Nu a absolvit niciun curs de cofetărie sau patiserie, însă asta nu o împiedică să dea gust și formă pasiunii pe care o are de când avea 9-10 ani. Pentru că de atunci ”prăjiturește” Georgiana Dinu. A gătit mai întâi pentru familie, după care au început prietenii să-i guste din dulcile-i minuni. Așa a ajuns ca, înaintea sărbătorilor, Georgiana să gătească pentru cei dragi, încontinuu, chiar și trei-patru zile.
”Gătesc de pe la 9 ani. Atunci am făcut primele prăjituri, cred că mama m-a inspirat, o femeie de la țară care-și învață copiii duminica cu ceva dulce. Mi-a plăcut foarte mult, așa că am început să fac si eu. La început, copil fiind, am fost pasionată de înghețată. Făceam tot felul de combinații, apoi biscuiți, cremă de zahăr ars. Am făcut apoi o pauză, după care am reluat pentru că mama a plecat din țară și nu mai avea cine-mi face. Am început să-mi cumpăr reviste, să fac pentru familie, apoi au început prietenii să mă roage să le fac pentru diverse evenimente, de sărbători, și așa am ajuns să descopăr că ador să fac prăjituri”, spune Georgiana.
Lumea se întoarce la prăjiturile bunicii
Georgiana povestește că cel mai mult a gătit încontinuu 43 de ore. A rezistat cu multă cafea, cola și cu muzică. E tot ce-i trebuie pentru a scoate pe bandă rulantă prăjituri ca la bunica. Asta pentru că Georgiana prepară toate rețelele în mod clasic, așa cum le făceau bunicile noastre pe vremuri.
”Merg pe rețete de prăjituri tradiționale, rețete vechi, așa cum le făceau bunicile noastre. Oamenii preferă nuci, faguri, foi, rețete simple și vechi, lumea se întoarce la prăjiturile bunicii, pesemne s-au cam săturat de atâtea mousse-uri și alte lucruri sofisticate, dar zic eu cu mai puțin gust, și se întorc la lucrurile vechi, simple și foarte gustoase”, spune Georgiana.
Pentru tânăra de la Buzău, perioada de dinaintea Paștelui este cea mai aglomerată. Și în rest o solicită prietenii, atunci când au evenimente, însă de sărbători avalanșa de cereri o face pe buzoiancă să-și antreneze întreaga familie, pe soț și pe cei doi copii, la prăjiturit.
„Frâmânt de mă ia amețeala”
Spune că se apucă vineri noapte facă pasca, iar sâmbătă toată ziua face cozonaci. Folosește ouă de țară, nu pune aditivi, afânători sau, cum le numește ea, alte „porcărioare” ca să arate mai bine sau să țină mai mult.
„Trei zile nu mai ies din bucătărie. Despre cozonac, ce să zic, e rețeta pe care o folosesc cele mai multe gospodine. Nu înțeleg de ce spun unele persoane că nu le iese. E foarte simplu. Îl frământ de mă ia amețeala. Îl trântesc pentru că-l frăgezește, soțul meu ține ligheanul, iar eu îl trântesc. Când mă ia amețeala știu că e suficient”, spune amuzată Georgiana.
Folosește nucă multă, rahat, cacao, pentru că îi place să fie plin, nu doar cocă.
Visul ei, propriul laborator de cofetărie
Dincolo de pasiunea de a găti pentru prieteni, Georgiana Dinu are și un vis: acela de a avea propriul laborator de cofetărie, în care să păstreze aceeași linie și din care să iasă produse tradiționale de care toată lumea să fie foarte mulțumită.
Vrea, de asemenea, să se instruiască în domeniu, să devină mai bună, însă orice s-ar întâmpla în viitor, buzoianca spune că nu va ajunge să prepare amandine și boema, ci prăjituri de casă, așa cum făceau bunicile noastre în vremuri demult apuse.
Citește și: EXCLUSIV/ Monica Bârlădeanu prinde Învierea în Los Angeles. “Merg cu prietenii mei români la slujba de la Biserica Ortodoxă Greacă”