Albania are o frumusețe aparte, o sălbăticie domestică prin care cucerește orice călător care a pășit acolo. Trebuie să spunem de la început că miturile legate de oameni sălbatici care atacă turiștii cu Kalashnikov-ul sunt niște aberații accentuate și de filmele de la Hollywood. Albanezii sunt niște oameni foarte calzi și primitori, care ajută turiștii cu zâmbetul pe buze, chiar dacă nu veți reuși să vă înțelegeți cu ei în vreo limbă comună.

Și pentru că de abia acum și-au descoperit potențialul turistic, albanezii au început un amplu proiect la nivel național de investiții în litoral. Astfel că tot litoralul de la sud la nord este un imens șantier. De altfel, și în restul țării este cam la fel. Pentru tot se construiește, pentru a crea o capacitate cât mai mare de acomodare a turiștilor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Dacă, înainte, litoralul albanez era un imens pustiu împădurit, în ultimii doi ani, această țară a construit aproape 80% dintre hotelurile pe care le are în prezent.

Mozaicul albanez

În marile orașe din Albania, urmele comunismului nu au rămas doar în sufletele bătrânilor, ci se văd foarte bine chiar și în clădiri. Țara „suferă” de un mozaic pestriț format din clădirile vechi cu pereții scorojiți, care nu au mai văzut vopsea parcă de la construcție, și blocurile noi. Acestea din urmă par să fi fost construite special pentru a acoperi pata de comunism imobiliar ce a supraviețuit.

În marile orașe, dar și pe litoral, hotelurile flanchează clădirile vechi și le acoperă de ochii turiștilor. Multe dintre clădirile vechi se lasă descoperită de abia când veți ajunge în hotel, pentru că unele dintre acestea vă oferă nu priveliște la mare, ci la vechile blocuri.

Printre acestea se strecoară o sumedenie de marketuri la parterul blocurilor, unde cel mai de preț produs este reprezentat de fructe.

Drumurile și comerțul

Din punct de vedere al traficului, Albania este o India a Europei, și spunem asta pentru că aici se conduce pe principiul „cine are tupeu, ăla are prioritate”. Partea interesantă este că nimeni nu claxonează pe nimeni, pe o infrastructură care, pe alocuri, face ca drumurile noastre județene să pară autostrăzi cu 3-4 benzi.

Pe marginea acestor drumuri, fie că vorbim de cele naționale sau chiar autostrăzi, micii comercianți și-au amplasat tarabele chiar pe marginea lor sau, în unele cazuri mai speciale, chiar în sensul giratoriu.

Nu este nicio problemă dacă mașina se oprește acolo, cei grăbiți te vor ocoli, restul își vor vedea de drum, dar fără să te preseze în vreun fel. Tot la acest capitol, Albania iese în evidență prin numărul extrem de mare de mașini marca Mercedes. Aici, fie ai Mercedes, fie ai altă mașină care nu contează, fie ai vreo trăsură „de ediție rurală” trasă de un măgăruș voinic.

Prețuri în Albania

Moneda Albaniei este Lekk-ul (Leu), iar 100 de lekke valorează 3,43 de lei. Dacă mergeți în concediu acolo, trebuie să știți că mitul Albaniei ieftine începe să se cam năruie și asta pentru că se dezvoltă atât de rapid încât și prețurile cresc în consecință.

Astfel că o cafea porneste de la 50 de lekke, iar o bere de la 80 de lekke. În schimb, sucurile locale sunt ceva mai scumpe. Iar dacă ne referim la mâncare, prețul unui burek (plăcintă albaneză) pornește de la 200 de lekke, în funcție de ce alegeți. Albanezii spun că la ei „mic dejunul campionilor” este format dintr-o cafea și un burek. Mâncărurile tradiționale pot ajunge să coste undeva la 600- 900 de lekke.

Iar dacă vă gândiți să investiți acolo în domeniul imobiliar, acum este timpul, pentru că apartamentele sunt încă ieftine. Spre exemplu, o garsonieră la 50 de metri de plajă costă 10.000 de euro, în timp ce un apartament de 3 camere ajunge să coste 25.000 – 27.000 de euro.

Pentru a ajunge în Albania va trebui să vă înarmați cu răbdare, pentru că veți avea nevoie, în condițiile în care numai drumul cu autocarul este de 17-18 ore, cu tot cu opriri și pauze de toaletă. Cu mașina mica, deși nu sunt decât 1.000 de kilometri, veți face drumul în vreo 15 ore. Pentru a trece granița în Albania nu aveți nevoie decât de o carte de identitate valabilă sau pașaport, cer cel din urmă nu este obligatoriu.


Citește și: 

VIDEO EXCLUSIV. Cristian Mungiu: Regret dacă dezamăgesc pe cineva, dar nu plec la Hollywood

VIDEO EXCLUSIV/ Viața fabuloasă a celui mai bine cotat actor român la Hollywood! Marcel Iureș: “Am câștigat bani cântând la nunți”

 
 

Urmărește-ne pe Google News