Într-un județ cu o rată ridicată a agresiunilor petrecute în special pe fondul consumului de alcool, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui a luat o decizie radicală față de cei care se bat și apoi sună la 112 pentru a fi duși la spital. Cei implicați în altercații sunt nevoiți acum să-și plătească atât cheltuielile cu serviciile medicale de prim-ajutor, cât și cele de transport care, așa cum se întâmplă deseori la noi, la români, sunt trecute la capitolul ”pierderi”.

În caz contrar, cei care se bat sunt executați silit în instanță, unde sunt chemați în judecată de către Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui. Notele de plată variază între 400 și 1.400 de lei, în funcție de gravitatea agresiunii și de distanța parcursă de autosanitară până la spital.

În județul Vaslui, Serviciul de Ambulanță are, în medie, câte 70 de intervenție pentru persoane agresate.

SAJ Vaslui are 40 de acțiuni în instanță, 20 fiind deja câștigate

Ideea trimiterii în judecată a scandalagiilor care nu-și plătesc serviciile medicale și cele de transport cu ambulanța la spital aparține managerului SAJ Vaslui, Aurora Popa, de profesie jurist. Sume importante de bani, care puteau fi folosite în alte scopuri, inclusiv pentru dotarea cu materiale sanitare a serviciului, se duceau într-o gaură neagră pe motiv că nu ar fi existat soluții pentru recuperarea acestora. Ce-i drept, întregul proces nu este unul simplu, însă, în final, se constată că se merită, având în vedere sumele ce ajung în contul SAJ.

”Până a începe aceste acțiuni în instanță, ne constituiam parte civilă la dosarele penale pe care le întocmeau organele de cercetare. Însă, de cele mai multe ori, părțile se împăcau și noi rămâneam cu pierderea. De aceea, am decis să mergem noi cu propriile dosare direct la Judecătorie și să solicităm plata cheltuielilor cu serviciile medicale și de transport ale pacienților”, a declarat pentru Libertatea managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa.

Numai în ultima perioadă, Serviciul de Ambulanță Vaslui a introdus în instanță peste 40 de acțiuni împotriva victimelor agresiunilor care nu și-au plătit cheltuielile către SAJ, iar alte 25 de dosare sunt în lucru. Mai bine de jumătate din sentințe sunt definitive, astfel încât s-a început executarea silită.

Agresorii plătesc pentru a nu ajunge la închisoare

Deși, la o primă vedere, s-ar părea că cei bătuți nu pot fi executați silit pe motiv că nu ar avea nicio sursă de venit, SAJ Vaslui a găsit și pentru aceștia soluția. Este vorba despre bătăușii care sunt condamnați cu suspendare și se află sub supravegherea Serviciului de Probațiune.

”Noi îi atenționăm că, dacă nu-și plătesc cheltuielile către noi, vom înainta cerere către Serviciul de Probațiune de revocare a suspendării condamnării. Evident că, atunci, găsesc banii necesari pentru a-și achita factura către noi de frică să nu ajungă la închisoare”, susține Aurora Popa.

Serviciile pe care SAJ le impută bătăușilor sunt cele de transport și costurile per pacient. Tariful perceput pentru transportul la spital este de 2,1 lei/km, așa după cum a fost stabilit de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Costurile per pacient sunt cheltuielile directe, cele pe materiale sanitare, și cheltuielile indirecte, cele cu plata personalului medical. În aceste condiții, o intervenție a ambulanței la un caz de agresiune variază între 400 și 1.000 de lei, în funcție de gravitate și distanța parcursă cu autosanitara până la spital. În unele cazuri, costurile ajung și la 1.400 de lei, dacă pacientul este transportat la o unitatea medicală dintr-un alt județ, în special la Iași.

Persoanele băute ”culese” de pe stradă, problema fără rezolvare

Dacă în privința bătăușilor SAJ Vaslui a găsit o soluție cât se poate de eficientă, nu același lucru se poate spune în cazul consumatorilor de alcool, care sunt ”culeși” de pe stradă și duși cu ambulanța la spital de către echipajele medicale. În situația lor, Serviciul de Ambulanță se lovește de legislație, conform căreia etilismul este considerat afecțiune medicală.

”Din păcate, nu avem nicio bază legală prin care să putem recupera contravaloarea serviciile medicale de la aceste persoane. De obicei, acești pacienți îi luăm din stradă și sunt cam aceiași”, ne-a mărturisit Aurora Popa.

La nivelul județului Vaslui, cel puțin șase-șapte persoane ajung zilnic la spital cu ambulanța cu diagnosticul de etilism cronic sau acut. Unii dintre pacienți, ”clienți fideli” ai celor de la SAJ și nu numai, ajung și de două-trei ori într-o zi la spital, fără ca cineva să le poate face ceva. Și asta tot din cauza legislației care prevede că internarea în spital este un act voluntar.

”Doar în cazuri speciale, sub semnătura celui care a făcut solicitarea pentru ambulanță, se poate face internarea non-voluntară. De regulă, este vorba despre reprezentantul unei autorități a statului care își asumă această răspundere”, a mai precizat Aurora Popa.

În consecință, SAJ Vaslui înregistrează foarte mari cheltuieli cu această categorie de pacienți, fără a mai lua în calcul riscurile la care sunt expuse echipajele medicale. Și asta în condițiile în care persoanele cu etilism sunt, de multe ori, agresive chiar cu cei cărora vor să le facă bine.

Citește și: REPORTAJ/Agenția Terra Tourism lasă sute de clienți fără vacanțe. Zeci de păgubiți au depus plângeri la poliție – VIDEO

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News