“La primul leu câștigat, dau de băut la toată lumea”, strigă un bărbat de după o grămadă de cartofi către colegii săi de piață. Ceilalți încep să râdă. Un râs amar, căci nici ei n-au vândut nici o legătură de pătrunjel până la ora 10.00.

Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență, prin care s-a decis închiderea piețelor agroalimentare de tip hală, i-a luat pe toți pe nepregătite. Peste noapte, primăriile de sector au fost nevoite să găsească soluții pentru cele peste 60 de piețe pe care le au în administrare, astfel încât să nu-i lase pe micii producători fără muncă și fără câștiguri.

Piața Valea Ialomiței din Sectorul 6 al Capitalei a fost reamenajată în parcarea supraterană. Foto: Vlad Chirea / Libertatea
Piața Valea Ialomiței din sectorul 6 al Capitalei a fost reamenajată în parcarea supraterană. Foto: Vlad Chirea / Libertatea

În cele mai multe zone din București, tarabele au fost mutate afară, prin parcări și pe trotuare, iar la altele, cum este Piața Obor, au fost ridicați pereții laterali, ca să permită o aerisire cât mai bună.

Frigul, cel mai mare dușman pentru comercianți

Singura problemă este frigul și cum vor rezista oamenii la temperaturile din ce în ce mai scăzute.

Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”
Recomandări
Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”

”Temperatura de-acum nu mai crește, va scădea. Nu știu cât vom suporta noi, iar marfa îngheață”, spune Vasile Bratu.

Vasile Bratu și soția sa, în Piața Valea Ialomiței. „Nu știu cât vom suporta frigul”. Foto: Vlad Chirea / Libertatea
Vasile Bratu și soția sa, în piața Valea Ialomiței. “Nu știu cât vom suporta frigul”. Foto: Vlad Chirea / Libertatea

De 20 de ani se ocupă de agricultură împreună cu soția sa, Elena, într-o comună din județul Dâmbovița. Amândoi sunt de la prima oră în noua piață amenajată în parcare. Au așezat cartofii și ceapa ca la expoziție, după panoul de plexiglas. Un castron cu murături a fost pus bine, intenționat pe colț, cât mai la margine, ca mirosul lor să îi atragă pe clienți.

Bratu e împăcat cu noua variantă în care va funcționa piața cel puțin în perioada următoare. Măcar muncește și câștigă un ban. De frig îi e cel mai teamă pentru că îi afectează marfa. Nu poate vinde clienților, mai ales celor fideli pe care i-a câștigat în atâția ani, cartofi degerați.

Puțini clienți urcă în parcarea supraetajată, unde funcționează mai noi piața din Sectorul 6. Foto: Vlad Chirea / Libertatea
Puțini clienți urcă în parcarea supraetajată, unde funcționează mai noi piața din sectorul 6. Foto: Vlad Chirea / Libertatea
Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani
Recomandări
Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani

”În situația în care se închidea de tot piața, noi, producătorii, am fi fost dezavantajați. Nu mai aveam bani de mâncare, de lemne. Iar în altă parte nu am fi avut unde merge. Aici producem ceva. Dacă stăm acasă, nu producem nimic, nu câștigăm niciun ban”, spune bărbatul, ridicând din umeri.

Vinovații din vecini

La unison, comercianții din piața mică din sectorul 6 arată cu degetul către un singur vinovat. Nu Guvernul, nu pandemia. Ci Piața Obor.

Le-au rămas în minte imaginile apărute în repetate rânduri în spațiul public cu aglomerația din Obor, cu oameni care nu respectă minimele reguli de protecție, clienți care nu păstrează distanța și nu poartă mască.

La PIața Obor au fost ridicați pereții. Foto: Vlad Chirea / Libertatea
La PIața Obor au fost ridicați pereții. Foto: Vlad Chirea / Libertatea

”I-au văzut pe ei așa, și ce-au zis, hai să îi închidem pe toți”, spune un alt comerciant, Marian Soare, gesticulând nemulțumit.

Laudă marfa sa și pe a celorlalți producători, despre care spune că toată este de calitate. Familia sa deja și-a făcut un nume în piața Valea Ialomiței. Bunicii și părinții lui au avut tarabă acolo, iar acum este rândul lui să ducă tradiția mai departe. Emblema familiei este usturoiul.

Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța
Recomandări
Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța

“Noi am fost cei mai de treabă și tot noi am fost aruncați afară”

Bărbatul s-a apucat de agricultură în 2010, când a renunțat la locul de muncă dintr-o companie auto mare. Până acum a cultivat cartofi, usturoi, ceapă și porumb pe terenurile pe care le deține în Mihăilești, județul Giurgiu.

Nu-i convine decizia Guvernului de a închide toate piețele și nu o înțelege. ”Noi, ăștia care am fost cei mai de treabă și înțelegători cu sistemul, am fost aruncați afară”, spune el, care insistă că în piața lor măsurile au fost toate respectate.

