserică din 1991, când a fost hirotonit. Acesta vorbește cu tristețe despre momentul în care și-a văzut biserica mistuită de flăcări, subliniind faptul că lăcașul de cult și icoanele distruse acum de flăcări au avut o însemnătate specială pentru enoriașii din parohie.
::placeholdeR–>
Preotul susține că în momentul producerii incendiului sătenii nu prea au mai avut cum să salveze biserica de la distrugere totală.
“Nu se mai poate repara, e în stare de degradare. Acum trebuie să facem alta, din temelii. Acum facem o cămeruță să putem să facem și noi pe timp de iarnă o înmormântare, să facem un parastas. Acum, de Sf. Dumitru, am făcut slujba aici, afară, pe alee, în aer liber și am zis că până ridicăm viitoarea bisericuță să avem un acoperiș să putem oficia slujbele. Pe peretele despărțitor între Naos și Pronaos, dar și în altar aveam picturi foarte vechi și icoanele erau încastrate în perete. Din ele nu s-a salvat nimic. Erau foarte vechi, de patrimoniu. Au ars complet. Ce s-a putut salva când au deschis ușa băieții au fost de pe masă niște sfeșnice și crucea din altar și iconostasul. Restul a fost tot ars”, povestește părintele.
Însă, femeile venite cu mâncare la oamenii care ajută la construirea unei încăperi în care să se țină slujbe cred că biserica a luat foc de la un scurtcircuit produs la un stâlp de electricitate din lemn, aflat la poarta curții bisericii.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bfa88eafba4c128e0a4ec224b3dd482e.jpg)
“Acoperișul era din șiță, a luat foc după-amiaza la ora patru, din scânteie de la un alt incendiu, un vecin a dat foc aici la vegetația uscată și focul s-a întins”, mai spune Constantin Văduva.
Alți localnici spun ca scânteia produsă de la un alt incendiu ar fi îndreptat flăcările de la temelia lăcașului, și nu de la acoperiș.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.