La Pietroşani, în judeţul Prahova, botezul cailor este cea mai mare sărbătoare a anului şi adună sute de oameni veniţi din localitate şi din împrejurimi să vadă frumoasele animale aduse, conform tradiţiei, la botezat. Bărbaţi şi femei, tineri şi vârstinici, călare, în căruţă, cu maşina de teren sau pe jos, unii chiar în cârje, se adună pe islaz să asiste la botez şi la parada celor care se mândresc cu caii lor.
Pentru sărbătoarea de Bobotează, animalele sunt ţesălate, curăţate, bine hrănite şi împodobite cu ciucuri, zurgălăi, hamuri de sărbătoare. Fiecare proprietar de cai vrea să arate celorlalţi ce animal frumos are şi vrea ca, odată cu botezul, animalul să fie „sfințit”, să aibă un an cu sănătate şi să îşi ajute stăpânul în gospodărie.
Cai care costă cât un autoturism
Printe cei aproximativ patruzeci de cai care s-au adunat duminică pe islazul de la Pietroşani, câţiva au atras toate privirile. Sunt caii frizieni, de un negru ireal, bine întreţinuţi, cu o ţinută impecabilă.
Proprietarul lor, Dragoş Marin, este din partea locului şi de mic iubelşte caii. Tot de mic părinţii l-au adus an de an la Botezul Cailor, iar acum îşi aduce mândru armăsarii care fac spectacol pe islaz.
Un astfel de cal costă între 6.000 şi 8.000 de euro, povesteşte bărbatul. Are cinci astfel de cai. Nu a făcut niciodată calculul cât îl costă întreţinerea lor.
„Ieftin nu este să ţii cinci cai. Dar ce contează, când creşterea lor este pasiune?”, a declarat Dragoş Marin pentru Libertatea.
Doi dintre caii pe care acesta i-a adus la botezat sunt înhămaţi la o şaretă mare, de lux. Altul trage după el un atelaj uşor, adus din Germania. Nu pune caii la muncă, îi place să-i răsfeţe.
„Nu poţi să pui un astfel de cal la tras. Nu-mi aduc niciun venit, doar bucuria de a-i avea. Am fost cu ei pe la expoziţii, pe la Indagra şi altele, dar totul costă: să-i transporţi, să-i cazezi”, mai spune bărbatul.
Povesteşte că nici măcar nu îi închiriază mirilor care vor să se plimbe cu trăsura în ziua cea mare. Deşi are prieteni care l-au rugat să-i împrumute caii pentru astfel de evenimente, Dragoș Marin povesteşte că nu le-a cerut bani pentru aşa ceva.
Biciul și îndemnul „Fir-ar mă-ta a dracului!”, în zi de sărbătoare
Pe acelaşi islaz, câţiva metri mai încolo, se derulează scene desprinse parcă din altă lume. Cinci bărbaţi par să pregătească ceva: o bucată imensă de beton, încărcată cu fier, de care e agățat un ham. Un cal, în mod evident mult mai puţin îngrijit decât frizienii lui Dragoş Marin, este băgat în ham şi bătut cu sălbăticie.
Miza e ca bietul animal să urnească din loc şi să tragă cât mai mult bucata de fier beton. Biciul şi îndemnul „Fir-ar mă-ta a dracului!” ar trebui să convingă bietul animal.
Din mulţimea adunată în jur, unii îi cer bărbatului să se oprească. Alţii îi spun să-i dea înainte, că animalul poate. Urmează alt cal supus chinurilor, apoi altul, care, înhămat la o căruţă, e pus să tragă bucata de beton. Poliţişti și jandarmi asistă la scenele violente fără a spune ceva.
În anii trecuţi, trasul buştenilor era probă de concurs în cadrul sărbătorii de Botez al cailor. Oficial, s-a renunţat la ea pentru că s-a considerat cruzime contra animalelor. În realitate, legea există, doar că este greu de aplicat. Nu-i bai, spun cei care bat animalele, îi botează părintele şi le e bine tot anul.
Citește și:
VIDEO / Tinerii vor să învețe despre trecut. „Experimentul Pitești să fie predat la școală!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro