Oamenii din Dăbuleni au început în urmă cu câteva zile să culeagă primele lubenițe de pe sutele de hectare cultivate cu “dulcele” doljean. Recolta este una bună, suficientă pentru a acoperi cerința din țară, dar și pe cea din străinătate. Fermierii susțin că pepenii lor sunt bio, iar cei care au apărut deja pe piață nu provin de la Dăbuleni.
Agricultorii sunt susținuți de către autoritățile locale care i-au sprijinit să își formeze cooperativa.
„Declarăm deschis sezonul lubeniței de Dăbuleni care este certificată prin „Casa Pepenilor Dăbuleni”, iar mai nou avem și cooperativă care, cu siguranță, o să îi ajute pe fermieri să își vândă mult mai bine marfa. Produsele noastre merg la nivel național și, să sperăm cu puțin noroc, dacă producătorii vor îndeplini toate condițiile, să meargă și în afara țării. Cooperativa a primit o ofertă din Suedia, iar noi am purtat discuții cu fermierii și ne-au comunicat că le-a fost cerută o anumită cantitate, pepenele să aibă între patru și șase kilograme și am înțeles că vor un anumit soi de lubeniță pe care îl vor acolo în Suedia pe piață. Acolo marfa va merge în supermarket”, a precizat Claudia Ghiță, purtător de cuvânt al Primăriei Dăbuleni.
Reprezentantul administrației locale susține că, din păcate, nu există solicitări pentru piața românească.
::placeholdeR–>
Bani mai mulți de la străini
Fermierii din Dăbuleni sunt foarte mândri că roadele muncii lor vor ajunge la export. Și au de unde vinde. Doljeanul Alin Moraru preconizează că va culege de pe cele trei hectare undeva la 240 tone de pepene verde. Și a vrea să îl cam vândă pe tot în străinătate, unde prețul obținut e mai mare.