Cea mai scumpă, dar și cea mai elegantă și căutată dintre stațiunile de pe Valea Prahovei, Sinaia încheie anul acesta un sezon considerat extraordinar de bun. A nins abundent la munte, stratul de zăpadă a fost excelent pentru schi și snowboard, iar turiștii nu s-au lăsat așteptați.

”A fost cel mai bun sezon de la Revoluție încoace”, spune primarul stațiunii, Vlad Oprea.

Dacă în alte stațiuni s-a tras linie și s-au făcut calculele contabile, la Sinaia sezonul de schi nu s-a încheiat. Așa că nu există cifre oficiale privind încasările operatorilor de transport pe cablu și alte hotelierilor.

sinaia 1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Un lucru este însă cert și îi bucură mult pe cei cu afaceri în turism: a crescut calitatea celor care merg la munte și care au ales Sinaia.

Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială | SONDAJ

Recomandări
Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială | SONDAJ


::placeholdeR–>

Iar oamenii muntelui se arată fericiți că scade de la an la an numărul celor care urcă pe pârtie în pantofi.

În plus, anul acesta Sinaia a obținut premiul de cea mai bună stațiune de schi din România din partea unui juriu internațional reunit în celebra stațiune austriacă Kitzbuhel.

”A crescut calitatea turiștilor în sensul în care am constatat că la Sinaia vin în special oameni care înțeleg muntele. Sunt foarte puțini cei care vin la Sinaia să schieze un weekend”, spune edilul.

Edilul consideră însă că, dincolo de premiul primit de Sinaia, faptul că România a fost inclusă în acest concurs este foarte important.

Turiști mulți, investiții pe măsură

Care este „rețeta” folosită pentru a ajunge la cel mai bun sezon de schi? Sunt două ”secrete”, general valabile când vine vorba despre turism.

În primul rând, investițiile. În ultimul deceniu, la Sinaia s-au investit 30 de milioane de euro în domeniul schiabil: s-au contruit două tronsoane de telegondolă, ambele operate de Primărie printr-o firmă ce aparține Consiliului Local, s-au cumpărat patru mașini de bătut zăpada și tunuri pentru zăpadă articificală care să acopere 14 kilometri de pârtie, ceea ce înseamnă mai bine de jumătate din domeniul schiabil al stațiunii.

George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV
Recomandări
George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV

S-a amenajat până și un iaz artificial sus, pe munte, pentru ca tunurile de zăpadă să aibă de unde-și lua apa pe care o tranformă în omăt. A costat 6,5 milioane de euro, bani europeni.

Un alt „secret” este participarea stațiunii la Târgul de turism. Sinaia a avut stand la târgul de profil de la Berlin și va avea unul și la târgul de la Londra, în octombrie. Iar numărul turiștilor străini a crescut, susține edilul.

Competiții pe final de sezon

Deși a trecut Paștele și suntem la jumătatea primăverii, iarna este încă la ea acasă la Sinaia.

Sus, la 2.107 metri altitudine în Bucegi, pe pârtiile amplasate la cea mai mare altitudine din România, încă mai e zăpadă, iar de acest lucru profită deopotrivă turiștii și localnicii.

În acest weekend pe pârtiile din Valea Dorului și Valea Soarelui se desfășoară două competiții sportive. Una dintre ele este „Sinaia pe pârtie”, un concurs destinat localnicilor îndrăgostiți de schi, a declarat Maria Floricica, unul dintre organizatori.

Zeci de concurenți s-au înscris la probele de slalom special și slalom uriaș organizate de către autoritățile locale. Cel mai tânăr dintre ei are doar patru ani, iar cel mai vârstnic este octogenar. Câștigătorii primesc trofee și premii în bani, însă cei mai mulți dintre ei spun că adevăratul câștig este faptul că fac sport, se distrează și se simt minunat. Concursul a ajuns deja la a 13-a ediție și, de la an la an tot mai mulți localnici se înscriu.

Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice
Recomandări
Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice

Tot la Sinaia, zilele acestea se desfășoară și Cupa Veteranilor la schi, o altă competiție devenită tradiție, care se organizează de mai bine de două decenii. Participanții sunt veterani ai sporturilor de iarnă care arată că la orice vârstă poți fi campion. Fiecare dintre participanți este el însuși o poveste de viață și o lecție pentru prea numeroșii tineri care nu fac nici măcar o oră de sport pe săptămână.

Oamenii muntelui se încăpățânează să creadă că muntele nu este doar pentru schi. Prin urmare, Sinaia va găzdui, anul acesta, un campionat mondial de Mountain Bike. Va fi pentru prima oară când o astfel de competiție va fi organizată în România.

Citește și: EXCLUSIV/Bogdan Munteanu, omul care știe tot ce se întâmplă cool în oraș. Fost politehnist, fost corporatist, acum promoter de underground

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News