Acum e nevoit să se adapteze. Speră că legumele nu-i vor îngheța din cauza frigului și că îl vor salva clienții vechi.

Tarabele din Piața Valea Ialomiței au fost mutate în parcare. Foto: Vlad Chirea
Tarabele din piața Valea Ialomiței au fost mutate în parcare. Foto: Vlad Chirea

”Unii dintre ei mi-au cerut numărul de telefon să mă sune să le aduc pe comandă ce vor ei la scara blocului, alții m-au întrebat unde mă găsesc și le-am zis că sus, în parcare”, povestește el.

Revolta comercianților de la parter

Nimeni nu-și mai poate face griji că nu este respectată distanțarea fizică în piața Valea Ialomiței. Nu mai are cine să fie obligat să o respecte. Clienții vin când și când, ușor dezorientați de noua amenajare.

REPORTAJ. Supărarea comercianților dintr-o piață de la marginea Bucureștiului pe aglomerația de la Obor: “I-au văzut pe ei așa și ce au zis, hai să îi închidem pe toți”

Ca să ajungă printre tarabe, trebuie să urce o pantă lungă. Bătrânii, trăgând cărucioare de cumpărături după ei, uitând de liftul din hală sau fiindu-le frică să-l folosească, obosesc repede urcând panta folosită în mod normal de mașini.

Dacă pentru agricultori s-a găsit o soluție, patronii de magazine din hală mai au de așteptat.

Pentru că întreaga hală este considerată piață, a fost închisă în totalitate. Micile magazine de la parter, cu produse lactate, carne sau produse de curățenie, nu mai pot funcționa nici ele.

Spre comparație, etajul de deasupra halei Obor, unde sunt mai multe magazine, este considerat spațiu comercial, nu piață, astfel că întreaga zonă funcționează în continuare.

”Fiecare piață ar fi trebuit luată în parte și analizat fiecare caz. Dar cel mai simplu e să pui lacătul. Când nu ești capabil, pui lacătul, așa e cel mai simplu”, spun oamenii nemulțumiți.

Comercianții de la parter sunt supărați că magazinele le-au fost închise. Foto: Vlad Chirea / Libertatea
Comercianții de la parter sunt supărați că magazinele le-au fost închise. Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Au venit toți luni la muncă, sperând la o minune. Că se va fi găsit o soluție și pentru ei sau că autoritățile au mai dat o hotărâre peste noapte, prin care s-au răzgândit și deschid înapoi piețele.

“Poate facem o derogare”

Vreo 15 patroni de magazine s-au strâns ciorchine în hală. ”Uitați, ne-au pus barieră, nu ne lasă să mergem la magazinele noastre!”, strigă nemulțumită o femeie.

Reprezentanții Administrației Piețelor Sector 6 promit soluții și pentru patronii magazinelor de la parter. Foto: Vlad Chirea / Libertatea
Reprezentanții Administrației Piețelor Sector 6 promit soluții și pentru patronii magazinelor de la parter. Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Cineva de la Administrația Piețelor Sector 6 încearcă să acopere țipetele tuturor. Din toate părțile curg întrebări și nemulțumiri despre capra vecinului: de ce nu pot munci, de ce magazinele lor au fost închise, de ce piața este considerată piață, de ce mallurile nu au fost închise, de ce Piața Obor, dușmanul tuturor, funcționează fără restricții.

”În momentul în care am spus piață și am autorizație de funcționare ca piață, eu sunt obligat să respect legislația”, spune Vasile Toader, șef serviciu în Administrația Piețelor.

Clienții fie au uitat de existența liftului care duce la etaj, fie au teamă de el. Foto: Vlad Chirea / Libertatea
Clienții fie au uitat de existența liftului care duce la etaj, fie au teamă de el. Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Totul a fost oricum prea din scurt, abia au reușit să găsească soluții pentru tarabele micilor producători.

Noi am găsit soluție pentru piață, am mutat-o sus, la etaj. Acum nu pot da o altă soluție. Probabil că primăria va merge pe varianta de a face centru comercial jos, piața sus. Să separăm cele două activități, activitatea de piață și activitatea de centru comercial și să dăm o derogare de la autorizația de funcționare, să cerem alta pentru spațiul de jos. Dacă am separat piața, rămâne jos centru comercial.

Vasile Toader, șef serviciu Administrația Piețelor Sector 6:

Cât vor funcționa piețele așa, nu se știe sigur. ”Până la Paște”, spun unii, ”până murim de frig”, spun alții.

Agricultorii sunt nevoiți să suporte frigul. Foto: Vlad Chirea / LibertateaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 33
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Știrileprotv.ro
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Viva.ro
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Fostul președinte a votat în Florida. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Fostul președinte a votat în Florida. Update
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
GSP.RO
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Elle.ro
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Observatornews.ro
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul
HOROSCOP
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI